用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油尖旺區聖公會基榮小學好唔好
go

油尖旺區聖公會基榮小學好唔好 [複製鏈接]

想問一問這一所小學現在成績怎樣?功課多不多?老師有冇愛心?多不多新移民?因為没有人提過這一所學校,而因為我先生是這裹舊生,所以有20分,所以想了解一下現在的基榮是怎樣的?
   1    0    0    0

回復 twintwinlam 的帖子

你先生應該好清楚,

引用:想問一問這一所小學現在成績怎樣?功課多不

原帖由 twintwinlam 於 13-07-15 發表
想問一問這一所小學現在成績怎樣?功課多不多?老師有冇愛心?多不多新移民?因為没有人提過這一所學校,而 ...
住邊?佢今年冇曬校車,保母車。朱主任講,我都係舊生,冇校車,唔得啦!派位都可以啦!

這所學校同以前一樣,淨係注重精英班?死背書,多功課,多默書?

分別聽兩個媽媽說過, 基榮學生成績很好. 其中有媽媽看過一個校際問答比賽, 基榮學生表現出色... 不過, 個人不太喜歡太"勁"的學校, 想是會較為催谷.

我先生都係基榮舊生! 我都想知多啲呢間學校既資訊呀
以我所知,呢間學校學術應該ok,學生入讀band 1的比率也不錯
我曾經係基榮做過功輔班導師,感覺老師也嚴格的
不過我都想知多啲課外活動各方面,如果有家長分享就好!

我諗緊自行揀仁紀定基榮好,分別係我同老公既母校,都係二十分

老師、校工、學生都很有禮貌,入英中率超過40%,都唔錯啊!

回復 kiubaby 的帖子

有興趣小組和收費興趣班兩組:

興趣小組: http://www.skhkwps.edu.hk/file_download/684_1347412579.pdf
收費興趣班: http://www.skhkwps.edu.hk/file_download/724_1360203394.pdf

kiubaby  Thanks!  發表於 13-7-22 16:50

請問基榮的學生多數派那幾間中學?

回覆:油尖旺區聖公會基榮小學好唔好

有個問題,是全級的派位,定band one分佈呢?沒有全面披露!數據不太可靠,從中只知道相對比較,而未能得實數。

32校網,個人感覺頭三位係協和,新大天,舊大天,其他都只是一般

仁紀係葵青區受歡迎小學之一,原因係每年有近30人可入林護中學;但以中學校網,當然係油尖旺區較好,但基榮公佈既升中數據極不清晰,要靠估,可嘗試假設圓形最細格代表一人,然後按比例估計每一間中學總數

Bosco爸爸 發表於 13-7-16 23:18
32校網,個人感覺頭三位係協和,新大天,舊大天,其他都只是一般

我都知大天似乎較受歡迎,而且我幾buy佢活動教學,
只係基榮有二十分,入的把握較大,成績也不差,如果揀佢就無乜風險
不過,呢區新移民較多,唔知葵青會唔會好啲

葵青區除左林護,女校蕭明中學都好出名,再數落去係李兆基,如果你個係女仔,仁可以考慮,另外,也要睇下自己住邊度,如果近屋企,當然優先考慮。關於新移民,大角咀舊區都唔少,但葵青區,我不太清楚
‹ 上一主題|下一主題