用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

引用:雖然知道只係o係度發下勞騷,+但真係不吐不

原帖由 khmama 於 13-07-13 發表
雖然知道只係o係度發下勞騷, 但真係不吐不快.

1.  升中派位程序十年如一日, 咁多年都冇與時並進, 教育局 ...
支持你

最好將中學分九個band,小五,小六都統一考同一份卷,知道自己banding先揀學校,減少錯配機會,每個band亦唔會相差太遠

回覆:給教育局的建議

支持我們才是用家!

明人不作暗事!

完全同意!

如果分banding請全港用同一份試卷!

不如唔好分banding,索性考兩次升中試,再將兩次分數相加或者兩次揀最高分的來計算未得囉。最多加埋視藝、音樂、體育用校本評核但分開評分,讓中學自己選擇。減少好多不明朗的banding分配,讓黑箱作業重見天日,又免受師兄師姐支配,最主要係這種辦法可令家長心甘!
:verycold: :verycold: :verycold:

teambuilder 發表於 13-7-16 01:48
我路過,有d唔明:
1)為何有些家長不知仔女banding但又肯定教局派錯學校俾佢?
2)點為之band x學校?點先算將band 1學生派到band 1學校?
3)呈分試係校內作排名用,份券深同淺都係咁排,點解份券淺著數d?
4 )pres1係用來評核該小學有多少%人屬於那個banding,自己小孩實際屬那個band不是都要靠呈分試成績嗎?
5)如果小孩成績為band 1尾,大抽獎抽中名校的機會跟band 1頭同等,這便可以給與一般學生向上流的機會?
6)學生不是可以在自行時以自己成績投考心儀學校嗎?
7)知道孩子banding的作用是什麼?學校沒分band,又不知道今年那間學校多人揀,遇著二線學校以為小人揀點知個個都咁諗個個都揀,點解決?

我都有你唔明既問題未解通, 不過你既第4點, 除左來評核該小學有多少%人屬於那個banding外, 還用作全港名次排名 ?

再加:

1/ 某類有聯繫中學, 據聞又真係唔肯講佢地個級名次, 擔心 Top 個批流過別人田.

2/ 如果改番之前既中學入學考試, 只有中/英/數 ( 如果我沒有記錯 ), 全港同試卷, 等如而家既 TSA 試...但只得三科定生死, 學校+家長仲更加集中此三科, 無哂體藝發展, 會否失衡?

3/ 我地個年代, 會知道自己 Banding 嗎? 任何制度都會有錯配, 阿囡學校有講 Banding 同排名(當然係估), 其實只要將 Banding 透明化已可減少選錯學校.

4/ 今年派第一志願已經歷來最高, 但派第二/三志願又叩第一志願學校 ... 難道非要第一志願不可?

5/ 教署有責任為錯配學生安排所屬 Banding 學校, 教署話隨機號碼不保留, 會銷毀, 此點幾不負責任.

你試想想那些家長喜歡大抽獎?

如果你孩子Band 1A,你想慿能力定六合彩入名官津?如果你的是 1B/1C,可能你都會支持六合彩!

如果80%自行,20%六合彩,會唔會合理些?

學校梗係想揀叻仔叻女,  1B/1C 咪仲難入 1A ? 從此 1A/B/C 好明顯地分出...唔多好啊!

HY412 發表於 13-7-16 19:54
學校梗係想揀叻仔叻女,  1B/1C 咪仲難入 1A ? 從此 1A/B/C 好明顯地分出...唔多好啊!
...
我是以家長及父親角度看,不是學校。
"明顯"有任何問題咩?我唔覺有人投訴三大。好過玩六合彩及特異功能。

開多幾間體藝中學,創意中學等等,各式各樣,收唔收到生,就唔知啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ZZdaphne 發表於 13-7-13 12:35
agree no more

你不如話:佢地d仔女都唔喺讀本地既中學,見到又如何?

回復 ANChan59 的帖子

體藝中學呢兩年都主力收 Band 1,如果改回頭路, 好多科都唔可以全港統一考...有網友話學校另出校內評估, 我估眾校會將學生成績表做到靚一靚...無哂意思.

回復 HY412 的帖子

所以升中試或及學能測驗最合理!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-7-16 21:41
回復 HY412 的帖子

所以升中試或及學能測驗最合理!
睇番維基百科, 學能測驗都有好多問題, 唔知係咪屬實 :

根據調查顯示,有些小學會刻意把數學教學課程提早半年施教,使學生在數字推理方面獲得較高的分數。測驗亦令學生的語文能力下降,因測驗並不包括聽、寫和理解方面的測試。由於學生過於操練,學生只循同一步驟來解答,而不是運用邏輯,失去了測驗的本意。同時,香港中學校長會也認為在校內試中獲得最佳成績的學生,未必是學能測驗中取得最高成績的學生;而男生通常會取得較佳的成績,而女生在校內試的表現卻普遍比男生好,因此不大公平[1]。校內試中獲得最佳成績的學生,未必是學能測驗中取得最高成績的學生;而男生通常會取得較佳的成績,而女生在校內試的表現卻普遍比男生好,因此不大公平。

teambuilder 發表於 13-7-16 01:48
我路過,有d唔明:
1)為何有些家長不知仔女banding但又肯定教局派錯學校俾佢?
2)點為之band x學校?點先 ...
我亦路過,有D明
1) 不合心意就是派錯
2) banding=(1*N1+2*N2+3*N3)/(1N+N2+N3) , N1+N2+N3=學生總數
3) 因為份卷只考一小部分知識,你做過就淺,未做過就深
4) PRE S1 不是評學生,是評學校,校內試才是評學生
5) 上流的結果可能會中一留...班  或回流下流
6) 唉,要去搶,辛苦,沒把握,給國內人搶得太多,失去了搶動力,會斷腸的
7) 手中無Band, 心中有band,境界高嘛

有錯請插

建議教局,所有中小學歸 SPCC/DGS/DBS/ssgs 或 QC/LS/PBS/WYC/MCS/SMC
管轄,香港何來會有B2及B3學校?那時,所有家長笑逐顏開,所有子女入晒B1超級神校,香港將出現數千個IB45及數十萬個**。**光熠熠,舉世矚目,此計大妙!
‹ 上一主題|下一主題