用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系? ...
go

仔仔派入英中陳瑞祺喇沙書院,有冇家長都系?

一直都知英中學校爭崩頭,報紙常說什麼五個人爭一個英中學位,
原本選循道,後C6要仔入男校,故選csk ,今次派中,好開心。

注冊時,老師,家長義工勁nice。學校四周環境又好,位處學校區,同丘佐榮,華英為鄰。
同閙市中的學校截然不同,門口正正有小巴,十五分鐘就可回家了。

各同校家長,入來傾下,交流下吧。希望仔仔有一個愉快又充實的中學生活

恭喜你,我女系華英,仔系csk ,陳瑞祺校風好好,功課不是太多,我個仔讀得好開心。
我仔當年升中,六個人爭一個英中位,好難有個英中學位架。叫你個仔參加天文學會,好出名同好好玩架,

以前有同學從外地回流的,父母都因唔太熟香港的情況,以為陳瑞祺喇沙即是喇沙書院果間喇沙,當日好開心第一志願入左。而家年年考得好好,名列前矛,還越讀越開心。
:verycold: :verycold: :verycold:

你一對仔女點解吾選同一間學校??雖然都系隔離,但同一學校始終方便D喎

回復 ohnono 的帖子

Csk 系band 1 ,我個仔話,校風好好,但不是強逼學生讀書,而系在氣氛上令同學用功。讀書開心系最重要。

回復 fishvv 的帖子

純系我刻意安排,如果家長有仔同女,就容易明我動機。
我個女大仔二年,但個女系五,六年級巳好醒,讀書,自理都一流,那時她的男同學個個好似低二級,好似得三,四年級智慧。我個女成日笑男同學低能,(我而家先明,原因系女仔系早熟過男仔),六年級,個女真系睇吾起男同學架。到個女升華英,全班女生佔七,八成,男得二,三成(有說男,女應分開派中學亦有些道理),班男生常常比女生恰架,攪到男同學個個冇自信。

所以我幫仔入男校,我個仔系五,六年級系好似冇女同學甘醒,但一上到中學,我個仔追曬上嚟。而家家姐都冇個細佬甘醒

308  agree  發表於 13-7-19 10:33
cclbaby  我都好有同感﹗  發表於 13-7-18 13:03

想問下,16 號個分班試點樣溫書?CSK l會否有精英班?

全港中一都同一日考分班試,輕鬆d,我想吾駛點準備,用平時實力。CSK 有精英班,每級的D班就系。

回復 潮媽阿太 的帖子

點解冇其他家長??
想問下靚媽,CSK 系band 1 or band 2? 邊個版本都有人up.在哪可知?

CSK應該唔係Band 1, 不過學校係注重運動多過讀書, 以前專出長跑氣袋,多年第一組別冠軍。

男女一齊派,等於廢咗男仔武功,長遠來講對香水影響非常大

芝麻街  絶對應同~~  發表於 13-7-26 17:07

呢度好多家長成日問banding, 我睇人地答多數都不明。
學校系冇band之分,只有學生有分,這是家長必須明白先。

1)官津英中點解比人搶爆?因為有政府把關做監督,邊間出左D成續差的學生,多於20
% of 全校人數,政府就要間學校降呢,即落車開中文班。相反,仲批准做英中的官津校,全部都可叫band 1 了。

2)中中如成績出眾,當然可上車開英文班。

3)平均每五個學生才有一個官津英中學位。

4)CSK 一直都系band 1 , 只有在2009年成績突降,耍開一班中文班,(有說當時校長行政混亂,被學生靜坐要求罷免),後來新校長上任,成績又回復勇猛,第二年已重上英中banding 直到現在。

http://www.info.gov.hk/gia/general/201207/25/P201207250436.htm

【本報訊】記者胡家齊、成野報道:2013年度升中派位程序展開,在小六生勁減約5000人而官津英文中學減少近700學額下,英中學額依舊一席難求。全港平均仍是五個學生爭一個英中學額,只得一間英中的離島區,則是46人爭一席,港島東區除了六人爭一席,還要借學額予觀塘區。  2013年度全港小六生為52100人,較去年減少約5000人,教育局為此動員全港官津學校實施「二一一」及「一一一」減派方案影響下,據估算官津英中學額由此減少660個,但綜合以十八區計110多間英中計算,全港英中學額仍接近10000個。英中學額最多的仍是名校集中地九龍城,高達1200人,但區內小六生超過4300多人,形成三人爭一席。油尖旺則有2300名小六生,角逐不足500個英中學額。元朗區的434個英中學額,則有5000人爭奪。屯門區則是七爭一之勢。荃灣區是2300多人爭256個學額。
  不過,論競爭最激烈的地區,始終是只得一間英中的離島區,23個英中學額,小六生為接近1200人。即46人爭一席,但已比去年的56人爭一席稍為緩和。
  適齡小六生持續下降,教育局去年出招,動員多區自願減派每班中一生,幾經游說才令港島區大部分英中都同意減派。據小西灣福建中學校長黃均瑜表示,東區仍是學生減少的重災區,今年還要外借學額予觀塘等區。統計顯示,東區今年有3008名小六生,英中學額不足800個,若計及外借學額,則英中角逐率自是提高。
  另一方面,針對適齡中一學生持續下降,教育局局長吳克儉日前在立法會表明,中一生幾年後將回升,當局除實施「二一一」減派方案外,又將「開班線」下調至26人,他承諾於今年9月,不會有中學被殺。他又透露,將於人口政策督導委員會未來的會議,將中學人口的議題帶進討論。
  全港小六家長可由5月2日向教育局提交填妥的申請中一派位表格,在選校表格的甲部分可選填三間屬意中學,填寫選校表格乙部時最多可選30間中學內的學校,升中派位結果將於七月公布。

放大 缩小 默认   朗读

HI

我仔都係今年F1

醒目開學勳章

引用:HI我仔都係今年F1

原帖由 wensi 於 13-07-17 發表
HI

我仔都係今年F1
Hi wensi, 你仔咁快升中嗱?

回復 Funny 的帖子

係! 老同埋甩身啦!

引用:回復+fishvv+的帖子 呢度好多家長成日問ba

原帖由 潮媽阿太 於 13-07-15 發表

呢度好多家長成日問banding, 我睇人地答多數都不明。
陳瑞褀要開中文班,係因為達唔到每班收85% 全港top 40%嘅學生,後來透過縮減一班,先保住全開英文班,仍然叫做英中。

回復 khmama 的帖子

我這二天查了CSK 近三年成績,很達標喎。
如你說,由2009 年要開中文班,後因縮班才保全英,那是否往後數年再不受監管?

照你說,肯縮班才可避此一劫,那就是2009,2010行運,但那2011,2012 甚至往後都拿了"免降金牌"?

回復 wensi 的帖子

Hello, 打過招呼

wensi  hi   發表於 13-7-18 12:48