用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳天主教小學 95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線? ...
go

95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線?

如題

呢條題目有點怪:

好似在暗示.如果將天學生是95網一級學校.他的學生是95網一級學生學生.同41,34學校學生比係咪算係2級學校學生?

估計意思係想了解多啲唔同校網嘅情況,並唔係有任何歧視或偏見嘅成份

回覆:95網將天係一線,同41,34學校比係咪算係2線?

Oh....

可能問得唔好,因留意升中玩法,係將學校分band後再睇小朋友呈分再分banding,每間學校教學都有差異,可能將天校內頭20先係band 1,如九龍塘較出名學校校內考頭60都係band1,所以想知差距!

如有錯誤請斗正!

回復 lenny1130 的帖子

自從取消學能測驗後, 小學band1生百分比係參考往績而定, 但此數據不會公開, 正常比例係band1,2,3各33.33%, 某些地區名校會多些band1生百份比; 但你所說應是跨區, 那就有可能出現調整, 聽說(係聽說, 我也不太肯定)九龍城區及油尖旺區既成績會看高半線, 該區Band2頭既學生, 跨區其他區域可能由BAND2頭升至BAND1尾; 相反, 一些其他區域既Band1尾去到強區既就會有可能降至Band2頭................其實每間學校都有一定既數據可以作參考, 所以誇區前可以自己咨詢一下老師意見

回覆:Bosco爸爸 的帖子

thx you Bosco 爸爸!明白!我一路覺得弱勢地區band1生同外區比較,會被睇底一線,反而無諗過強勢地區band2頭有機被睇高!看來真係競爭好大!

最關鍵係做好自己,如唔努力學習就讀邊間都前途暗淡

回覆:Bosco爸爸 的帖子

請問如想了解這方面多啲,有乜渠道可以嘗試呢?

回復 科學 的帖子

問學校老師意見,因為學校每年都會有資料統計

之前聽講將天係有兩位外籍老師的,通常官津小學祗有一位,唔知係唔係呢?

真係奇怪,九龍城都有2綫學校架,k3網勝在有部份小學有直屬中學,其他小學一樣爭6、7間Band1中學

想問校內呈分試學校有冇可能較為俾分鬆手呢?

請問大家知唔知學生喺小息或午膳嘅時候會唔會有機會和外籍老師傾偈呢?

引用:請問大家知唔知學生喺小息或午膳嘅時候會唔

原帖由 Kiyin 於 13-07-23 發表
請問大家知唔知學生喺小息或午膳嘅時候會唔會有機會和外籍老師傾偈呢?
有些一缐学校学生自己倾偈都係用英文的!

可能佢哋喺屋企一向都係用英語和父母溝通

個人認為>>囝囝今年9月升讀小一...6年後升讀中一...到時香港學制改成怎樣...真是沒法預計...待年尾測驗/考試後...看看囝囝和我的能力才再作打算...

回覆:tungtsz 的帖子

認同,如想子女將來有多啲機會發揮,家長定要與子女共同努力裝備他們,無必要過份擔心其他不能控制的因素