用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 李國寶中學家長交流區
樓主: heiki
go

李國寶中學家長交流區   [複製鏈接]

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問各位家長, Uniform Test 會否只返上午時間 ?  

Thank you.

jadepearl 發表於 19-9-10 16:53
請問各位家長, Uniform Test 會否只返上午時間 ?  

Thank you.

按往幾年情況, 是返half-day的!

wongkaka 發表於 18-3-1 02:32
我女讀緊中一
我女讀得好開心
覺得學校上下也好好

Hi,
請問校內英語語境如何?
同學多那些國家呢?
多NET嗎?
師資及教學方式如何呢?
想了解多些,謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

版主按:校區內禁止交易活動(2017年7月3日生效)
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問李國寶師資點啊?近幾屆學生整體情況如何呢?

收咗我小朋友,但唔知讀唔讀,好多人讚佢好過銘基書院,
是否真的可以令到學生自動自覺去讀書溫習,老師有耐性嗎?會不斷push學生?只係精英班同外籍人一齊,如果係咁好少機會接觸到講英文喔。

李國寶有錢嘅人多,見識多,會唔會排斥架

TT197724 發表於 20-3-25 13:38
是否真的可以令到學生自動自覺去讀書溫習,老師有耐 ...

1. 是否真的可以令到學生自動自覺去讀書溫習,老師有耐性嗎?
- 要睇學生本身係咪有依賴性。
- 有突擊quiz,恒常默書,計功課率
   所有測驗考試功課都會納入成績分數
- 停課期間師生用ZOOM上堂,在校師生關係多數打成一片,主/副校長著重師生溝通。

2. 會不斷push學生?
- 有拔尖補底班,成績不達標每星期一
天需要留校上補底班,老師花額外時間協助學生追上進度。

2. 分班係用英語能力去分set 1,2,3,而set 1 英語能力較高者,係多數跟non-chinese學生上堂,但不存在少機會接觸英文,因為除了中文/中史外,全部都用英語授課,另外中數都會分set, 所以學生會有機會跟唔同班嘅學生上堂。講英文,都係要靠學生自己主動講多啲先會進步。

donnywin 發表於 20-3-19 19:01
請問李國寶師資點啊?近幾屆學生整體情況如何呢?

學校網頁有公開試成績

TT197724 發表於 20-3-25 13:38
是否真的可以令到學生自動自覺去讀書溫習,老師有耐 ...

李國寶有錢嘅人多,見識多,會唔會排斥架?

何以見得?大部分學生純樸,有好多都係基層人士搭巴士西鐵返學,李國寶不是貴族式私立學校,只是一間普通地區直資中學,你憂慮的貧富懸殊問題是太誇張了

christineps 發表於 20-3-25 17:16
1. 是否真的可以令到學生自動自覺去讀書溫習,老師有耐性嗎?
- 要睇學生本身係咪有依賴性。
- 有突擊quiz ...
non- chinese都不是英文母語, 對小朋友學英文有幫助嗎?
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 christineps 的帖子

十分感謝,因為我哋係住外區的,2次見到銘基及李國寶放學食飯時間感覺學生都幾好

太難選擇啦!小朋友屬於比較好動喜歡交流的,
亦都係好需要老師不斷鼓勵俾信心佢先會勤力做嘢,冇就好hea問佢麼都話識,其實唔識🤣唔識唔肯研究的人
6年都要靠阿媽陪讀陪溫,大家都好辛苦

雖然可以選1A學校,但係這些勁嘅學校都要靠學生自律、補習,老師hea小小,冇關心小朋友所以放棄咗

成績當然希望讀好d,老師真係好關鍵亦都要dd谷,等小朋友不斷溫習,等到考試自然冇咁大壓力

李國寶有不斷小測、咁樣可以令學生一直溫習

因為小朋友見識太小了,頭腦超簡單(點解同學之間要分派講人是非等)
所以老師講讀直資始終要有d錢嘅丶人的物質豐富、驚入讀俾人欺負

回覆 TT197724 的帖子

咁其實英語環境同津校差唔多只要入到英語(外籍人士班)機會多d

請問知唔知學費減免難申請嗎?

老師都講點解唔報鄉義局丶崇德英文書院丶油尖旺區真光女書院勁d嘅,學d嘢深d、
其實屋企人都選咗勁學校讀緊(英華女、張祝珊)

小朋友宜家怪我😰

TT197724 發表於 20-3-25 22:05

咁其實英語環境同津校差唔多只要入到英語(外籍人士班)機會多d

可參考學校網頁,裡面有講。

sillydad 發表於 20-3-25 20:00
non- chinese都不是英文母語, 對小朋友學英文有幫助嗎?

有部分 non-Chinese的英語的而且確係非母語,例如日籍台籍學生,反之有些華語同學的英文程度係接近母語水平,外籍學生每年佔20%, 但重點是學校係提供緊良好嘅多元化英語環境俾學生,學生本身都需要投入才能體現到英語環境嘅好處,希望大家唔好太在意非華裔學生嘅英文能力,因為分班都係靠筆試而非口試,希望呢啲資料幫到你地。

TT197724 發表於 20-3-25 22:18

老師都講點解唔報鄉義局丶崇德英文書院丶油尖旺區真光女書院勁d嘅,學d嘢深d、

最緊要用家喜歡,辛苦了媽媽呢!

sillydad 發表於 20-3-25 20:00

如有機會去open day感受下。
良好嘅英語環境及多元化的學習是李國寶的特色。

christineps 發表於 20-3-25 22:40
如有機會去open day感受下。
良好嘅英語環境及多元化的學習是李國寶的特色。
有去過open day, 小朋友有收到李國寶offer。
仔可以自動自覺溫書就好了。
‹ 上一主題|下一主題