用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中買新書定二手書,請比意見?
go

升中買新書定二手書,請比意見?

醒目開學勳章 王國長老

引用:如題! +

原帖由 emilylamlw 於 13-07-20 發表
如題!
有家長特登搵舊書,吾駛等8月至有書,可以早d備課。而中史等多思考既科目,可考慮要多一個出版社舊書作參考

回覆:Charlotte_mom 的帖子

呢個point 幾好,等我試試先。

買二手書可能會有筆記, 升中同學比較容易理解
而且比較平
升中後比小學有多啲開支
書本係保護銀包嘅第一步

引用:Quote:原帖由+emilylamlw+於+13-07-20+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-20 發表
有家長特登搵舊書,吾駛等8月至有書,可以早d備課。而中史等多思考既科目,可考慮要多一個出版社舊書作參考 ...
除了中史,還有那些屬「多思考科目」?以我湮遠的記憶中史是背的科目,就算是評價部份也是背就可以。現在課程要求改了?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:升中買新書定二手書,請比意見?

俾我女舊年中一條題目你睇就明。其他例子包括:點解項羽實力雄厚但會輸俾劉邦?如果咩咩事件無左咩咩人物結局會點

醒目開學勳章 王國長老

吾肯出相

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-20+

原帖由 fion6406 於 13-07-20 發表
除了中史,還有那些屬「多思考科目」?以我湮遠的記憶中史是背的科目,就算是評價部份也是背就可以。現在課 ...
依家中學的考試不是靠背就得,就中史甘,叫論就題,要識答題技巧,我女試過論說題佔20分拿3分,後尾掌握到技巧先拿到高分

但佢都話最憎文科

引用:俾我女舊年中一條題目你睇就明。其他例子包

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-21 發表
俾我女舊年中一條題目你睇就明。其他例子包括:點解項羽實力雄厚但會輸俾劉邦?如果咩咩事件無左咩 ...
雖然仍然唔太明白,不過會額外留心這科。還有那科是需要「思考」的?

引用:Quote:原帖由+fion6406+於+13-07-20+發表除

原帖由 CrabPincers 於 13-07-21 發表
依家中學的考試不是靠背就得,就中史甘,叫論就題,要識答題技巧,我女試過論說題佔20分拿3分,後尾掌握到 ...
那是什麼技巧?可以分享下嗎?如果以我想當然的經驗,應付20分題目就是數夠point, 20分起碼執10個point 入去,至於邊度找10個point, 就係背囉,所有事件(當然是syllabus 內)正面反面影響、原因etc 記熟佢,再對應問題照單執藥……,當然貼下題就會記少D, 但風險就大D。

回覆:fion6406 的帖子

呢個就係我教我仔既答題技巧

醒目開學勳章 王國長老

補相,中史思考題

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+13-07-21+發

原帖由 fion6406 於 13-07-22 發表
那是什麼技巧?可以分享下嗎?如果以我想當然的經驗,應付20分題目就是數夠point, 20分起碼執10個p ...
我不知wor, 個女中學之後我再無理佢d功課,只係知由中一論說題不得,到中三比老師用黎做範例呢個轉變

但佢都是一路讀一路講最憎中史,考得最差亦是中史

醒目開學勳章

回覆:CrabPincers 的帖子

1911年,清政府為維繫人心,於是宣佈立憲,但結果使不少人士對清政府失去信心,紛紛投向革命行列。如內閣成員以漢人佔多數,你認為辛亥革命還會爆發嗎?試略說你的看法

醒目開學勳章 王國長老

係, 所以我話, 而家讀中史, 真係要靠平時煲埋報紙社論至識答

Charlotte_mom 發表於 13-7-22 13:12
係, 所以我話, 而家讀中史, 真係要靠平時煲埋報紙社論至識答
但報紙社論又唔會講東漢黨錮之禍咖喎...

回復 emilylamlw 的帖子

要留意現在很多書本,尤其是第一冊的書,書商都會把習作連書本買,也有含光碟的,作業是沒法單買的。如中文、英文科。

醒目開學勳章 王國長老

fion6406 發表於 13-7-22 13:57
但報紙社論又唔會講東漢黨錮之禍咖喎...

弊在背晒黨固之禍, 都唔夠答問題架, 你話唔睇多d時事, 點有sense去分析呢

簽名被屏蔽

我買新書, 二手書留比有需要的人買.