用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
樓主: khmama
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

引用:GOOD+POINTS! 想更公平,應該採用以前學能

原帖由 mrs.so 於 13-07-13 發表
GOOD POINTS!

想更公平,應該採用以前學能測驗,全香港考生考同一內容既試卷!
認同,我都覺得係!知唔知點解要取消呢?

回覆:給教育局的建議

醒目開學勳章

完全同意,新聞話差不多9成同學派得好,當中有幾多係錯配?band 2 上咗 band 1,band 3 上咗 band 2,派得唔好就話係太進取,但係,今年少咗幾千學生升中架,啲位去咗邊呢?

根本唔公平,應該採用以前學能測驗,全香港考生考同一內容既試卷。

cautionchan 發表於 13-7-13 14:40
認同,我都覺得係!知唔知點解要取消呢?
又係d一試定生死,多元智能等等理由。
真正原因可能是喜歡大抽奬!梗係加埋直資名校,免費直資就thank you very much.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:khmama 的帖子

我個仔都係今年升中,呈分試簡直就係一種精神折磨既遊戲,真係非常贊成樓主的建議。教統局啲官簡直係垃圾,不思進取,搞到香港啲教育亂七八曹!

絕對同意khmama的意見,如果教育局局長由Khmama出任就唔會有咁多投訴!

ivory0915    發表於 13-7-13 15:30

popoyiu 發表於 13-7-13 14:11
點解唔可以全港學校出同一份卷,咁呈分先公平,因為每間學校出卷不一,只單靠學校之前學生成績加今年分數,根本對學生唔公平!

全港學生用同一份卷考?以前做過,2000年後取消了。

極度贊成!點解吾可以俾我地知自己個仔女嘅banding,搞到下下估黎估去,有啲老師好衰㗎,只想保住自己學生全部派頭三位而質你去低一個band,來年的家長小心呀。
重有,有啲所謂有直屬嘅名校會份卷出得有咁深得咁深,俾分有咁緊得咁緊,等你無得走,相反,人地啲卷又淺,分又鬆,真係好吾公平,佢又吾係收番曬自己人,呢啲同學出去叩門真係叫天不應叫地不聞,吾知內情嘅中學以為佢地真係咁差,連form都吾俾呀!
強烈要求全港同一份卷,同一個俾分準則!

極度贊成!點解吾可以俾我地知自己個仔女嘅banding,搞到下下估黎估去,有啲老師好衰㗎,只想保住自己學生全部派頭三位而質你去低一個band,來年的家長小心呀。
重有,有啲所謂有直屬嘅名校會份卷出得有咁深得咁深,俾分有咁緊得咁緊,等你無得走,相反,人地啲卷又淺,分又鬆,真係好吾公平,佢又吾係收番曬自己人,呢啲同學出去叩門真係叫天不應叫地不聞,吾知內情嘅中學以為佢地真係咁差,連form都吾俾呀!
強烈要求全港同一份卷,同一個俾分準則!

e12340 發表於 13-7-13 15:30
絕對同意khmama的意見,如果教育局局長由Khmama出任就唔會有咁多投訴!
係老友,就唔好累她。個廚房太熱,太多鑊!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講得好

:-D  :-D  :-D  :-D  :-D

醒目開學勳章

TroubleBB 發表於 13-7-13 16:01
極度贊成!點解吾可以俾我地知自己個仔女嘅banding,搞到下下估黎估去,有啲老師好衰㗎,只想保住自己學生 ...

同意,我小朋友間小學就係質低你 banding 嗰隻,舊年又話啲位好緊,叫人唔好博,但有幾位家長都照試,我葵青區,學校話人 band 2 嗰個上咗李兆基,話人 band 3 嗰個上咗迦密愛禮信,係舊年呀,唔夠位架,你話發生咩事,學校只要保住自己頭三志頭派位 rating,話之你派去邊 ~

你們有所不知, D教育高官只用Pat Pat 想野, 多做多錯, 不做不錯, 佢話之你死. 呢D叫為官之道,
呢個升小及升中制度, 根本就不公平, 學生根本不是按照自已能力或自已努力去得回來, 正如一些家長所講, 既然都系要考試, 要呈分, 為何不去統一考卷, 這樣才能比較每位學生能力, 用前屆的師兄師姊成績去定自已前途, 只有垃圾官員才想到, 垃圾官員借口多多, 又話唔好比小朋友考試壓力, 不作公開考試, 你估小朋友就無壓力!, 簡直廢話, 小朋友咪又要面對考呈分試! 仲要三次咁多!!!
以前考統一試, 公平好多, 起碼好既衰既都係自己, 學校自已又可以按照自身程度收生. 不會攪到名校學生大Dau亂, 合唔合適都放埋一齊, 學校唯有分分跳船, 轉直資, 領到更多清貧有能力學生望門輕嘆! 上品無寒門, 簡直垃圾.

高官們D仔女多數讀直值/私校/國際學校, 升中派位唔關佢地事.

醒目開學勳章

October. 發表於 13-7-13 17:06
高官們D仔女多數讀直值/私校/國際學校, 升中派位唔關佢地事.

佢地根本唔知 / 亦唔理 ~

回覆:billchan23 的帖子

啲官真係好癈話,吾該啲官做下研究,究竟宜家啲小朋友壓力大定以前升中試壓力大?由舊年到宜家,我哋啲家長同小朋友擔憂了多月,越近放榜越瞓吾著,瞓著左都發惡夢嚇醒,我個女就試過多次夢到派得吾好去跳樓自殺,重有叩門壓力之大,非啲高官坐係冷氣房可以想像。經過這年多折磨,我同我個女都同時多了不少白髮。不錯,一個十一歲的女孩都會因為壓力而生白頭髮,就係因為呢個升中制度。

回復 billchan23 的帖子

太真實的回應,官員及正義家長是不會明白!
直資名校影響學生人數多,定升中影響人數多!為何葉議員冇乜出聲?因為我們不是選民,沒有交會費!教乜嘢育呀!

redkoni  維園阿叔上身?...時運高睇唔到...  發表於 13-7-14 03:09

ivory0915 發表於 13-7-13 17:04
同意,我小朋友間小學就係質低你 banding 嗰隻,舊年又話啲位好緊,叫人唔好博,但有幾位家長都照試,我葵 ...
對小朋友不公平,是否可以投訴。
‹ 上一主題|下一主題