用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為甚麽有如此家長?
樓主: jeremyphlam
go

為甚麽有如此家長? [複製鏈接]

引用:朋友有好多種的。 價值觀不同唔緊要的!

原帖由 Yukyuk 於 13-07-17 發表
朋友有好多種的。

價值觀不同唔緊要的!

回覆:boomGi 的帖子

咁佢係咪自覺交左好多稅呀? 咁叫稅局出封感謝狀比佢咪得囉!我覺得講呢d說話嘅人好井底,一山還有一山高呀!

上得ek的家長有邊個未幫仔女報過學校?有邊個未失敗過?問心,如果有間傳統名校如maryknoll,LS話收自己孩子都唔會抗拒吧。雖然沒有說出口,但行動會證實多數人都愛入某些名校。如果有人跟你說“女拔收了我女兒不過我還是揀津校,我認為津校都可以讀得好好”,這樣你會舒服嗎?不過人家原來抽中了st. Mary。到時你又覺得別人在說風涼話了。睇開d啦,媽媽。

放輕鬆, 用精神時間去煩惱一些更有價值的事情吧!

Jane1983 發表於 13-7-18 15:34
有個朋友,女入左女拔,他叫個女比心機讀,話“系果間學校包尾果個,去到第二度都考第一!”。同場有些人聽 ...

佢唔係over咗, 係老實咗。我老細個伯爺年青時响中山大學讀書(注: 中山大學都係重點大學, 名校了), 有一年, 有一位轉校生, 來自清華大學, 因為考第尾, 好似被退學, 入中山大學考第一。

Jane1983  幾十歲人,又吾係無見過世面,咁講野,確係吾好  發表於 13-7-22 20:15

希望我們都不要任何事情都用錢去量度,這樣只會累了孩子!

回覆:teambuilder 的帖子

完全認同!人各有志,俾着我,我都會選名私校都唔會選屋村學校啦!有邊個唔想做有錢人,而做窮人呀

jcmchan 發表於 13-7-18 15:35
回復 jeremyphlam 的帖子

講真~~我覺得樓主你太敏感la !!! 可能你朋友講者無心 ,你聽者有意 !! 如果佢知道 ...
現今的確有好多私校及直資學校比較開心學習.傳統學校的確好谷好辛苦! 是真的,起碼我都係咁想,所以本區抽到第一志願都放棄!雖要交足6年以上學費(都吃力架)講者無義傷害任何人,你係佢朋友應該替他開心(因為佢真係對佢自己咖選擇開心),他都是口直心快,好過一D口常說唔恨讀名校,但又去考又去抽!唉!對小朋友咖將來每個父母都有佢咖選擇,你估讀名校咖父母唔洗下苦工咖咩!其實佢哋一樣會咁辛苦,其實全香港咖父母都一樣咁辛苦,無論讀咩學校都好啦!大家都要加油呀!

大件仔 發表於 13-7-18 01:28
呢個地球真係乜人都有, 我以前個同事, 問我簡乜小學, 佢一聽津校, 就嘴妙妙咁, 咁又係, 人地KG讀IS, 一個月 ...
我朋友識得個家長,話個女一定要食安格斯牛,黑毛豬、其餘一概唔肯食。個個星期日去酒店high tea,已是例行公事。
‹ 上一主題|下一主題