用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 foundation 日記
樓主: winniesiu
go

英國 foundation 日記   [複製鏈接]

回覆:英國 foundation 日記

my son goes to Lancaster foundation ISC in this Sep to study Business.

2boysmum 發表於 13-7-19 17:49
my son goes to Lancaster foundation ISC in this Sep to study Business.

Lancaster foundation都唔錯, Business好似全英十大添喎我都有申請, 可惜我個仔唔鍾意個City, 如果唔係可能同你囝囝做同學
依家佢簡左Bath foundation讀Social sciences....

回覆:RT 的帖子

讀到Bath 的成績都好勁。

2boysmum 發表於 13-7-21 19:11
讀到Bath 的成績都好勁。

foundation咋, 唔係UNI
佢係邊緣人, 考到19分

winniesiu 發表於 13-7-23 13:01
CAS 重未收到, 買咗機票, now searching B&B
CAS未收到咁即係未申請visa? 係咪agent幫你攪呀?你買左邊間機票呀?我就book左ek機票,阿仔話中轉冇所謂,平好多
有冇去hsbc開戶口呀?

winniesiu 發表於 13-7-24 22:20
CAS未收到咁即係未申請visa? 係呀! 你做咗未? 佢話大約5個工作天, 但今日係第6個
係咪agent幫你攪呀? 我 ...
我都係岩岩收到CAS, 跟住個agents幫我上網book visa, 下星期做依家的agents係會好忙喇, 因為有好多人都係等dse放榜先搵學校, 不過我諗好多野自己都攪得黎既, 唔使靠agents, 係驚住有野唔記得左, 如果有agents提下會好的啦.
你囝囝好幸福呀, 可以同爹地媽咪一齊去, 我地就請唔到假喇...同埋我個仔有同學一齊去, 所以會安心的.
Qatar的飛機餐好唔好食呀??下次都可以試下喎
我星期五先去hsbc開, 聽過好似係存1m就免費tt GBP, 不過我梗係冇咁有米啦, 最多咪每次比手續費囉(好次80元1次, 我諗住比定3個月/半年生活費係戶口等佢慢慢用囉)

引用:Quote:winniesiu+發表於+13-7-24+22:20+CAS

原帖由 RT 於 13-07-25 發表
我都係岩岩收到CAS, 跟住個agents幫我上網book visa, 下星期做依家的agents係會好忙喇, 因為有好多人都係等 ...
在香港開個普通戶口再開通埋海外提款服務,在英國每次提款只收HK$20,在香港可以隨時過數,亦可上網睇到用錢情況,不過匯率就以提款果一刻計!

Ding

引用:Quote:原帖由+RT+於+13-07-25+發表我都係岩

原帖由 Ding 於 13-07-25 發表
在香港開個普通戶口再開通埋海外提款服務,在英國每次提款只收HK$20,在香港可以隨時過數,亦可上網睇到用 ...
Thanks, 其實我都攪唔清楚。hsbc好似有好多種戶口咁,個職員叫我先開左個advance戶口先,跟住再上總行開埋個國際戶口

引用:Quote:Ding+發表於+13-7-25+06:26+在香港開

原帖由 winniesiu 於 13-07-25 發表
呢隻係香港普通嘅atm港幣户口, 大學要我仔開當地 bank account for transfer, 呢隻應該唔啱  
...
如果你有1M在HSBC就可以免費TT英磅去當地戶口,如果無HSBC Advance 戶口就可以用我個方法,開個ATM,再在當地開戶口,需要時可撳錢存入當地戶口,就唔洗一次過帶𠥔票過去,你亦可因應需要存錢落ATM戶口

Ding

引用:Quote:原帖由+Ding+於+13-07-25+發表在香港

原帖由 RT 於 13-07-25 發表
Thanks, 其實我都攪唔清楚。hsbc好似有好多種戶口咁,個職員叫我先開左個advance戶口先,跟住再上總行開埋 ...
若你有1M資產在HSBC,就可以開 advance A/C,咁就可以去總行開國際戶口。但唔係個個人都有HSBC戶口,我係渣打,所以就開個普通戶口,要用就過數俾佢撳機

Ding

引用:Quote:RT+發表於+13-7-25+00:05+我都係岩岩

agent 話佢地只有一個收費, 就係做 visa $1500手續費, 話好多form 要喎, 我會自己做慳番, 我試過扮上網book ...
要收手續費?!
我果間免費幫我塡晒Form,做埋oline booking!我只係俾visa費用。

邊間agent?

Ding

引用:+本帖最後由+winniesiu+於+13-7-25+12:10+

1毫都無收,只係俾左考試費,deposit同visa費用!

Ding

引用:揀宿舍篇宿舍係一個flat+有4-7個rooms,+eac

揀宿舍篇
宿舍係一個flat 有4-7個rooms, each room 有厠所, share kitchen & sitting room
已經大個,由他自己選擇吧!

winniesiu  我老公都係以你所講(已經大個,由他自己選擇吧!)
為大原則  發表於 13-7-25 14:02
Ding

winniesiu 發表於 13-7-25 11:52
agent 話佢地只有一個收費, 就係做 visa $1500手續費, 話好多form 要喎, 我會自己做慳番, 我試過扮上網book ...
咁又係, 加上阿仔話想搭A380, 都係keep住用EK啦點解你個agents要收費既? 呢的service係應該包埋架喎, 上一次你講話佢電話留言我已經覺得有的不負責任架喇, 老實講申請簽証真係幾煩下, 又多文件要填, agents幫手好好多

‹ 上一主題|下一主題