用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2013 DSE 學校成績 大家一起報料
樓主: abcd0001
go

2013 DSE 學校成績 大家一起報料   [複製鏈接]

judy 發表於 13-7-15 17:17
地區名校有一特點,最勁嘅學校攞哂嗰區最勁嘅學生。 ...

呢樣無錯。超級學校就攞哂全港九新界尖子學生,容易出状元。

judy  唔係,參考ChiChiPaPa嘅增值表可知。DGS和SPCC有小學,即2/3學生係自小培養的。  發表於 13-7-15 17:38

DGS 課外活動也很勁,鄧顯差不多零ECA.DGS半班英文5**,全港700條英文5**中DGS有78個,佔11%,應又是一個紀錄。 http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... esults_ENG_FULL.pdf

Pizza1234    發表於 13-7-20 10:34
Jackieson  DGS文武雙全  發表於 13-7-16 11:29

SPCC 人均4.97個5,真係好高。沒有5*和5**之資料?

點解要將不同學校去比較,還要將官津學校受政府派位的學校跟全自主收生的直資學校去比!比較的基礎都唔同,學校的資源又唔同。用DGS的ECA跟鄧顯的ECA去比較,簡直是笑話一個。

judy  去買送都比較,何况學校。最重要是各人心中有數,有分析能力。比較,只是一種免費資訊而己。  [color=rgb(153, 153, 153) !important]發表於 6 分鐘前
[color=rgb(153, 153, 153) !important]

我想去買菜芯,因此比較下兩檔買的菜芯然後才決定買邊間絕對可以,我理解係這樣才是比較。

judy  去買送都比較,何况學校。最重要是各人心中有數,有分析能力。比較,只是一種免費資訊而己。  發表於 13-7-15 17:56
:verycold: :verycold: :verycold:

天主教郭得勝

http://www.ktscss.edu.hk/

ohnono 發表於 13-7-15 17:49
點解要將不同學校去比較,還要將官津學校受政府派位的學校跟全自主收生的直資學校去比!比較的基礎都唔同, ...
我同意你,不過,咁樣唔准比較的話,ek應該有一半帖子.好似xxxvsxxx都係無意思的

MC1128 發表於 13-7-15 17:57
我同意你,不過,咁樣唔准比較的話,ek應該有一半帖子.好似xxxvsxxx都係無意思的
...
我冇話唔準比較喎!等如你搵架林寶堅尼跟加日本車仔來比,重要比速度,比身價,係咪得啖笑。

MC1128  SORRY,我用"唔准"字眼引起誤會,應該用"唔適合"  發表於 13-7-15 18:25
jemm  同意, 名校正資有 100%收生權,  官津只得 30%, it is not apple to apple comparsion.  發表於 13-7-15 18:20
MC1128  再同意!  發表於 13-7-15 18:04
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-15 18:03
我冇話唔準比較喎!等如你搵架林寶堅尼跟加日本車仔來比,重要比速度,比身價,係咪得啖笑。 ...
鄧顯係LFA,不是日本車仔。如果要同種同類型才準俾,是否要DGSvs 九龍區有宗教背景由grant 22津中轉至DSS的女校?

我冇話唔準比較喎!等如你搵架林寶堅尼跟加日本車仔來比,重要比速度,比身價,係咪得啖笑。 ...
不能同意更多!真係得啖笑

用直資跟非直資的學校比較只會突顯左直資的優勢,催生了官津校轉直資的誘因亦諦造了兩者的矛盾。

lex  very true  發表於 13-7-15 18:31

Quote:MC1128+發表於+13-7-15+17:57+我同意

原帖由 ohnono 於 13-07-15 發表
鄧顯用這樣的資源做到咁好的成绩, 我認為是"超班" !

vincher  成績吾t子,課外活動no way  發表於 13-7-15 23:16
shadeslayer  鄧顯聽講超谷。  發表於 13-7-15 20:39

mirage 發表於 13-7-15 18:16
鄧顯係LFA,不是日本車仔。如果要同種同類型才準俾,是否要DGSvs 九龍區有宗教背景由grant 22津中轉至DSS的 ...
冇得比較未唔去比較囉,做乜要無病呻吟唧。跟本你講左女拔的成績出來,大家已經好清楚佢係一間好好的學校,成績又好,活動又好。我相信已經沒人會反對。對嗎?

ohnono 發表於 13-7-15 17:49
點解要將不同學校去比較,還要將官津學校受政府派位的學校跟全自主收生的直資學校去比!比較的基礎都唔同, ...
為何得啖笑,鄧顯校長曾經說過學校所有資源會主力在教學谷成績,但須好仍未是最好。DGS擺出來就要班女仔all rounder,for excellence .吳理佢有多少補習私教,她們真的做到了,為何不能讚賞DGS?

mirage 發表於 13-7-15 18:32
為何得啖笑,鄧顯校長曾經說過學校所有資源會主力在教學谷成績,但須好仍未是最好。DGS擺出來就要班女仔all ...
因為資源有限所以只可集中谷一邊

mirage 發表於 13-7-15 18:32
為何得啖笑,鄧顯校長曾經說過學校所有資源會主力在教學谷成績,但須好仍未是最好。DGS擺出來就要班女仔all ...

得啖笑係你既行為,並不是學校!讚美本來就是一件美事。好可惜只是有人用錯方法而壞了美事。對唔住,DGS跟本就係一間好學校,出色的學校,並不需要標奇立異的嘩眾取寵!

醒目開學勳章 王國長老

mirage 發表於 13-7-15 18:16
鄧顯係LFA,不是日本車仔。如果要同種同類型才準俾,是否要DGSvs 九龍區有宗教背景由grant 22津中轉至DSS的 ...

我又覺得無問題, 要比林寶堅尼同日本車仔, 一定獨贏, 大家都知
呢個係事實, 我依然好愛我架日本車仔
問題係買家荷包有幾錢姐, 無錢買, 睇"車主"過下癮都得掛?  

grace_xian    發表於 13-7-19 09:26
Jackieson  同意  發表於 13-7-16 11:30

簽名被屏蔽

繼續報料啦! http://www.gtcollege.edu.hk/pdf/2013_GT_2nd_HKDSE_result.pdf

Charlotte_mom 發表於 13-7-15 18:44
我又覺得無問題, 要比林寶堅尼同日本車仔, 一定獨贏, 大家都知
呢個係事實, 我依然好愛我架日本車仔
問題 ...
只是做下維園阿伯也俾人笑/話,小學討論嗰度大推津小vs直資vs IS也大量回覆。
‹ 上一主題|下一主題