用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

Anyone knowing DBS' s DSE result?
   9    0    0    0

回覆:needaplan 的帖子

If this year not available, how about last year?

DBS今年成績大部分都好差, 中文1及2的人好多.

judy  其他科呢?  發表於 13-7-18 12:42

about "中文1及2的人好多", some said only 55% got 3 and above, and some said 75%.  No official announcement yet.

If the results are very good, I think it should be announced to public immedately. Quite different from their announcement of IB performance!

my son作文5**, 但SBA都因為學校整體中文成績差而被調低, 最後只有"4"

poonseelai 發表於 13-7-18 10:42
about "中文1及2的人好多", some said only 55% got 3 and above, and some said 75%.  No official announ ...

起facebook名校secrets睇到有人話中文只得六成人level 3或以上, "屍横遍野"。有人話我做乜踩到噤盡, "屍横遍野"其實係DBS人自己話嘅, 唔係我講

回覆:請問有冇人知DBS今年DSE成績

DBS 啲中文水平真係有排醫. 中文唔夠好的同學仔真係要考慮早啲出國. 或轉讀IB修法文.

以前入u唔使考中文, DG 同 DB 一向重英輕中, 而家成績真係今時唔同往日

IB 6/7 放,DBS11/7擺上網。DSE15/7放,DBS照計應今天或明天放上網。

以前入u唔使考中文, DG 同 DB 一向重英輕中, 而家成績真係今時唔同往日

以前入U都要會考中文合格,高考使唔使合格呢,就唔記得。只是當時冇咩人理佢中文考得好唔好而已。反正只是一部份人升中六,升唔到中六嘅,邊個理呢?

littleyan 發表於 13-7-18 11:02
my son作文5**, 但SBA都因為學校整體中文成績差而被調低, 最後只有"4"

Littleyan,

DBS是我心儀名校之一,聞說男拔很自由,日常所教程度不深,但校內測驗考試程度很高,中一出中五英文,功課少,鼓勵學生主動學習,論成績分班,活動多而叻,運動音樂學界出類拔萃。

但學校是否放哂最好的老師在IB而忽略DSE? 或是男拔只是中文一科較弱,又或是六年前升上來的150DBSPD學生成績如以往收開的外來生而拖低DSE成績?

你和令公子又點評DBS?

引用:Quote:tweetyho+發表於+13-7-18+11:05+起fa

原帖由 ha8mo 於 13-07-18 發表
叫嘈Sir專注本業,唔好掛住搞其他野啦
60% plus 3 or above 都不是很差啫,band 1 c 都口甘上下

judy 發表於 13-7-18 12:38
以前入U都要會考中文合格,高考使唔使合格呢,就唔記得。只是當時冇咩人理佢中文考得好唔好而已。反正只 ...

高考: 根本唔使修中文
所以以前會考中文有合格水平, 升到F6, 再只要AL選修科考得好, 就入到 u

Sum_Ba  高級程度是沒有中文這科,但有中國文化科,是必修科,沒有E不能入U。你說的二十多年前的事了,不過反正以後沒有高考了。  發表於 13-7-19 00:11

魚王 發表於 13-7-18 12:47
60% plus 3 or above 都不是很差啫,band 1 c 都口甘上下
學校及其他家長說過是以學生的適合性來選擇讀IB班,並不單靠成績。又說一些十分標青的同學早已在中四、中五出國,所以,應是收太多band 2,3的運動插班生而拉低整體成績。或者改名做DIocesan Boys' Sport School 來切合學校在學界的成就及Band one C DSE 成績好D.

我個仔話, 在男拔六年, 唯一學到的就是"自信".  但平心而論,
師資學歷高但唔識教, 有很多
老師唔會因為教唔切, 要你補課, 因為他們要準時失踪
notes都費事比你, 阿sir話出面補習社的notes做得更齊更好
中六先來換老師, 一換就2,3個, 所以新老師都唔知點教你, 唯有上堂做其它嘢
試過liberary只准給IB學生用, 最後大家投訴後dse的學生才用得番

needaplan  Vow, thx.  發表於 13-7-18 18:34

回復 littleyan 的帖子

男拔學生又真係好自信, 亦都好Proud of being a DBS Boy. 在泳總賽事(不是學屆)只見到佢地著住學校風褸, 掛條大毛巾在脛為左要SHOW 校名, (因為校名印在毛巾中間), 要掛埋一邊, 行兩步就跌

ha8mo 發表於 13-7-18 16:42
我在facebook見到投訴  

收你番來,讀書唔得,跑又唔得,游又唔得,吹didar又唔得,咁就係要等時晨到 ...
嘜咁好眼光收埋啲咁嘅學生返來?俾錢入㗎?
‹ 上一主題|下一主題