用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為甚麽有如此家長?
樓主: jeremyphlam
go

為甚麽有如此家長? [複製鏈接]

回覆:jeremyphlam 的帖子

人總會分高低,但成功勵志故事總需這些人陪襯,又無需太介懷!

每人價值觀和life experience 都不同,又唔係殺人放火,偷呃拐騙。

好老實講, 我覺得樓主有咩錯, 做父母是為了自巳的小朋友, 現今D 父母, 大部份都會咁做.

jeremyphlam 發表於 13-7-17 23:02
有個朋友,一直没有offer。大抽奬小朋友派了入某地區名小,但都不太開心,因為目標是超級名校。最近某名直 ...

感同身受..有了小朋友後,看到身邊的朋友、甚至家人的種種想法和行為..
也感到大家原來變得很遠.................
有朋友說過冇錢就唔好生..基層長大的我,心想那就沒有我了..
最後..我也是和你一樣..選擇不回應...VV

坦白說...回望數年前的自己..也覺得今天的自己有點..陌生...

回覆:為甚麽有如此家長?

jeremyphlam 發表於 13-7-17 23:02
有個朋友,一直没有offer。大抽奬小朋友派了入某地區名小,但都不太開心,因為目標是超級名校。最近某名直 ...
睇唔起屋村(官津)學校, 叫佢睇下呢2年班DSE狀元係邊度出嚟啦:

2012 DSE 狀元: 皇仁書院 (2), 嘉諾撒聖瑪利書院, 聖言, 培正  (全部為官津中學)
2013 DSE 狀元: 皇仁書院 (2), 中華基督教會協和書院、喇沙書院、真光女書院, 英華女學校 (以上皆為官津中學); 德望學校 (私校), 聖保羅男女中學 (直資) , 香港青年協會李兆基書院 (直資)

都唔見得D直資學生真係叻過官津學校學生

好多”真正”有錢人(即係有晒咩咩會藉,司機出入),都係讀津小(當然都係有名果D)。
津小 = 降”呢”?
呢位家長要去見識下用瑪莎拉堤/法拉利去津小接放學既情景吧。

jeremyphlam  重點係官津定直資私校,只要係全港知名就得。  發表於 13-7-18 13:29

好多謝佢放位給有需要的人

有時家長都係隨着環境嘅客觀因素而改變自己嘅想法和行為,其中一個適者生存嘅做法,人各有志而巳

大件仔 發表於 3-7-18 0128
呢個地球真係乜人都, 我以前個同事, 問我簡乜小學, 佢一聽津校, 就嘴妙妙咁, 咁又係, 人地KG讀IS, 一個月 ...

我上大陸識的駕保時捷的工廠老闆都無咁嘅暴發戶咀臉!身為香港人聽到都感到羞家。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

taktakchichi 發表於 13-7-18 10:22
睇唔起屋村(官津)學校, 叫佢睇下呢2年班DSE狀元係邊度出嚟啦:

2012 DSE 狀元: 皇仁書院 (2), 嘉諾撒聖瑪利 ...

佢唔係睇唔起官津,係睇唔起非全港知名的學校。皇仁,MCS, LS, WY呢d當然冇問題。

換個角度看,我朋友本來buy快樂成長,所以只有一個仔都冇讀PN班,且讀學券村幼。怎料小朋友k1已經學識講「廢柴」,話因為某同學仔教,同學個嫲嫲成日話爸爸廢柴喎。之後小朋友轉名幼,第一個月去海洋公園就指住條魚叫hammer shark, 話某某同學教。
樓主的朋友話「升呢」應只係呢個意思,請不要不開心,應該不是誤交損友。

我身邊有好多呢類型家長,十分討厭,覺得名校好巴閉,格衰!

樓主唔駛太介懷,呢d都係你朋友嘅選擇,就好似有啲人覺得出街一定要拎名牌手袋一樣,又或者佢覺得呢間學校較適合佢個小朋友。講真最重要係個小朋友本身。眼見個DBS畢業嘅男仔,睇CV文武雙全以為好smart, 見到真人先知一般。所以冇話啱定唔啱,只係一個選擇同喜好。不過我希望你朋友係從小朋友角度去揀。

語言藝術和同理心要從人生經驗中努力學習, 好多上左年紀既都係成日開口得罪人唔知.  仲有D指住校工, 叫個仔勤力讀書, 否則第日要做校工.......好多呢D例子.  總之, 世上每個人都有自己既position. 唔好理人咁多. 盡力做好自己先.
~easybring~

有個朋友,女入左女拔,他叫個女比心機讀,話“系果間學校包尾果個,去到第二度都考第一!”。同場有些人聽了好吾舒服...

我覺得無所謂,他一時over 左,又吾系大奸大惡,又無害我,吾上心。

回復 jeremyphlam 的帖子

講真~~我覺得樓主你太敏感la !!! 可能你朋友講者無心 ,你聽者有意 !! 如果佢知道你聽完之後反應咁大 又 唔即場問個明白,仲要係bk咁講佢 , 佢一定會對你尼個朋友超失望!!

現今父母好辛苦,每個人都只希望比最好的給自己小孩.考小一是一個好變態的遊戲,不是人人能夠明白當中的苦甜!當你朋友心儀學校唔收,佢一定好失望.收了開心過頭,也因為當你們是好友,沖口而出,無諗過自己的話讓人不安..姐!
佢未必是你想像中的意思!!
現今的確有好多私校及直資學校比較開心學習.傳統學校的確好谷好辛苦! 當中原因,你未完全了解佢心中所擔憂的.

難怪 有一日死佬好認真同我講,你千萬唔好同第二個人講唔like  SL,會比人打死!! 佢就係擔心人地唔明,當我貪心~~當我變態~~當我怪獸~~哈哈!!!

回復 大件仔 的帖子

Similar here.  I go to fast food restaurant for lunch.  My friend will go to 5-star hotel for lunch.  She spends over 300 dollars and I spend around 40.  If said i wanted to go to cheap cheap restaurant, she will black face...

最討厭係踩人地間學校唔好,差,垃圾之類說話而抬高自己嗰間超好的說話!
唔係個個父母想入名校,人地讀得的學校更係有佢原因!

如果真的是村校,資源是會少些,比起直資私校而覺得是升呢,無可厚非。但如果用村校形容地區名小,真的有點...... 那個

‹ 上一主題|下一主題