用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島區私校
go

港島區私校

眼見今年小一派位苦了很多家長,小朋友沒有宗教分沒有世襲位,手持20分,相信都未能於自行入到較好嘅學校,希望能有學校做back up,如果有幸有back up,萬一派到d不能接受嘅學校,至少唔會傷得咁重,請問港島區那些私校/直資,如果收咗仍能參加统一派位? thanks a lot

回復 eviza_snow 的帖子

St Paul Convent Primary
canau

KCPS 蘇浙小學

St. Louis

回覆:eviza_snow 的帖子

直資不能。

回覆:eviza_snow 的帖子

玫瑰崗

回覆:greenlover 的帖子

Thanks all your kindly reply, 是否只有這幾間?請問真光大坑可以嗎?因為小朋友是年尾b,相信私校都唔易入,想考多幾間,希望其中一間會收

canau 發表於 13-7-13 23:25

St Paul Convent Primary

St. Paul Convent Primary 乜唔係唔收街外學生既咩? 聽講話淨係收番自己幼稚園同幼兒園既學生都已經夠晒數... 我見佢小學Website 都搵唔到Admission一欄, 請賜教~

埾心私小和大坑真光都可以,救恩同嶺南好似都得,你要問問。

回復 venetamama 的帖子

係呀,佢唔會正式接受申請的,會叫你明年6月再寫信去,除非超勁同好彩至會有得In,所以非幼
生基本唔洗諗

回覆:港島區私校

同一個問題,早前已經有人問過,要板主幫手整理一下

回覆:QueenQ 的帖子

救恩不可以。

回覆:港島區私校

如是我,考到港同等叩門!

醒目開學勳章 王國長老

引用:同一個問題,早前已經有人問過,要板主幫手

原帖由 zuzu888 於 13-07-14 發表
同一個問題,早前已經有人問過,要板主幫手整理一下
吾整了。等有心人答啦(真係整吾到咁多)。另外建議樓主,要考就唸遠d,我自己住港島果時連將軍澳都考,始終唸完地方又唸岩吾岩自己,再唸機會率,真係好窄

回覆:Charlotte_mom 的帖子

唔該晒咁多位,時間迫近,愈感徬徨,唉,我都明細b入到嘅機會係比人細,真係要漁翁撒網!咁將軍澳果邊又有咩私小可以考?

回覆:ha8mo 的帖子

呢間一定考,但競爭真係好大

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔該晒咁多位,時間迫近,愈感徬徨,唉,我

原帖由 eviza_snow 於 13-07-14 發表
唔該晒咁多位,時間迫近,愈感徬徨,唉,我都明細b入到嘅機會係比人細,真係要漁翁撒網!咁將軍澳果邊又有 ...
哎呀誤導左你tim,sorry。因為我吾想抽獎所以我都係考直資。我既意思係,交通方便的話不妨唸遠d呀

引用:聖類斯啦,港島男的水泡王不過連住沙田的細

原帖由 ha8mo 於 13-07-14 發表
聖類斯啦,港島男的水泡王

不過連住沙田的細路都有來考
For me, st louis is not 水泡

引用:聖類斯啦,港島男的水泡王不過連住沙田的細

原帖由 ha8mo 於 13-07-14 發表
聖類斯啦,港島男的水泡王

不過連住沙田的細路都有來考
咁我都識人考不到 St Louis 㗎。