用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績  

簽名被屏蔽

回覆:請問有冇人知DBS今年DSE成績

其實DBS都幾難攪,又IB又DSE,又要文又要武又要音樂攪得好。不過又唔知點解DGS又做到。

rogerlam123 發表於 13-7-18 18:58
其實DBS都幾難攪,又IB又DSE,又要文又要武又要音樂攪得好。不過又唔知點解DGS又做到。

...
又IB又DSE,do u mean SPCC?

73662710  SPCC 第一当之無愧。  發表於 13-7-18 19:43

簽名被屏蔽

唔係好明,都係果D背景既學生,  無理由突然間成績會咁明顯差咗, 其實,人有錯手, 馬有失蹄, 一兩次無咁標青姐, 睇多年先啦.
新校長上任時,睇過記者防問佢, 佢話已經加強咗學生既中文學習, 仲好有信心會攞到好成績.

簽名被屏蔽

人們說入DBS,一求自由多元學習氣氛,二求DBS獨有的男校生對學校歸屬感,三是舊生network ,四是名氣,五是學界XX年霸的成就感。學業成績一向不是DBS學生追求的,勁的學生中四、五已到外國留學,留下來次勁的一些去讀IB,一些去DSE. DBS一向對學生成績如浮雲,是一出世的態度,懶得你街外凡人怎看,就算整體成績幾年後跌到非直資的循道等級又如何,你們這些凡人咪又會搶住俾錢讀。

jeremyphlam  循道唔差喎,做乜咁話人?  發表於 13-7-25 12:57

回覆:mirage 的帖子

我唔太相信佢會咁出麈!睇多兩年吧!

引用:+本帖最後由+mirage+於+13-7-18+23:41+編輯

原帖由 mirage 於 13-07-18 發表

人們說入DBS,一求自由多元學習氣氛,二求DBS獨有的男校生對 ...
循道都有叻學生,我識得一個循道畢業的學生今年將㑹在Cambridge升year 2。

jeremyphlam  agreed, good school!!  發表於 13-7-25 12:57

Copied from 名校secrets

DBS] Re: [DBS] 有近 40% 人中文科 below Level 3… 究竟問題出響邊?? 有無師弟解構下?? 其實問題係中文堂太少操練試卷,而且學校 G10/11考試模式,尤其閱讀卷,與公開試題型 唔相似。老師只著重教書本既課文,但係公開 試根本唔考。呢種反其道而行既教法,再加上 同學對中文科缺乏重視,形成拔萃中文考得差 既現象。 可幸既係學校下年中文科會有大改 動,加上G11上次卷四考試亦有跟公開試模 試,中文成績應該會係來屆DSE有更大改善

可能今年唔公佈成績?

littleyan 發表於 13-7-18 15:23
我個仔話, ...試過liberary只准給IB學生用, 最後大家投訴後dse的學生才用得番

有乜可能Library唔開放給所有學生用?

引用:Quote:littleyan+發表於+13-7-18+15:23+我

原帖由 needaplan 於 13-07-19 發表
有乜可能Library唔開放給所有學生用?
事實上個圖書館不大,藏書亦只是針對lB課程,實際對其他學生得益不多。

開放所有人使用,是公平的處理,不過心理多於實質作用。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果佢地DSE成績無IB咁好, 只可以話係求仁得仁

ANChan59 發表於 13-7-19 14:35
事實上個圖書館不大,藏書亦只是針對lB課程,實際對其他學生得益不多。

開放所有人使用,是公平的處理,不 ...
Library 除佐借書外,學生主要是利用個環境嚟温習自修。咁既然係學校資源,点解唔係公平享用?

overview 發表於 13-7-19 15:02
Library 除佐借書外,學生主要是利用個環境嚟温習自修。咁既然係學校資源,点解唔係公平享用? ...

在第二段,我咪講咗開放是公平處理。

開放之後,多左低年級走過去,識多左lB是甚麼,多d人報讀。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果佢地DSE成績無IB咁好, 只可以話係求仁得仁

我就咁諗,DSE和IB冇得一元對一元咁比較。DSE試所面對的,是香港學生和香港標準。IB所面對的是"世界賽"。我讀書時期,考唔到香港試而需着草到外地嘅,一個C等於外地試A。

第二,考DSE嘅學生,假假地都叫敢企定定迎接挑戰,考唔到需着草先算。唔似得一早怯生生的靠父母為佢安排一條損人利已嘅路,大個咗,阿媽唔係身邊怎辦。

第三,關於圖書館。我知道有中文書、英文書、有物理、有化學、有.....。有一科叫IB的麼?為甚麼圖書館只入IB的書。有咩咁巴閉DSE學生睇IB嘅書得益唔多?事實上,阿大温書考試時,就真係借過本IB課程化學書參考。請問,有冇圖書館唔俾IB生用的呢?

第四,補充一下,關於第二點,我知道IB是一課程,我十分尊重因為喜歡IB而讀IB的人,但對於因為着數而IB的人,萬分厭惡。

第五,希望政府定好"匯價"。

引用:Quote:如果佢地DSE成績無IB咁好,+只可以話

原帖由 judy 於 13-07-19 發表
我就咁諗,DSE和IB冇得一元對一元咁比較。DSE試所面對的,是香港學生和香港標準。IB所面對的是"世界賽"。 ...
做乜咁氣憤,講到IB 好似唔駛讀書都會有好好的成績咁。事實並非如此。請要對所有的考生公平些。

簽名被屏蔽