用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 可以比些意見我嗎?關於重組訓練目標
go

可以比些意見我嗎?關於重組訓練目標 [複製鏈接]

我兒子五歲,可讀多一年政府S位,已讀兩年、當然很多謝姑娘悉心照顧,孩子有進步,但面對最後衝刺一年,相信再留在S位只是等入特殊小學,而每位家長都希望可比小朋友入主流,但特殊模式確切可讓孩子讀得開心,而主流或融合亦離不開繁多功課測驗考試,最多調適下,所以我希望孩子可入讀較輕鬆的國際學校支援班,主要是頭幾年你禁辛苦。所以我打算上午自找私人S位,下午返幼稚園(問過國際幼稚園可每星期只上三天下午班),但上午我應如何分配孩子上pt , ot, 加ABA 及social skill 堂呢?我選的pt ot 會以每星期二天,st 每星期一天,個別的,每星期有一堂social skill 以英文教授,但還有Aba ,要每星期上至少15小時,但我又聽過有家長真的分配倒,不然,我可於下學年度才讓孩子上幼稚園,因為幼稚園都是學社交自理,而學術我真的不太強要求,因我target 的小學都是有收sen 的。你們會如何編制和有無recommend! 我孩子已讀過協康,links, step, 香港社區言語治療中心。我真想找些比S 位強化的training centre ,please give help!

0    0    0    0

回覆:可以比些意見我嗎?關於重組訓練目標

借問五歳前,可讀過四間學校,step,links,協康.....?

每次讀幾耐? 小孩每次都很快適應新學校?

如果比我,試下主流幼稚園加ABA。因為我仔上過私人S位冇乜用,亦聽過部分政府S位都是冇用,所以冇期望(可能只是我仔不合)。如果仍keep s位,不如你問下政府S位,可否淨返上午!因為可以平啲,又唔駛再適應。

最好找到啲有學券的主流幼稚園,可以再慳啲

Tks all for your opinion

小女五歲,同你的情况相同。年初我已決定離開S位入E位,再铺排訓練,後種種原因放棄了E位留在S位最后一年,現會加插每星期ST 2次,0T 1或2次,社交1或2次,亦有考慮ABA,但有導師话ABA已不合小女程度……所以仍重整中!

回覆:AprilLove 的帖子

我兒子6歲上午幼稚園
下午社交小組同ST一堂
冇ot學游水但而家仲唸是否再上ot
因好心急又快手同冇耐性-_-

回復 cksy_bb 的帖子

各位,加油!

我都冇乜野意見比到你。不過,如果要上主流小學,最後一年最好讀主流幼稚園。因為知道有個case直上收SEN有愛心的主流小學,雖然老師好好,但個小朋友都讀得/適應得好辛苦。

另一個case係,媽媽吾滿意S位最後一年都出吾倒最叻果組,眼見同組其中3個同學都出咗,所以新學年一開學已轉E位,同轉咗出主流。11月遇見返佢地時,佢個小朋友會主動同我仔打招呼(以前成年只有我仔同佢打招呼)。所以呢個媽媽講得好啱,吾試過吾知,轉變可能係比自己另一些機會。

做我地呢D媽媽,要好有冒險同探索精神!

好感激你地比我既意見,真心感動

引用:回復+cksy_bb+的帖子 各位,加油!我都冇

原帖由 Capricorn2521 於 13-08-05 發表
回復 cksy_bb 的帖子

各位,加油!
其實點樣知道小朋友果組係咪叻組?
我仔剛讀S位

引用:Quote:原帖由+Capricorn2521+於+13-08-05+

原帖由 TRF北村 於 13-08-14 發表
其實點樣知道小朋友果組係咪叻組?
我仔剛讀S位
叻果組要買幼稚園課本和練習,似幼稚園上課模式。

‹ 上一主題|下一主題