用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議  

maxisau 發表於 13-7-13 18:50
完全同意, 好似統一派位張表, 只填學校編號, 如果有人入錯編號入電腦, 結果就害了個小朋友, 但又無得查; 邊 ...
有多層核對過程,應該唔會有錯。有時男生選女校,女生選男校,教育局都有提給示學校及家長,所以出錯機會好微。

ivory0915 發表於 13-7-13 18:51
我想講個 case 係幾年前發生,有位家長喺甲部只填咗一間中學,但係俾人加多咗兩間 (banding 差啲) 中學落 ...
家長係有申請表存根的,點會俾人加左而唔知???自己存根有冇填過?

貓太太 發表於 13-7-13 19:05
回復 ivory0915 的帖子

我大仔間中學屬band1尾,佢话有個band3學生根本無填過佢間中學但被派入,結果留左三 ...
可能自己填錯學校編號,自己唔知呢!

ivory0915 發表於 13-7-13 19:15
問題係,個苦主唔會知 . . .
點會唔知?自己有存根喎!自己果張同學校如果唔一樣,就係有人做手腳啦!

醒目開學勳章

skmibb 發表於 13-7-14 14:09
家長係有申請表存根的,點會俾人加左而唔知???自己存根有冇填過?
之但係,邊個會上教署對存根?點樣對?

醒目開學勳章

skmibb 發表於 13-7-14 14:12
點會唔知?自己有存根喎!自己果張同學校如果唔一樣,就係有人做手腳啦! ...
請問聲,有幾多人會去教署對存根呢?如果真係咁透明,咁多家長使咩叩門叩到傻呢。

ohnono  可唔可以講下點樣先至知道肯定係甲部加多了兩間學校而唔會係乙部?  發表於 13-7-14 15:20

回復 khmama 的帖子

仲有一個基本問題, 係唔係現時被家長接受的學校唔夠呢? 令大家要打崩頭, 爭餐死? 大學學位明顯不足, 但中學係夠位架, 點解都要爭得感辛苦?

joyjoyparent  如果學校之間真的沒有差異, 或者家長無所謂, 都真係不用競爭的!  發表於 13-7-14 20:57

回覆:給教育局的建議

唉!呢個呈分試真折磨家長和小朋友,但我最怕係錯配!

2etmom 發表於 13-7-14 14:49
回復 khmama 的帖子

仲有一個基本問題, 係唔係現時被家長接受的學校唔夠呢? 令大家要打崩頭, 爭餐死? 大學 ...
如果全香港的中學生都可以入8大,我諗中學派位問題或可得到暫緩解決,或可減輕了不愉快。既然入大學要爭得咁辛苦,又要爭入理想的學系,我諗揀一間有保証的中學是正常心態吧。當band 1學生都未必可以全數進入大學的話,家長就會千方百計想知各學校的入U情況。除了入大學的比率,有的還會選學校的環境,有的選學校的活動、間間都少許分別。競爭就會出現。
除非有一日我地再沒有EK,家長唔可以互相交流..................!

joyjoyparent  台灣的學生差不多全部可升大學, 但就沒有一家在國際排名上名列前芧!  發表於 13-7-14 21:00
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:khmama 的帖子

十卜,十卜!

回復 ohnono 的帖子

2013年數據

82,283應考,第一次應考者68,410。28,418 (34.54%) 達3322,學位只有12,500 (15.19%)。
日校第一次應試考生68,410, 最佳5科 達4級以上,13,027 (19.04%)

學位只有12,500 (15.19%)

日校第一次應試考生68,410, 最佳5科 達5級以上,2,889 (4.22%)
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:雖然知道只係o係度發下勞騷,+但真係不吐不

原帖由 khmama 於 13-07-13 發表
雖然知道只係o係度發下勞騷, 但真係不吐不快.

1.  升中派位程序十年如一日, 咁多年都冇與時並進, 教育局 ...
這正正是香港普羅家長的心聲,真是令家長們有怨無路訴!

支持,希望政府會聽

回復 ohnono 的帖子

我個女過左升中果關, 依家又開始擔心入U果關, 政府應該增加多D大學學位, 就減輕家長好多壓力.

回復 TroubleBB 的帖子

完全同意!見小朋友每日操卷,一星期幾次突擊測驗,但去到最後原來運氣最緊要!讀啲所謂名小學根本只係讀名氣,除非你諗住直升中學!

ivory0915 發表於 13-7-14 14:44
之但係,邊個會上教署對存根?點樣對?
基本上,申請表係一式三份,一份教育局,一份學校及一份家長。份表有任何改動,都要家長逐張簽名核實。有問題,先向學校問。如果學校份冇填,就查教局俾學校核實果份。

醒目開學勳章

skmibb 發表於 13-7-14 17:21
基本上,申請表係一式三份,一份教育局,一份學校及一份家長。份表有任何改動,都要家長逐張簽名核實。有問 ...
基本上,如果人人跟足規則,無私心,就無咁多野發生,只要有一個人有私心,為嗰啲so-called學校派位rating,多過為小朋友,就已經死得人多。

醒目開學勳章

考大學都可以出完成績後改選志願,點解中學返而咁白痴,要抽六合彩。

support

完全同意樓主所言,不止升中派位制度十年如一日,升小派位用電腦隨機派仲離譜,教育署做法一成不變