用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 李國寶中學家長交流區
樓主: heiki
go

李國寶中學家長交流區  

回覆:李國寶中學家長交流區

借個位比我分享開心事吖,我小朋友校內art competition入選了,可免費30/4跟學校去Cavalia世界馬術表演,我地都好興奮,謝謝學校舉辦今次的活動

借個位比我分享開心事吖,我小朋友校內art competition入選了,可免費30/4跟學校去Cavalia世界馬術表演,我地都好興奮,謝謝學校舉辦今次的活動

FRUTIPS 發表於 15-4-23 11:33
借個位比我分享開心事吖,我小朋友校內art competition入選了,可免費30/4跟學校去Cavalia世界馬術表演,我 ...
恭喜恭喜﹗

你小朋友 art 好叻嗎?有幾多位幸運兒可以去呀?

謝謝你

makleslie 發表於 15-2-9 12:06
學生如能通過各項面試,在於學校立場其實已經適合入讀本校。當然,在於家長的立場,選擇學校時可能還有很多 ...
makleslie

請問你們有沒有校車服務提供?

我家住大埔,可以坐什麼車去貴校呢?

引用:Quote:makleslie+發表於+15-2-9+12:06+學生

原帖由 kin818kin 於 15-04-23 發表
makleslie

請問你們有沒有校車服務提供?
這個我可以答你,李國寶沒提供校車服務的

cclbaby 發表於 14-6-5 00:16
請問進步中是只那方面?其實李國寶我沒有去聽簡介會,但現在距離放榜日子不遠,所以希望多了解,免選錯校。 ...
cclbaby

你都係打算如果大抽獎唔好,就馬上去扣門嗎?

請問你地幾號知道大抽獎結果?

FRUTIPS 發表於 15-4-23 13:11
這個我可以答你,李國寶沒提供校車服務的
FRUTIPS

請問李國寶一星期有幾次默書,默書範圍大慨點?測驗多唔多?

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-4-23+13:11+這個

原帖由 kin818kin 於 15-04-24 發表
FRUTIPS

請問李國寶一星期有幾次默書,默書範圍大慨點?測驗多唔多?
dication, quiz 大概一星期一至兩次,近測驗或考試週會多些,老師會幫忙溫習
會拔尖補底, 成績不理想便要上溫習班(會分科目的),老師是用課餘時間幫學生的
學校算幾嚴和谷的,見到學生乖,成績向上是值得的

FRUTIPS 發表於 15-4-24 13:55
dication, quiz 大概一星期一至兩次,近測驗或考試週會多些,老師會幫忙溫習
會拔尖補底, 成績不 ...
雖然學費唔便,但我越來越喜歡這間學校。

想問多次,全年除左學費外,大慨要交幾多雜費呀?因為要計下數,睇可唔可以支持到

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-4-24+13:55+dicat

原帖由 kin818kin 於 15-04-24 發表
雖然學費唔便,但我越來越喜歡這間學校。

想問多次,全年除左學費外,大慨要交幾多雜費呀?因為 ...
除學費外,沒其他雜費
拔尖補底都是免費的

你好,今天小女已經interview 完,但離開前老師說,若面試成功後,就必需於5月4-9註冊,並提交學生資料表。我想再確認一下,是不是改了方式,巳經不能參加大抽獎呢?

tristawan 發表於 15-4-25 20:01
你好,今天小女已經interview 完,但離開前老師說,若面試成功後,就必需於5月4-9註冊,並提交學生資料表。 ...
你星期一打電話去問在這答問題個位leisle Lam話係有得大抽獎喎

回覆 tristawan 的帖子

小女當年一樣要註冊, 收取註冊費及學生資料表, 不過那時學校沒有再把資料遞給教育局, 所以沒有影響派位, 到7月份放榜, 你可選擇派位的學校,不過註冊費不會退還。所以理應5月份註冊那天不需簽處一份文件接受直資學位而放棄大抽奬。
不過我想請問今年幾時要交大抽獎表格?
有問題最緊要5月份註冊當天問清楚。

我曾打電話問過學校,職員說不影響大抽獎

FRUTIPS 發表於 15-4-24 18:11
除學費外,沒其他雜費
拔尖補底都是免費的
太好啦﹗

請問你個小朋友讀左李國寶後,是否覺得他對於英文語言能力提高左好多?

candysandra 發表於 15-4-26 00:43
回覆 tristawan 的帖子

小女當年一樣要註冊, 收取註冊費及學生資料表, 不過那時學校沒有再把資料遞給教育 ...
既然係咁,會唔會變成第二輪的報名人數會比第一輪更多人及更熱烈?因為個個都想得下自行/ 大抽獎結果出再決定﹗

kin818kin 發表於 15-4-23 16:16
cclbaby

你都係打算如果大抽獎唔好,就馬上去扣門嗎?

你好。其實我的發問是去年的6月,現在我女兒已是李國寶的中一學生了。當年大抽獎是在 7月初公佈結果的,已忘記正式日子了﹗這學校不錯的,我女讀得開心, 同學相處唔錯。

cclbaby 發表於 15-4-27 12:34
你好。其實我的發問是去年的6月,現在我女兒已是李國寶的中一學生了。當年大抽獎是在 7月初公佈結果的,已 ...
請問你女現在差不多一年了,英文溝通及運用會唔會比以前進步左好多?

多唔多功課?放學後多唔多課外活動要留校參加?大慨要到幾點?

請問知唔知道大埔要坐什麼車可以去到學校呢?

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-4-24+18:11+除學

原帖由 kin818kin 於 15-04-27 發表
太好啦﹗

請問你個小朋友讀左李國寶後,是否覺得他對於英文語言能力提高左好多?
絕對提高了不少
放心比仔女讀