用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 給教育局的建議
go

給教育局的建議   [複製鏈接]

雖然知道只係o係度發下勞騷, 但真係不吐不快.

1.  升中派位程序十年如一日, 咁多年都冇與時並進, 教育局又唔係冇資源, 點解唔參考大學聯招, 將升中程序電腦化並格式化, 再增加透明度? 年年家長都要問點做portfolio, 填form又唔環保, 又容易有人為錯誤, 今時今日都仲咁落後!

2.  點解家長唔可以知小朋友banding? 佢有冇做過調查問過家長反對被標籤既多定係願意知道既多?

3.  自行結果點解唔可以提早公佈? 怕得咗既小朋友會冇心機考第三次呈分試, 又怕唔得既小朋友受影響, 咁不如取消第三次呈分試, 將分班試提早四月考, 呢個成績當第三次呈分試成績, 起碼係自己考返o黎.

4.  點解放榜派到不知所謂, 家長係投訴無門, 下下要跳橋? 大學都有上訴機制可以查卷, 分數升咗又符合所選學科最後收生成績, 大學都一定要收個考生啦. 如果學校報錯分或者教育局入錯學校代號, 家長點解冇得上訴?

5.  點解要家長四圍去叩門咁辛苦? 教育局既然知道各區學位剩餘學額, 唔可以經網上比家長去申請咩, 中央處理有幾難?

6.  外國大學都有第二輪申請, 早排升小都有發回再抽機制. 如果家長派得唔滿意而各區有位剩, 點解唔做第二輪抽獎?

猴子爸  看看有那一个政党愿意强烈support,造出个势,实有成千上万的家长支持,逼政府改革。  發表於 13-7-14 22:14
smallmui  SUPPORT, 聯署去教育局改革  發表於 13-7-14 17:32
nickfather  那來像你般有心有力的官?
很多事情是小改變,大改善,但佢地根本能力有限,希望上文真能傳到有能有心之士眼裏~~  發表於 13-7-14 01:13
janetlam74  khmama, 我們要行出一大步....讀書幾好都好苦....呢D咁不人道既制度  發表於 13-7-13 17:42
almondlatte  Absolutely agreed. Support! Support!  發表於 13-7-13 17:07
   7    0    4    0

醒目開學勳章 王國長老

agree no more

佢地都唔上BK,
上來都視而不見........

回覆:khmama 的帖子

可以直接把意見send 去教育局嗎?

你真係講中晒家長的心聲

回覆:給教育局的建議

同意

回復 khmama 的帖子

support support!!!

引用:雖然知道只係o係度發下勞騷,+但真係不吐不

原帖由 khmama 於 13-07-13 發表
雖然知道只係o係度發下勞騷, 但真係不吐不快.

1.  升中派位程序十年如一日, 咁多年都冇與時並進, 教育局 ...
agree ,不如send 去生果報,一定有反應

Can't agree more!!升中派位嘅過程真係把家長折磨到極,嗰種等待嘅痛苦真係非外人可體會!大概所有高官,要員嘅子女都係讀國際學校或在外留學,所以佢哋根本不會明白我哋嘅苦况

引用:可以直接把意見send+去教育局嗎? +

原帖由 HelloKitty 於 13-07-13 發表
可以直接把意見send 去教育局嗎?
可能家長一人一封send 先有用

回復 khmama 的帖子

Good Points.

支持,聯署吧!

引用:支持,聯署吧! +

原帖由 silvia_ng 於 13-07-13 發表
支持,聯署吧!
支持!!!

支持!教育局一句唔想有標籤,攪到我小朋友考完第一次呈分,名次猶如國防機密,是進是退家長學生完全唔知,呢d係咩道理?支持一人一信去修改派位不足之處!

點解唔可以全港學校出同一份卷,咁呈分先公平,因為每間學校出卷不一,只單靠學校之前學生成績加今年分數,根本對學生唔公平!

Yanamami  禁咪即喺n年前的升中試?  發表於 13-7-16 20:28
kcbeauty    發表於 13-7-14 00:04
janetlam74    發表於 13-7-13 17:43

直情band1生抽回band1学校,band2抽band2学校,band3抽band3学校,然後派邊間讀邊間,不準叩門。

ivory0915  完全同意  發表於 13-7-13 14:57

引用:Quote:原帖由+khmama+於+13-07-13+發表雖然

原帖由 cherry_bb 於 13-07-13 發表
agree ,不如send 去生果報,一定有反應
緊係送去文匯,大公及民建聯!實有正面回應,

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:點解唔可以全港學校出同一份卷,咁呈分先公

原帖由 popoyiu 於 13-07-13 發表
點解唔可以全港學校出同一份卷,咁呈分先公平,因為每間學校出卷不一,只單靠學校之前學生成績加今年分數, ...
升中試最好。

黃金屋  最公平  發表於 13-7-16 16:43
yiphalook  I can't agree more  發表於 13-7-13 21:48
ivory0915  agreed ~  發表於 13-7-13 14:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

GOOD POINTS!

想更公平,應該採用以前學能測驗,全香港考生考同一內容既試卷!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

我一千個讚同khmama講法。

我曾打過去教局問過以上幾點,回覆都是,我地都係受命,或者你寫信去教育局升中委員會啦!!!!

‹ 上一主題|下一主題