用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試班
go

小一面試班

小一面試班有用嗎?應該面試前多久開始上?

回覆:小一面試班

走去上兩堂便知龍與鳯。

回復 llww 的帖子

Absolutely no use la.   They only take your money and do some interview practice which you can do at
home yourself.

Parent training much more effective and useful.

回覆:llww 的帖子

小一面試班這個問題久不久便有家長在這裡發問,證明有市場!

冇用冇上過!成功叩門!你當索下料邊D學校乜形式都可以!但成一千多4堂!好貴!

醒目開學勳章 王國長老

有家長8我知,坊間有針對我地學校既面試班,全期$8000!真係痴左線!實在吾相信有人(除非學校老師)做完個訓練可以保證有效lor

考官一睇就知學生上過面試班,因作答模式一式一樣,反而失去童真和創意思維。

引用:有家長8我知,坊間有針對我地學校既面試班

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-14 發表
有家長8我知,坊間有針對我地學校既面試班,全期$8000!真係痴左線!實在吾相信有人(除非學校老師)做完個 ...
8000 蚊,已經可以買到3/4 両金啦!

引用:考官一睇就知學生上過面試班,因作答模式一

原帖由 karen55407 於 13-07-14 發表
考官一睇就知學生上過面試班,因作答模式一式一樣,反而失去童真和創意思維。

...
認同!

通上會唔聽人講照報,讀完發覺冇用四圍叫人唔好報,但聽到的人又會半信半疑照報... 如是這循環.... 所以永遠有市場

回覆:hadwinboy 的帖子

對,最緊要滿足家長心理需要,反正入唔到名校又無退款保障。

no use

引用:通上會唔聽人講照報,讀完發覺冇用四圍叫人

原帖由 hadwinboy 於 13-07-14 發表
通上會唔聽人講照報,讀完發覺冇用四圍叫人唔好報,但聽到的人又會半信半疑照報... 如是這循環.... 所以永 ...
係嘅,唔報吓可能唔安落……
小兒個性内向怕羞,所以諗緊應唔應該報面試班幫吓佢,亦明白上過面試班唔一定sure win,至少等佢知道面試係點……
乜面試班會搞到d細路背答案嗎?

我小朋友在叩門前上左兩星期面試班,如果你在同區的話就有用,因為面試班會知道同區的各小學大約問咩問題

回覆:ac19wm55 的帖子

無用!算吧啦!個遊戲規則你估真係淨睇面試咩!太多因素啦!

回復 ac19wm55 的帖子

無用! 無用! 無用!
Too many factors in the interview.  even same district tuition center, do you really think they have
insider informational nd can help your kid? don't think so. the schools do research too and know about this

回覆:PoohsBaby 的帖子

哈哈!一面倒negative comments on 小一面試班!

回覆:llww 的帖子

我孩子有上幾堂,無用所以沒上了!

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+ac19wm55+的帖子 無用!+無用!+無用!

原帖由 PoohsBaby 於 13-07-15 發表
回復 ac19wm55 的帖子

無用! 無用! 無用!
以我對自己學校認識,都吾太知小一面試內容(你估d老師傻架咩!網上資訊傳得幾快得架,爆得俾一個人知咪全世界都知)

考到心儀咩覺得有用囉,考唔到咪無用囉,二樣人都識,原人返完考到 db, 有人返足大半年 + 專班 零offer