用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可否推介升中用的書包?
go

可否推介升中用的書包?

回覆:emilylamlw 的帖子

Outdoor 特價貨三百蚊用左一年,無習慣放書學校locker, 容量夠算耐用,仲未需要更換,比小學時Dr Kong 大

outdoor都多學生鍾意用。最好睇下小朋友鍾意咩,定好budget,可以俾佢自己決定。始終中學生開始可以比多點自由度佢,冇咩頭緒的話可以等開學等佢自己留意下同學大概用嘅款式,有心水再買都未遲

回覆:可否推介升中用的書包?

一定唔俾用 outdoor個 d款,我買 deuter俾佢用,d書太重硬背好 d

醒目開學勳章

呀仔年頭買左呢一個, 都好好用, 價錢約 $7XX

http://www.patagonia.com/us/prod ... kpack?p=47910-0-149

Unclejt  我自己平時就係用呢款,不過係全黑嗰隻。  發表於 13-9-30 01:40
kcbeauty  請問知唔知係咪無門市架?  發表於 13-8-17 17:36

Oxford~有隻bear吊住,我阿女好鍾意

;-)

回覆:meimeilam 的帖子

都好輕,個背係咪硬 ga?

醒目開學勳章

第一年,個個用outdoor佢又要 見個背不夠硬,買個行山用的比佢,死都不肯用,outdoor用左3年 個底就穿,叫我幫佢買書包,點名不好買outdoor, 不好用,話去旅行時自己揀,最好帶佢地自己去揀

引用:Oxford~有隻bear吊住,我阿女好鍾意 +

原帖由 rindi 於 13-07-22 發表
Oxford~有隻bear吊住,我阿女好鍾意
請問邊度有售?

醒目開學勳章

杰杰媽媽 發表於 13-7-22 13:25
都好輕,個背係咪硬 ga?
個背唔係硬嘅, 但比普通背囊硬, 今年一月頭買, 而家升中五, 呀仔話揹得都幾舒服架!

可以看看Zverest 這個新Japan 牌子,在Marathon/Giga Sport有售,$4xx 左右,質料不錯, 個背係硬嘅, 幾輕又防水。我見新都城店那個demo的袋塞滿了填充物,幾重; 所以揹上背試下 ~ 哈, 竟然比手提來得輕!

Unclejt  Zverest 不是馬拉松的自家品牌嗎?  發表於 13-9-30 01:50

回復 emilylamlw 的帖子

帶小朋友自己去揀,大個仔有自主權,我仔喜歡NIKE。

回覆:bmuimami 的帖子

千色店

;-)

回覆:bmuimami 的帖子

吉之島、千色、大眾等都見有

I bought an Oxford schoold bag for my son.

引用:一定唔俾用+outdoor個+d款,我買+deuter俾

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-22 發表
一定唔俾用 outdoor個 d款,我買 deuter俾佢用,d書太重硬背好 d
請問deuter 邊度買?

rubytang  吉之島有得買, 我啱尋日先買左個俾亞仔, 佢自己揀~  發表於 13-8-18 01:41

回覆:fion6406 的帖子

體育用品既鋪頭/係紅磡 jusco見過

我仔用呢隻款,佢都夠用

http://www.deuter.com/en/DE/product/1-72/80146/GoGo

rubytang  呀~咁啱既, 我仔尋日去睇, 佢自己都係揀買左呢款呀~  發表於 13-8-18 01:47
mandyk105  good idea.. thanks for y our sharing.  發表於 13-8-17 12:51

Satch是專為身高 140 至 180cm所設計的,其理念來自於專業的登山運動背包,榮獲德國紅點設計獎IF的殊榮,也是現在世界上最具人體工學的背包。它能夠依據不同年齡的身型來調整背部支撐結構,柔軟強韌的支撐肩帶,能夠將肩膀上的重量引導置整個背部,有效降低肩部的負擔。胸帶與腰帶結構也能將背包的重量穩定且平均的分散在整個背部,保持舒適、輕盈的感受。
功能齊備又有型

Satch不止好看,還相當的有內在! 獨特的鮮明分層設計,能整齊的擺放與收拾物品。靠近背部的主艙用來如書本、資料夾等較重的東西,而前面的副倉則是用來收藏文具與其他用品。您甚至可以將手機或音樂播放器放在內側的專用口袋,在透過前方的孔位將耳機取出,輕鬆、有型的聆聽著音樂。Satch就是有著年輕人們,所需的一切。

人體工學

ergobag系列書包是由專業的 德國人因工程團隊 針對快速成長的學齡兒童所打造的,是目前最符合人體工學的兒童成長書包。

傳統人體工學書包由於無法符合各種身材所需,大多只能將書包的重量放在肩膀與腰部位置。ergobag專利的 背靠結構(4) 可透過堅固的 鋁製滑軌(1) 來調整不同身材與年齡所需,搭配 胸帶(3) 腰帶(2) 與 專利拉繩(6) 能夠將書包與背部保持服貼,平均的將肩膀的負重轉移至整個背部,使原本沉重的書包背起來更輕鬆、舒適。

1. 鋁製滑軌
2. 護腰帶附軟墊
3. 高度可調胸帶
4. 可調式背靠裝置
5. 透氣背墊

Freemax代理嗰隻“Satch" - 人体工學背包。我覺得好好!

引用:+本帖最後由+overview+於+13-8-15+12:53+編

原帖由 overview 於 13-08-15 發表

Satch是專為身高 140 至 180cm所設計的,其理念來自於專業 ...
有冇 link可以睇到更多?