用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 International School vs Local School
樓主: G-girl
go

International School vs Local School [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 13-7-17 19:45
flashingcat  Many of the parents in IS are like that.... kids are having extra classes to push math ...

是的,身边很多这样的实例,中、英、数全科补补补.......我开始以为大家只需要补习中文一科就够了,没想到是全方位的。

看着、听着、体会着身边的故事,感到很无奈,有幸自己一直坚持,但这条路不容易走呀.....曾经也受到某程度的影响,有一段时间过分“参与”,搞到关系紧张,不单自己有压力,也令到孩子吃不消。试了大半年后,决定“放弃”,结果出乎意料:一切重回轨迹。

不是对孩子没要求,我告诉她,假若全班20人,在没有补习和任何辅助的情况下,只要保持在10名或以内便好....我不会再叨唠,她也可拥有自己的自由和爱好。

每个孩子的天赋不一样,我的孩子不算笨,但也不是聪颖的那种(非资优生),可她跟从了我们一条明确的学习方法:课堂上专心听讲,这已经保证了中游。而当孩子自己再努力一点儿的话,中上成绩就一定是有的。

共勉之!

cyberphone  SUPPORT YOU.  LET THE KID EXPLORE MORE TO FIND OUT WHAT SHE/HE LIKES.  TRUST YOUR KID'S ABILITY IS THE BEST YOU CAN DO AT THIS MOMENT.  YOU HAVE DONE YOUR BEST.  發表於 13-7-21 10:51

I hope education is about more than just scores or doing well on the IB or DSE exam.  In any event, it is not like there is a "right" answer between LS or IS.  Better to equip your own kid!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 evatsoihk 的帖子

I think the amount of tutorial also varies quite a bit by school.  Am surprised to hear that your school releases relative position of student in class though.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

現今不可否認求學一定求分數,出來做事打工亦都係用分數被evaluated工作能力,升職加人工都係靠分數,你唔可以當分數透明,但亦唔需要警咗佢。分數本身meaningless , 問題係你掂解讀。小女有次問我點解要考試及有分數,我答考試結果係話俾佢自己聽自己努力的一個比較公平的方法。

引用:+本帖最後由+Mighty+於+13-7-17+15:35+編輯

原帖由 Mighty 於 13-07-17 發表

不要説本地父母、就算連外国来的、都大部分有班上、Enopy, Ku ...
SHADESLAYER都講左、以讀本地学校心態、去讀国際学校、対/錯好難講。

Xxxxx

唔係話一定要 LS 好或 IS 好,但選校一定要選學校的教育理念和家長的理念相乎。不然便是錯配,好難有好結果。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 himching 的帖子

True.  I can see increasing number of students from ESF attend private tutorials after class e.g Kumon.  I don't know why.

在英國讀寄宿學校的學生, 一樣有好多趁假期返嚟香港補習.  其實在IS讀書就係唔係不應去補習? 我又覺得未必.  我想一切都係因人而異.  如果學校老師教得差, 咁應唔應該補? 或者孩子跟唔上, 又點呢?   如果孩子目標係 Oxbridge or Ivy League 等要求成績極高的大學, 若補習能提高他們考獲好成績的機會, 補唔補呢?  情形有點像孩子想去美國讀大學, 要考 SAT 2,300分先有機會.  但佢家吓只得2,100分, 咁應唔應該比佢去上SAT補習班? 依個世界人人目標唔同, 總之各施各法, 大家努力向自己嘅目標進發就OK, 沒有甚麼啱定唔啱.

annie40  same here.  發表於 13-11-20 12:59
Shootastar  I can't agree with you more.  發表於 13-7-20 12:02

只要5好太din就得,我覺得最荒mau係比幾歲小明友讀2間幼稚園。未親身接觸過、以為只是誇張之說。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Mighty 的帖子

讀兩間幼稚園已經好普遍, 身邊有朋友亦抱怨唔明白亞洲人思想...美國朋友娶上海妹, 朝早讀ESF, 下午讀普英, 因為阿媽怕中文底子唔好.. 爸爸覺無所謂, 因阿媽就覺得中文好好好重要, 結果小朋友讀兩間.  千方百計想入ISF, 但最後都係WAITING.  另外有外國爸爸娶日本太太, 上午返日本幼稚園, 下午返國際幼稚園....所以唔一定係香港至瘋狂

回復 Mighty 的帖子

Going to 2 kindergartens is still the minority though not uncommon amongst people I know either.  Many parents also won't tell others except good friends since they realize this is a bit "monster" as well.

一間是用政府学券、一間是自費、未必人人想講LOR. 不過有時都会自問一下、小朋友大左、中英皆精的時候、GUM,,,,細個辛苦D,係MAAK其実籍得NE?
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我小朋友K2開始轉了去間國際學校,我睇返佢今年year1學期尾派返屋企啲worksheets,如果以k3來講,我唔覺得學校所教的很淺,英文可以自己聽完故事後用短句答問題,當然有些字佢自己拼出來不對,但文法算ok;數學已教到成數;中文需然是簡體,但佢被編到用小二課本還要每星期要默十個字的小組,而science 同social science所學其實部份同其他科目有關係。
國際學校一個topic可以用一兩個星期去教,而且不同的科目會教啲同這個topic有關的東西,他們要小朋友從小就學識從不同的角度去看一件事,我認為這才是通識的精神。
本地學校就完全唔同,要小朋友所學的東西很多,不過各科就無物關係,而且還要操練教署啲評估考試,大家會以分數來決定一齊,這情況在大部份亞洲國家都一樣。
兩種學校教育的概念同手法不同,所以很難作比較,最後都要看父母想要小朋友學到什麼

回復 Tracy88 的帖子

可以知道是哪間嗎?

Tracy88 發表於 13-7-21 10:55
我小朋友K2開始轉了去間國際學校,我睇返佢今年year1學期尾派返屋企啲worksheets,如果以k3來講,我唔覺得學 ...
Which IS is this?

我覺得千其唔好拔苗助長

我囝囝曾就讀兩間國際學校, 第一間行IB-PYP課程, 課堂著重探知及討論, 對英文書寫及數學要求略低, 其後轉到另一間學校用自行課程, 英文書寫及數學要求相對地高, 補習情況就比較普遍.

補習與否或許視乎學校課程及老師要求.

回覆:International School vs Local School

我仔仔讀緊Korean International School.

回覆:International School vs Local School

大部份國際學校會跟據學生的能力分組上課,所用的教材也不一樣,不過一定不會谷學生,但會跟據他們的能力去教適合他們的東西;阿仔上年reception時有一個韓國女同學,一齊上咗幾個星期堂之後突然見佢轉咗去year1,後來家長日問返老師,原來嗰女同學k2已經可以自己寫到一編五六十字嘅英文文章,佢語文同理解能力可以應付year1的課程所以調咗佢去高一班

回復 Tracy88 的帖子

Not the schools but there are some very "谷" parents in IS as well

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題