用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 20分可否報大學?
go

20分可否報大學?

20分可否報大學?

jupas 話最少21分

回復 bowling68 的帖子

JUPAS有咁講?
理論上有3322+一科pass就可以報,不過普遍認為理科最少要20,文科生要22或以上先有機會

可以留意返心儀學科上年既收生成績,不過今年DSE可分派既學位少左,升學要求應該會上調...

回覆:lex 的帖子

應該是個別大學提及,而非HKEAA。

你的分析正確,今年可能上調2點!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

lex 發表於 13-7-15 10:31
回復 bowling68 的帖子

JUPAS有咁講?

誠心請教, 點解理科要求仲會比文科低?

回復 vespa 的帖子

唔好咁講,我都係分享一下

歷年大學學位既分佈係明顯向理科生傾斜,有唔少學位係理科學生獨享(純科學,工程,醫護),而當中有唔少學位雖然有專業認可同埋收入保證,但係環境因素之下並唔受學生青睞,收生要求並唔高

而文科生可以選讀既學位課程(來自文學院,法學院,商學院,社會科學院)其實極少設有科目門檻,基本上任何學生都可以申請入讀,所以文科生往往要面對較大既競爭,係學位選擇較少而競爭較大既情況下,通常都要有較佳成績先可以升讀大學

回復 lex 的帖子

師父, 明白了!

第五科的科目唔計組合, 20分的組成都有成千個組合. 一個中英數拿455* 跟一個532的會好唔同.

想請教下,小兒明年DSE,想讀civil eng,請問邊一間U有得讀?邊一間最好?甘多U點排?Thanks a lot.

簽名被屏蔽

蛋蛋hoyan 發表於 13-8-5 13:54
city, poly, ust, hku都有得讀
吾該,甘請問是否可以甘樣排列:HKU, UST, POLY, CITY?

引用:Quote:蛋蛋hoyan+發表於+13-8-5+13:54+city

原帖由 sysmama 於 13-08-05 發表
吾該,甘請問是否可以甘樣排列:HKU, UST, POLY, CITY?
PolyU的civil 應較ust 有江湖地位,我會咁排:hku, PolyU, ust/city

同科既話, 我都係揀3大先.