用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 waiting 既好處!
樓主: 剛果公主
go

waiting 既好處! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+edith208+於+13-07-19+發表我

回覆:剛果公主 的帖子

回覆:waiting 既好處!

你最終收到電話梗係話waiting唔係壞事,如果你收唔到電話,就唔會咁唸。樓主出於好意,總之希望大家都有好消息

始終有offer點都好過waiting,一來in第二間時有offer揸手定好多,
你waiting call翻你只係靠運氣,如果你而家仲未有offer我相信你唔會咁講

引用:各位新手家長,上年經歷過大女揾學校,報左

原帖由 剛果公主 於 13-07-19 發表
各位新手家長,上年經歷過大女揾學校,報左七八間,in 完陸續收到reject或waiting信,當下真係好灰,真至等 ...
我都係咁諗〜好多人都會間間俾offer嘅佢都俾留位費,到真係開學時應該有唔少位放番出嚟〜

回覆:剛果公主 的帖子

我囡(6月bb) in第一間已經收REJECT信(仲要自己寫信求waiting , 嗰種心情幾徬徨、難受。。
到宜家再in多3間,都仲未有offer,真係好灰

回覆:lovelylpclpc 的帖子

我係抱try my best, prepare for the worst嘅心態
報左但唔收都無辦法,好似另一個POST嘅JM咁講,最多唔讀PN讀PG囉。

樂觀啲!大人小朋友都好!

引用:我係抱try+my+best,+prepare+for+the+worst

回復 Doyoobi 的帖子

我仔係大B,都係比較活潑,阿仔好睇心情做指令同說話!
第一次interview阿仔都有一兩個指令唔跟住做,結果呢,收到waiting信囉!都真係有d唔開心架,大B都要waiting!不過咁,呢間唔係我地心儀嘅學校。

但我fd佢就不斷話我知佢仔有offer,in完老師都話佢good boy,我仲更加唔開心囉,係唔係我自己個仔有問題呢?希望嚟緊嘅interview阿仔表現好d,有offer啦!

回復 pandey 的帖子

每個小朋友發展步伐都唔同,無需比較

引用:回復+Doyoobi+的帖子 我仔係大B,都係比較

原帖由 pandey 於 13-11-05 發表
回復 Doyoobi 的帖子

我仔係大B,都係比較活潑,阿仔好睇心情做指令同說話!
放心一定有!我原本在想:究竟仲要in幾多間先有offer?點知昨天就收到心儀學校的offer,雖然係下午班但已好開心!加油呀

問題出現於比較!自己要平常心!永遠都唔可以將壓力轉移到小朋友身上!

回復 ballg 的帖子

其實我一向都唔係要谷小朋友讀什麼名幼,只要阿仔開心就得!
但我fd唔知做乜,差不多每次完interview,問d野好深,但佢仔樣樣都做到,老師仲讚佢good boy,依家仲要三間有offer,仲有一間係佢心儀嘅學校,通通都話晒我知!好自然又會唔多開心同會比較囉!其實我同佢地都唔同區囉!

pandey 發表於 13-11-6 10:17

唔洗唔開心, 千祈唔好同其他人比較. 我個囡第一間in的pn, 就收到Rejected Letter, 果次我真係好唔開心(因為阿囡做到曬所有指令, 可能衰係未識行, 同份問卷佢阿媽我填得求其), 喊左出來, 仲成晚sleep唔到, 之後in左另外3間全部有offer, 仲間間好過第一間, 所以好多時"唔好羨慕別人拥有的, 因為你值得更好的"!!! 當然每次in完都要總結經驗, 為下一次做好準備, 放心啦, 你個仔一定得, 因為有一個咁好咁緊張佢的媽咪

sunnymama2  Good say!  發表於 13-11-6 15:49

回復 BB25062013 的帖子

thanks a lot!!!

引用:回復+ballg+的帖子 其實我一向都唔係要谷

原帖由 pandey 於 13-11-06 發表

有同感,我更可憐,因為朋友都係同區,每次都最少5個in同一間!!

引用:各位新手家長,上年經歷過大女揾學校,報左

‹ 上一主題|下一主題