用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 荃灣聖芳濟交流區
樓主: beverlychow
go

荃灣聖芳濟交流區

引用:我都覺得間學校管理好有問題!!+++學校地方

原帖由 mingtin2001 於 14-12-26 發表
我都覺得間學校管理好有問題!!   學校地方已經唔大,校長同老師竟然當左學校籃球場係停車場,仲話原本係停 ...
因為一個籃球場有泊車,就説管理有問題,個球場咁樣泊車都泊了至少三十年,又沒發生意外降Brand係因為被謠傳要搬去屯門,所以收生差了,又剛好遇正分中中同英中,因變了中中,所以那幾年才降Brand,唔知點解你為了球場泊車,就去針對這學校

Ivankwok2009  我見證多過40年。  發表於 15-10-19 23:21

行走EK多年,都見慣很多"民房"網友忽然出現說三道四,別太認真!用家眼睛才是雪亮的

回覆:荃灣聖芳濟交流區

其實這校係咪band2-3
同姚連生比,邊間好D?

引用:其實這校係咪band2-3 同姚連生比,邊間好D

原帖由 Lovelymame 於 15-04-22 發表
其實這校係咪band2-3
同姚連生比,邊間好D?
在荃灣居住1x年加工作2x年,目測覺得聖芳濟校風較好。

利申:阿仔係聖芳濟舊生

咁同林百欣比,邊間難入D
如果band3大唔大機派到?

回覆 mandychan1981 的帖子

吓! 真有其事? 好不合理啊! 校方不是應主動提供足夠的地方給同學進行活動的嗎?  已經全校都是男仔, 學校地方又不算大, 為了學生著想, 校方應好好研究如何給予足夠的活動空間給男孩子吧!  否則午飯後走曬去機鋪便不好了!

回覆:bellatam 的帖子

各位聖芳濟家長,請問你們對貴校的意見,因我上年參觀過貴校,感覺幾好!年尾想幫阿囝自行申請!Thanks!

回覆:丸媽媽 的帖子

揮一揮手先!我本人是1994 荃濟畢業生!當年荃濟,荃官,何傳耀是荃灣3大龍頭中學!可惜現在不復當年勇!請各位師弟努力發揮濟記精神!

Ivankwok2009  師兄我 揮一揮手。  發表於 15-10-19 23:23

引用:揮一揮手先!我本人是1994+荃濟畢業生!當

原帖由 Starsteven 於 15-08-07 發表
揮一揮手先!我本人是1994 荃濟畢業生!當年荃濟,荃官,何傳耀是荃灣3大龍頭中學!可惜現在不復當年勇!請 ...
我都知荃濟以前是好好嘅中學,人材輩出!我仔好靜!吾知啱吾啱讀!

回覆:NurseSally 的帖子

以當年計,活不活躍,都可找到生存方式,最重要是學習態度,我當年中五離開(升不到荃濟的中六,因為當年的同學實在太強),但去到其他學校的中六,用荃濟所教的態度,已經贏晒,用此態度,一路對我大學學士,碩士,博士畢業,之後的博士後和在大學工作,都非常有用!當然這是當年,現在的人和物都變了不少。

引用:以當年計,活不活躍,都可找到生存方式,最

原帖由 Starsteven 於 15-08-07 發表
以當年計,活不活躍,都可找到生存方式,最重要是學習態度,我當年中五離開(升不到荃濟的中六,因為當年的 ...
但上年聽簡介會時,看見校長、老師都很有教育熱誠!吾知荃濟數理係咪一向出色?現在還以英語教這兩科?

引用:Quote:原帖由+Starsteven+於+15-08-07+發表

原帖由 NurseSally 於 15-08-08 發表
但上年聽簡介會時,看見校長、老師都很有教育熱誠!吾知荃濟數理係咪一向出色?現在還以英語教這兩科?

...
那就不知,你要自己找學校概覧看看,我都畢業了20年

跨區band2過來容易嗎?

回覆:Starsteven 的帖子

我係八八年,個時只得荃官有得揮,希望荃濟再次發光