用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama, 幾時有最新全港中學排名?
樓主: kc_01k
go

khmama, 幾時有最新全港中學排名? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+kc_01k+於+13-7-16+11:16+編輯

原帖由 kc_01k 於 13-07-16 發表

唔係摧你, 都唔係你責任, 但實在如果你會再整份新資料, 我願 ...
萬眾期待khmama 又一引證能力越高,責任越大

回覆:khmama, 幾時有最新全港中學排名

其實我覺得khmama 做到這個update 到2010的排位表已經好了不起了,她用那些數據排清楚寫了出來,比其他坊間排位表唔知跟乜嘢排強好多。其實另有有心會員Chichipapa 也做了2012 年HKDSE 優良率排位(在他的日誌裡),大家可對照著看。

在此多謝khmama, chichipapa, red, ohnono,好多好多人的重要意見

文仔媽  me too!  發表於 13-7-30 21:29
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回想2/3年前, 2 個仔升中都係根據khmama的資料去選校, 非常有用, 再此謝謝你
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我都要多謝khmama 教我點揀學校,.真係幫咗我好多

回復 lai_123 的帖子

Would you kindly send me the old details for reference???

期待

請問chichipapa的blog在那裡可找到?

for yr ref
you can find other useful informations
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=3952

crycryip  謝謝你!   發表於 13-7-30 09:16

回覆:khmama, 幾時有最新全港中學排名?

大家要諒解,頭幾年DSE數據及入U率誤導性好強,加上不少學校的選科安排透明度極低及怪怪的。就算做到,參考性比以前大打折扣。化這麼多時間,參考性低,不如等多兩三年讓NSS成熟些先做!

HY412  若認真爬文, khmama 係 『2010全港中學排位 』已解釋過數次, 而 redkoni 個『 升中點滴一二 』亦無敵, 其實學校肯透明度高D 已經解決唔少問題.  發表於 13-7-30 10:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ANChan59 的帖子

大家也要體諒一群無助的家長!

"其實學校肯透明度高D" 便是問題!

家長找不到充足、清釋的資料, 茫無頭緒 。 一個以家長為出發點的排名或比較便是救人一命的苦海明燈!

不是街邊揾食嗰D

老實講你會叫啊仔留兩年班等新學制清楚 D 才升中嗎?時也!命也!

幫得嘅!大家幫吓囉!  那一個分析沒偏差! 不能因嚥廢食啊!

明白.去年我都嘗試過.我見到太多漏洞了,怕自己幫人变了害人.

头尾差異不大..中間最難分,但又是最多人的一群!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

明白.去年我都嘗試過.我見到太多漏洞了,怕自己幫人变了害人.

头尾差異不大..中間最難分,但又是最多人的一群!

回復 LoYKE 的帖子

學校大全真的不能信, BAND 1中 英中竟然在BAND 2尾 中中後面, 任何計算標準也不至於此吧!!  簡直亂來!!!  絕不可信!!

brianshe 發表於 13-7-30 17:30
完全係亂七八糟

華富村一間就執小學掛排100, 軒官就名落下

呢種局面幾時可以改善? 七國咁亂

我真係估唔到教育局唔理呢啲完全不透明的資訊

坊間仲有好多誤導人, 害死人,可怜了一班莘莘學子
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

LoYKE 發表於 13-7-16 14:41
有,網址是:http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch
學校大全

真喺好心唔好再post呢d乜乜大全出黎,害死人。

回覆:Yanamami 的帖子

幼稚園都有排名,真笑死人!

只是唔夠厠格, 咁都叫可憐, 你要求真係高,
‹ 上一主題|下一主題