用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放下己見,接納女兒意願
樓主: LOWBLEE
go

放下己見,接納女兒意願 [複製鏈接]

Sasaalan 發表於 13-7-18 15:35
哦, 是嗎? 咁我咪有排等

我親戚是中學老師,佢講架,我聽了想死的心都有

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

LOWBLEE 發表於 13-7-18 16:06
老師給她的BANDING是BAND 1 頭, 頭兩次呈分試都是全級5/128,操行A-
我想九龍城區大部份家長也是排-華英,迦密,旅港的(直資除外), 所以在自行時放1.WY 2.旅港
(因WY同迦密同日面試的,所以放棄迦密) 但出席完兩校的簡介會後,女兒極要求放
旅港在首志願,但我就只考慮到WH是NO.1而不想答應(回想也覺得自私),
華英的風格幾蝦人讀,有朋友的囝囝小學成績中上,但頭腦機靈,考入華英讀到現在如魚得水,另有朋友的囡囡小學成績標青,但習慣死讀,同樣考入華英讀到現在成績巳經跟不上開始洩氣。這只是個別例子,沒有指標性的參考價值。其實有時話就話幫小朋友找最合適的學校,但現實還不是摸着石頭過河嗎,而且人夾人緣,人地讀得好唔表示自己小朋友也讀得好,始終未讀過又點可以咁肯定是合適?如果子女一見鍾情,何嘗不是一種緣份。哈哈

98730  十分認同  發表於 13-7-19 11:19
kcbeauty  我都識得一個成績標青但係阿媽叫死背書既學生, 叩到入b1a校! 中學d書唔知點背呢   發表於 13-7-18 23:00
1   2   3   6  8

回復 LOWBLEE 的帖子

四年前我和你的情况相若, 那時揀華英和迦密的學生比旅港為多,雖然就我所知, 三間學校近幾年的成績相差不遠, 我和多數的家長一樣, 首揀華英和迦密, 但阿仔堅持首選旅港, 最後我順從他的意見, 結果他有三年愉快開心的初中生活, 而且揀到中四的理想科目。

引用:亞女都係,派咗去乙部第一志願,仲要係全區最

原帖由 laiping 於 13-07-18 發表
亞女都係,派咗去乙部第一志願,仲要係全區最top嘅女校,其實我都心滿意
足架!但佢喊苦喊忽,死都要去叩門,於是 ...
Hxx ?

LOWBLEE 發表於 13-7-18 16:06
老師給她的BANDING是BAND 1 頭, 頭兩次呈分試都是全級5/128,操行A-
我想九龍城區大部份家長也是排-華英,迦 ...
其實除了IN左這兩間外,都有聽校長話去IN下啲直資增加多D面試經驗,我們便報了兩間試下,
赤柱St. Stephen & HY, ST Stephen IN 左一次就寄信嚟話收(自知負擔不起,當然不考慮)
点知到HY仲攪鬼..

回復 Sasaalan 的帖子

其實兩間都好top,但最後入到嗰間是後補上,不用叩門!我只是在第二天收到電話!所以放榜嗰日走來走去是遊花園,浪費時間,不過叫做了咗亞女件心事吧!

Sasaalan  亞女好勁呀!!  發表於 13-7-18 17:57

回復 thenewipad 的帖子

No!她派去藍田St Paul,但後補入YWG!

grace_xian 發表於 13-7-18 16:16
你, 你千祈唔好嚇我喲,我心血少
我講吓笑啫!今年文憑試33222日校考生有38.7%,咁你話其餘61.3%有幾多位是有心無力,又有幾多位是有力無心等開竅?哈哈
1   2   3   6  8

引用:Quote:LOWBLEE+發表於+13-7-18+16:06+老師

原帖由 LOWBLEE 於 13-07-18 發表
其實除了IN左這兩間外,都有聽校長話去IN下啲直資增加多D面試經驗,我們便報了兩間試下,
赤柱St. Stephen & H ...
点攪野?

LOWBLEE 發表於 13-7-18 16:42
赤柱St. Stephen & H ...

HY 1st IN 完很久都沒消息,但巳收到WY 面試 及旅港2nd IN通知, 点知就呢個時候收到HY來電通知2nd IN,
仲要碰正旅港2nd IN 果日,你話上天係咪要玩我哋呢!  

redkoni 發表於 13-7-18 16:33
華英的風格幾蝦人讀,有朋友的囝囝小學成績中上,但頭腦機靈,考入華英讀到現在如魚得水,另有朋友的囡囡小 ...

好多謝你的提點!
其實回想華英的處事確有些問題, 簡介會只辦一場,多了的人放到下面副禮堂看电視,簡介會日不安排參觀學校,
最意想不到的是簡介會當日,去到2/3的時候竟然有一半人走左,這是我前所未見的. 而華英只安排一次面試,,每位同學都只有兩張FORM,你將1/2機會比FORM佢,但吾代表一定有得IN,對一些同學吾係太公平.

jemm 發表於 13-7-18 16:34

四年前我和你的情况相若, 那時揀華英和迦密的學生比旅港為多,雖然就我所知, 三間學校 ...

好開心聽到你的寶貴經驗,希望你仔仔及我女兒都在旅港開開心心完成中學生活

jemm    發表於 13-7-18 18:47

甲部兩間,阿女揀一間,媽咪揀一間,我自動棄權!
我係cheuk yu爸爸!

回覆:LOWBLEE 的帖子

其實你想女兒讀那一間?

回覆:LOWBLEE 的帖子

其實你想女兒讀那一間?

LOWBLEE 發表於 13-7-18 17:42
好多謝你的提點!
其實回想華英的處事確有些問題, 簡介會只辦一場,多了的人放到下面副禮堂看电視,簡介會日 ...

去年我地上午去旅港聽簡介會-溫校長簡而精地用了半小時將家長想知道的資料清楚講解, 可以用快、靚、正來形容, 絕無冷場, 囡囡當時心中已心儀旅港.

因為要趕往華英, 結果旅港沒有觀校,
華英二小時的簡介會,只能用沉悶來形容,我們捱了一個半小時便離場,由原本首選學校, 聽完之後放棄.

grace_xian  多謝分享!  發表於 13-7-19 09:17

回覆:放下己見,接納女兒意願

我都努力接受中。阿囡自行堅持揀銀禧,我就想揀迦密同旅港。咁冇辦法之下俾佢揀銀禧。大抽獎已經排第四,最後都派咗入去,冇計我估應該自行收咗

redkoni 發表於 13-7-18 16:55
我講吓笑啫!今年文憑試33222日校考生有38.7%,咁你話其餘61.3%有幾多位是有心無力,又有幾多位是有 ...

我希望我嗰嗰係38.7%里面, 有時說和做真係兩回事,

想達到某個目標, 但條路上一定要堅持再堅持,

就算已開竅,因怕困難而退卻的人真是好多

鍛鍊意志好重要!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

我女都係去左旅港呀
‹ 上一主題|下一主題