用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請 尊重本人意願, 討論完結
樓主: like_travel
go

請 尊重本人意願, 討論完結

同意,真的是有需要再為考試而考試嗎?
可以重新把彈琴訂為興趣而唔係一個 mission 嗎?
如果時間金錢都係 concern,不如停一停女女可以彈琴作為減壓、自娛、陶冶性情都 very good 呀!

TelleTelleMom  同意  發表於 13-7-27 00:46

醒目開學勳章

回覆:鋼琴六級丁左直接學八級

反而覺得佢冇興趣唔考八級仲好,花時間在有興趣的事上吧!如果唔係去教人,有冇考八級冇所謂啦。我女學了八年,不喜歡考試,冇級我覺得冇問題喎,當然跳級也冇問題呀。

SAGO    發表於 13-7-24 16:47

春卷 發表於 13-7-24 15:22
反而覺得佢冇興趣唔考八級仲好,花時間在有興趣的事上吧!如果唔係去教人,有冇考八級冇所謂啦。我女學了八 ...

同意呀.

其實也不必現在下決定, 學到咁上下才決定幾時報也可以.

我女舊年考了5級, 今年考了樂理,
miss叫出年考7級, 我話下咁快,
學下先再算啦.

引用:Quote:春卷+發表於+13-7-24+15:22+反而覺得

原帖由 YanYan0116 於 13-07-25 發表
同意呀.

其實也不必現在下決定, 學到咁上下才決定幾時報也可以.
多谢各位熱切關注,我们的結論是……八级綱琴一定会考,原則就是有始有終!沒有半途而廢已是感恩!

之後再向下一個目標進發

vivi2000  同意  發表於 13-7-26 01:09

Rattie 發表於 13-7-24 14:10
同意,真的是有需要再為考試而考試嗎?
可以重新把彈琴訂為興趣而唔係一個 mission 嗎?
如果時間金錢都係 c ...

我女最like "那些年/ 天空之城" 彈得悶時她也會彈這兩首歌以減壓、自娛

最奇怪既事是我女每天只練20分鐘琴, 而且不是連續20分鐘激得我跳起 ! 但考試/ 比賽卻又出乎意科ok....我又不能罵她平時不專心

正如她中文老師話"dry" "好明顯是敷衍" , 可以做得更好, 卻因沒有興趣, 只要達標就算

Jackieson  懂得減壓、自娛  發表於 13-8-6 15:38

like_travel 發表於 13-7-26 09:53
我女最like "那些年/ 天空之城" 彈得悶時她也會彈這兩首歌以減壓、自娛

最奇怪既事是我女每天只練 ...
天呀! 我女兒現在每天練琴個半鐘, 老師說仍然沒達到進度!

like_travel  same here (piano teacher also asked my girl to practice at least 30 mins a day but she never achieve  發表於 13-7-26 15:45

引用:Quote:Rattie+發表於+13-7-24+14:10+同意,

原帖由 like_travel 於 13-07-26 發表

最奇怪既事是我女每天只練 ...
我女讀書都係讀夠就算,讀多咗好似蝕咗嗰隻!anyway, 家長在這裡比意見都是出於好意,始終最了解女兒應該是自己,自己決定吧,反正結果都係自己面對的。
不過又忍唔住講多兩句,親戚有兩女,對大女比較苛刻,考琴都一定要叮,明知女兒唔太鍾意,一樣叮到去8級,之後從未掂過部琴一次,真的是 mission accomplished. 對細女放鬆d, 細女就平時都有彈吓自娛。親戚唔多唔少有歉意,覺得攞咗張 cert 又如何。

回復 Rattie 的帖子

我仔都係,讀書好似係完成到本份就算,唔會多
依家準備 10月考琴又係,好想快D 完事就停一下,因為佢一心要準備應付 高中課程
但老師係果種唔為考試的人,要考就一定要 叮先叫OK,所以每隻歌每一小部份都要求完美先繼續,
以至跟我反映阿仔態度不符合佢完美的要求

大家點睇?比D 意見

Rattie 發表於 13-7-26 10:55
我女讀書都係讀夠就算,讀多咗好似蝕咗嗰隻!

我個女都係一樣呀,
miss想佢樂理可以丁,
佢就話彩佢都係傻,
合格咪得囉,
結果係8x分,
miss話無理由咁低分.

亞女無論在學校,
或在興趣班都係未盡力,
希望佢上了中學,
可以加把勁.

引用:+本帖最後由+YanYan0116+於+13-7-26+18:10+

原帖由 YanYan0116 於 13-07-26 發表
佢話咁至有進步空間喎!!

回復 like_travel 的帖子

既然完全不喜歡,又已經入讀心儀學校,考完後便不再研究琴藝••••••咁考嚟為乜?雖然我們讓子女學習樂器或多或少都與學校要求、報考心儀學校有關,但亦希望他們可以從中有所得著,在毅力、修養、氣質等方面得以提升。我覺得在沒有外在壓力下學,女兒便可隨心所欲,更能享受其中的樂趣。何不讓她慢慢來,循序漸進?或許會成為她一輩子的興趣。

YuYuMother 發表於 13-7-21 15:07
我女都係3,5,8。

我女琴老師話要睇每個學生特質去決定。有d學生鍾意挑戰,考試可以令佢有目標前 ...
其實咁勉強可以唔考,已經唔鍾意重浪費時間金錢?不如做其他喜歡的事或專注學業,揸住張cert又點?八級又唔算專業。如果以後都唔彈,張cert都係櫃入面某個file度啫。

我小朋友鋼琴一考就八級,沒有級級考。小提琴也打算如此。

醒目開學勳章

YanYan0116 發表於 13-7-26 18:06
我個女都係一樣呀,
miss想佢樂理可以丁,
佢就話彩佢都係傻,
我女升中四, 佢直頭話, 夠分比佢揀到佢想讀的科, 就收工, 又吾係考DSE, 吾駛出甘盡力...............

like_travel 發表於 13-7-20 11:55
請問各位家长意见如何? 我女的老師梗糸晤讚成……
請賜教!
首先,恭喜貴千金能在六級取得 distinction.

其實,不要說有distinction,一般六級pass,已經可以考八級。亦有人由五級直上八級。

like_travel  thsnk you so much   發表於 13-7-27 18:43

跟得老師咁多年, 相信大家應該也有溝通及互信.  如果老師覺得應該要先考七級, 那是否應再了解一下原因 ?  若果一方面堅決跳級, 到頭來所得的結果會否如想像般. ?  我相信老師的決定是視乎每個學生的情況而定, 我都跟了老師好幾年, 我見老師有些學生考完五級考八級, 但亦有考完五級要先考七級.

回復 lucky25 的帖子

The discussion has been finished. Thx for the sharing !

引用:絕對唔贊成,我自己本身都學鋼琴。6級同8級

原帖由 kitty95627 於 13-08-10 發表
絕對唔贊成,我自己本身都學鋼琴。6級同8級真系好大差別。6級唔得,8級絕大機會都系唔得。而且建議你唔好太 ...
樓主女兒「丁」咗六級意思是「distinction 」喎