用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園 (九龍塘) 窩打老道pn班家長, 請問校巴司機聯絡左你地未呀? ...
go

窩打老道pn班家長, 請問校巴司機聯絡左你地未呀?

今日有司機打左俾我, 但個司機話佢架車唔會駛入我個屋苑俾我個仔上車, 佢話要我地行出屋苑條大斜路上車。我問佢, 我平時都見迦南架校車會駛入黎俾學生上落車, 點解我地宜家要行出去上落車。個司機同我講佢知有架車係有入去嘅, 不過佢個架唔會入。

我想問下, 都係同一間公司又係迦南專車, 可以咁ka mei?我想問下我應該同學校講定同校車公司講會好d呀?

先同校車公司了解情況

引用:今日有司機打左俾我,+但個司機話佢架車唔會

原帖由 豬脾 於 13-07-18 發表
今日有司機打左俾我, 但個司機話佢架車唔會駛入我個屋苑俾我個仔上車, 佢話要我地行出屋苑條大斜路上車。我 ...
我地果度每朝早一共有三架迦南校車經過。
當然分別去三間唔同既迦南,上落地點有d唔同,車上No# 亦會唔同。
妳平日見係咩No#?
打俾妳既Driver又係咩No#?

我本身係九龍塘的, 通常你話邊度上邊度落佢都會跟你, 真係唔得都會在附近位置.  不過我朋友又係窩打老道, 佢都話年年都好麻煩, 可以呢間比較特別.

回覆:chanwendy 的帖子

我地之前搭開窩打老道果邊 又冇問題

濼晴 發表於 13-7-22 14:29
我地之前搭開窩打老道果邊 又冇問題

我朋友九月 k3, 佢 n1 時都係坐校車, 但竟然車上有 km 學生, 但車身一樣係鴨鴨車嚟架.  k1 時因為轉咗第二條線, 就真係全車都迦南學生, 但 k2 開始司機成日留難佢囉.

我都明條條線都有唔同, 不過佢叫我地上落個個位經常都有車, 尤其係巴士小巴, 仲要有個小巴站。我都會諗第日如果佢架車早到佢點等我呀?同埋個個位好斜, 我早兩個禮拜同個仔係個度落小巴, 因為地下有d嘔吐物, 我踩中左,結果線左落地, 好彩個仔無野, 我就慘d, 跌到隻腳連牛仔褲都穿埋。我好驚第日我個仔趕住上落, 未坐好都要開車( 因個度唔可以停車等 ,唔係俾車bee到飛起),咁就真係好危險。

我最後打左俾學校, 學校搵左車公司, 個司機話要試行條線至知可唔可以入到我屋苑wo, 講真, 入黎都係一兩分鐘, 唔知佢試乜law。要等覆....

豬脾 發表於 13-7-23 11:59
我都明條條線都有唔同, 不過佢叫我地上落個個位經常都有車, 尤其係巴士小巴, 仲要有個小巴站。我都會諗第日 ...

我地落車位都係巴士站小巴站位嚟喎, 咁佢先可以停到車.  其實坐得校車係應該係人等車而唔係車等人喎.  校車公司都係要求家長早五分鐘等車架, 就係 in case 佢早咗到吖嘛.  但小朋友上咗車, 保姆係會先睇 n1 同學仔, 幫佢地扣安全帶先開車的, k1 以上都夠大個, 可以自己扣啦, 保姆都會睇既.

我個仔係n班jar, 同埋個個位係好難停車ka, 因為係大斜路,如果係普通小巴站上落我係無問題law。