用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才同福建小學邊間好D?
樓主: fa01
go

優才同福建小學邊間好D?  

kc_01k 發表於 13-7-25 18:44
你講呢個?我都知,一路有睇。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2310685&extra=& ...
陳年舊事都攞番出離講!!
咁慨事係有嘅,不過就唔係正常處理手法,當年我都有問過果位家長背後原因,不過佢都冇直接回答。

以小弟所見,最廣為人知,又上曬各大報章,被勸退嘅學生係呢位:

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20080623/11264895

sukitelfold 發表於 13-7-25 21:44
大家睇嘅來源一樣,我只是覺得資料如再加上>>人均取5、5*的數字,聯招入資助大學學位課程或海外升學等數 ...
同意你嘅意見。
本地大學Jupas入U%, 係另外一個重要指標,不過最快要八冃中先有資料。

joanthony 發表於 13-7-25 16:30
勸退咪勸退囉點解係都要話無? 我都記得大約1-2年前有位叫Corliss yu的網友曾經係呢度講過個仔(小四)被人勸 ...

看了這麼多回覆,也想表達自己作為小一家長想分享這一年小朋友o既學習. 首先說明上朋友成績不錯. 所以我的觀點不能代表成績不佳的小朋友, 但我也和成績一般的家長也有很多交流, 知道不少.

首先, 很多人問優才是不是只喜歡收資優生. 答案一定不是. 絕大多數學生是正常IQ. 學校沒有什麼拔尖 (最少在一年級沒有). 極其量在學期末送個免費韋氏IQ test. 學校也不偏心成績好的學生. 學校會给小三至小彳學生如果在中,英,數主科達70分, 有達標獎. 今年大约有9X%小三達標, 所以over9X%可以升小四.那麽又可不可以說小呢?

相反補底有不少. 如果老師發覺個別學生第一. 二和三考試不合格, 小朋友要上努力小组班. 不上一星期二次的才華班. 學校不會不幫學生和最重要是家長會被通知. 作為家長也要努力教導. 所以留班不可以全部責任指在校方. 考試合格不難. 當然有5-10分挑戰題. 比例問吓自己合不合理. 有BK家長說很好. 如果小朋友mismatch學校, 轉校對小朋友是好的. 我未入優才前也聽過Corlissyuo既事, 但入了以後幾肯定學校和家長有長時間溝通.

考試滿分是100, 平時默書有105分, 但不計在考試成績. 這裡有太多人有誤解.

今年DSE成績好, 所以優才家長有一點興奮. 其他家長也說得對. 要保持成績才是最重要. 不喜勿插.

yuenkw  呢位家長講得比較中肯可信,學校唔會事前無同家長溝通,一出手就要人”起身”。長期跟唔上被勸退非優才獨有,係好無奈,但對學生未必係壞事。  發表於 13-7-26 00:58

欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦, 以前有個post福x vs 陸xx, 陸xx又係慘被圍攻
大家可以睇番呢個post之前留言, 只見福x家長狂插優才, 優才家一句都冇插福

引用:欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦,+以前有

原帖由 NeoMom 於 13-07-25 發表

欲加之罪何患無詞,福x家長係咁架啦, 以前有個post福x vs 陸xx ...

請保持理性討論,大家都是家長,不能以在EK發言的少數人來代表整體。用事實理據來溝通,不針對人,誤解可以逐步減少。

回復 NeoMom 的帖子

其實優才係一間幾「神祕」嘅學校:功課少,學生幾hea, 課程加快,公開試成績又好----- 呢d全部出現響同一間學校係好少見嘅。

傳統智慧係no pain,no gain; 想成績好,就要加強操練;愉快學習,咁就要犧牲成績。

所以校外人仕,以傳統眼光,從外面睇優才,會錯生好多誤解,係可以理解嘅。

小弟作為兩位優才學生家長,會就我所見所知,如實回應有關問題。

最後重申,我唔係亦唔需要sell緊各位報讀優才,事關而家已經係太多人報喇。

enidchiu  I believe   "learning with pleasure" and "practice with hard work" are the keys for academic success. There is no mystery about it.  發表於 13-7-25 23:36

引用:回復+NeoMom+的帖子 其實優才係一間幾「神

原帖由 中天英 於 13-07-25 發表
回復 NeoMom 的帖子

其實優才係一間幾「神祕」嘅學校:功課少,學生幾hea, 課程加快,公開試成績又好----- ...
優才無得頂,優才我至勁,優才最勁最最精英。福附的家長,要保持靜默,免被狂插。继續努力,保持增值,在這裏經過的,要同心遏力,將來得勝也得謙和,才受尊重。

回覆:優才同福建小學邊間好D

一入小一,保証上大學,我都想,實際係要家校有相同教育理念,大家一齊努力,年年不達標,年年升班等畢業,這是好嗎? 有動力给同學嗎?  努力過,無效果,給小朋友一個新環境,從新出發,是否不當嗎? 留班退校不一定是十惡不赦的惡行,在於是否以學生利益為大前題,而不是家長無胃的堅持

回復 魚王 的帖子

請保持理性,優才家長幾時插過福x, 而家係優才比人插,真係賊喊捉賊

回覆:優才同福建小學邊間好D

作為優才家長,將自己寳貝仔女十幾年學業交托一所新派直資,也可說一項重大投資,當然喜見優才dse交出好成績,更因校內知道學生每級都進步中,對曰後更有寄望。據魚王所說,福小也是小班,多net,及活動教學等,相信曰後也有相當的回報,這也是部份傳統學校急于改革的原因

回復 joanthony 的帖子

咁成曰有人發問同埋有好多人講d似是而非嘅野,優才家長咪要成日上離解畫囉,又唔係響度自言自語;如果你唔鍾意睇,唔click入離咪得囉,洗咩攪到自已咁「煩厭」。

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請各位能冷靜及理性討論. 每間學校也有他的獨特之處, 有優點也有改善地方, 希望各會員能好好運用這個平台提供有用資訊給各位會員而並非在這裡引發罵戰.

謝謝合作!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

睇過咁多福建vs 乜乜学校。点解差不多次次都不能和氣地討論。

回復 JoJo 的帖子

我先前在討論中提到現時中文重要性十分高, 行DSE後, 好多都衰係中文. 我只是講出E兩年DSE的普遍情況, 加上我都冇話英小唔好, 就比人….., 無奈

dabbycheung  我個仔係優中第一屆畢業生, 呢兩年優中學生乜人去考公開試, 竟然某福小家長仲清楚過我???  發表於 13-7-26 21:23

次次見親福建與其它小學比較, 總係鬧交收場, 每間學校總有長短, 不需要咁激動

CMFun  完全同意!  發表於 13-7-26 23:30

回覆:優才同福建小學邊間好D?

很久無上來,很驚訝原來優才不達標的同學,除了上努力班外,竟然無得上才華班!

muichujamie  只係一個學段,即2 個月左右。下次合格就可以上才華班。  發表於 13-7-27 00:19

回覆:優才同福建小學邊間好D?

Btw, 我不是要插優才,我都識對孖仔讀優才,都讀得很開心,優才的確很用心教小朋友!只是我細個比人罰得多,有陰影。

atirw 發表於 13-7-26 23:36
很久無上來,很驚訝原來優才不達標的同學,除了上努力班外,竟然無得上才華班!

...
時間有限,上完努力班后成績有進步之後再上才華班也是可以接受的。這就是拔尖補底的優點!

atirw 發表於 13-7-26 23:36

...
係用原本上才華班嘅時間,去上努力小組。
我好贊成咁嘅安排,因為一方面可以幫小朋友補底,又可以正常時間放學。