用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教自行與大抽獎安排
樓主: myfanwy
go

請教自行與大抽獎安排 [複製鏈接]

回復 小小山 的帖子

協恩不接受天主教領洗纸

回覆:whitepurin 的帖子

你最好搵搵你心儀的學校,今年叩門情況係點先?111係叩門時,好少學校會特別加分,好多時未派位前參觀,話就話111好d,但實際叩門時,都係選比較好的學生,111好多人叩門隨時見都無得見;睇下你點睇,來年比今年又多幾千人,你介唔介意放棄抽名津或網內熱門的機會,定搵間2線又唔錯的,之後再無壓力叩一線校?選一線15分就預左唔得,大抽獎時,你自己就要預抽唔到時,2,3選要點間先安全,我自己個網上年排第3都有機會入到的,今年放第二都有人入唔到,自己行量下

回復 karen55407 的帖子

係睇下Marymount收唔收聖公會洗禮證明. 係就加5 分

回覆:小小山 的帖子

聖公會唔係基督教嘅咩?

醒目開學勳章 王國長老

小小山 發表於 13-7-15 16:08
回復 karen55407 的帖子

係睇下Marymount收唔收聖公會洗禮證明. 係就加5 分

好似只聽過有某D聖公會學校會睇天主教領洗紙, 有倒轉嗎?

小小山  thank  發表於 13-7-29 12:45

回覆:請教自行與大抽獎安排

協小今年聽到朋友嘅朋友唔係協幼都叩到,不過呢個case 9成係識人。   另marymount 叩門位多,今年收18個,有能力比嘅應比其他女校易叩,識人舊年無揀過都有得in

回覆:請教自行與大抽獎安排

只有10分,喺41區諗住跟大隊喺甲一乙一抽喇沙/小拔,純粹碰吓運氣。若抽吾中,都會試試叩門。

聽講今年有學校講明1-1-1先比叩門面試機會,又有叩門家長話只要有實力,無1-1-1或0-1-1都有機面試。

請賜教:

如果自行只係為表示誠意以便日後叩門,而甲一乙一填同一間學校 (一為碰運氣、二為0-1-1叩門),哪何不填x-1-1(吾填1-1-1),喺自行填一間心儀津校(x)以便日後有藉口向津校叩門?

回復 wittymom 的帖子

Push...Any one can help?

SHK with 20points, why not go for St Stephen's Girls?
Good and caring school, band 1, same religion and no need to move to Kowloon.

回復 munce 的帖子

The reason is she afraid that St Stephen's Girls will change to DSS

St Paul Convent failed to change to DSS. I guess St Stephen's Girls' also cannot successfully change.

munce 發表於 13-7-26 23:03
St Paul Convent failed to change to DSS. I guess St Stephen's Girls' also cannot successfully change ...
是跑馬地St Paul's Secondary School 不能轉直資,銅鑼灣St Paul's Convent School 已是直資中學

自己經驗,教會學校,特别是某些天主教學校,叩門階段好講關係及自行有無選該校。如有聖公會5分,應該好好利用,自行入咗1間不錯的先,再叩其他女校較穩陣。

協小今年聽到朋友嘅朋友唔係協幼都叩到,不過呢個case 9成係識人。   另marymount 叩門位多,今年收18個, ...
MPS叩門位係多,但都要人地比你in先得,幾百什至上千人叩門,學校只見4/50人,仲要自行唔揀佢既一定冇機會,所以絕對唔易叩。

karen55407 發表於 13-7-12 19:35
我揀方案一,唔成功就去叩十二網幾間女校吧!
Agree.              

回覆:幸福女子 的帖子

佢都係咁諗,所以好矛盾!

醒目開學勳章

小小山 發表於 13-7-15 10:33
有D天主教學校可能會接受聖公會洗禮, 樓主去check 下
Only some SKH schools count Catholicism but Catholic Schools won't count SKH.

小小山  thank  發表於 13-7-29 12:45

myfanwy 發表於 13-7-27 21:36
佢都係咁諗,所以好矛盾!

如果只有1同2選擇,而你朋友又like協恩,why not take option 1? 唔係天主教徒,可以叩mps既機會又再低D,自行唔得,統一仲可以搏mps,當然出去考返D 做backup就少不了。。

引用:Quote:sissysze+發表於+13-7-15+1936+協小

原帖由 幸福女子 於 13-07-27 發表
MPS叩門位係多,但都要人地比你in先得,幾百什至上千人叩門,學校只見4/50人,仲要自行唔揀佢既一定冇機會 ...
mps 叩門唔使1-1-1架喎

sissysze 發表於 13-7-29 19:13
mps 叩門唔使1-1-1架喎
我冇話要111先有得叩,而係自行要選mps先叫“有機會“叩。叩門位多又点,要學校揀中面試先叫“大機會“中獎,正如我之前所講,學校只見四十幾什到更少既人,如沒被選中面試既,人地有30個叩門位都冇用。
‹ 上一主題|下一主題