用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教自行與大抽獎安排
go

請教自行與大抽獎安排 [複製鏈接]

我朋友想女兒入女校, 家住12網, 全家都是聖公會教友。在12網內心儀Marymount。請問她自行應否以20分試協恩?協恩也是她喜歡的學校而她不想唗左佢宗教的5分(因為如果自行天主教小學她只得15分),但聽說Marymount要自行放第一先有得叩門。她應該選擇以下那一個方案?
1. 自行協恩, 大抽獎(甲一及乙一)Marymount, 無得叩門(本身也不是協幼學生)
2. Marymount 1-1-1, 有叩門機會
如果有幸比協恩收左, 佢會搬去九龍。
請指教, 謝謝。
   2    0    1    0

回覆:請教自行與大抽獎安排

玉石俱焚

妳可以打聽下往年首輪20分入到協恩的機會有幾大,再諗下博唔博得過。

醒目開學勳章 王國長老

幾多人抽瑪利曼111都無得見。吾好高估111威力,太傻

12net 其他學校也不差!

myfanwy  她想選女校, 12網的女校全是天主教的, 自行15分沒機會  發表於 13-7-12 11:27

回復 Charlotte_mom 的帖子

111都無得叩, 011咪更加無得叩?

引用:幾多人抽瑪利曼111都無得見。吾好高估111威

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-12 發表
幾多人抽瑪利曼111都無得見。吾好高估111威力,太傻
我都係甘話,是勁的,011都俾你見!

回復 cautionchan 的帖子

見都未見, 學校點知小朋友勁?靠portfolio?

babywoman  高班成績,校內評核很重要.阿仔與另一位同學仔一齊申請同一間學校,另一位同學1st都冇得見  發表於 13-7-12 16:47

我只可以講,唔同宗教,叩到門的機會係好渺茫

不如問問今年MPS 1-1-1 叩門有得interview 嘅比例先啦!
冇私小backup,15分報MPS 1-1-1好危,除非好彩抽中,如果唔係放啲保守二線小學落乙二,隨時唔知派去邊。

申報:協恩我唔熟。

回復 babywoman 的帖子

我明白學校多數會考慮同宗教, 即係111對於她來說也是渺茫!

回復 myfanwy 的帖子

經過今年叩門嘅家長,我相信絕大多數家長都會同你講,111是個神話,冇用咩?又唔係,但佔嘅比重已很小很小.
我今年都唔係111叩入地區名津
我係自行入二線,再叩門心儀小學,叩到就當好彩,叩唔到就先入自行學校讀一年,p2考插班........這是我當時嘅計劃

easybring  p2考插班 可能是另一個神話...認真的  發表於 13-7-12 16:37

引用:回復+cautionchan+的帖子 見都未見,+學校

原帖由 myfanwy 於 13-07-12 發表
回復 cautionchan 的帖子

見都未見, 學校點知小朋友勁?靠portfolio?
係!同邊間幼稚園!唔想吹棒!不過現實!太多考生!佢地唯有用最現實方法!不過冇話冇得ln個D唔勁!只是不是名校杯茶!

回覆:cautionchan 的帖子

明白!呢個時候就可能考慮小朋友有沒有獎項或証書吧?

回覆:myfanwy 的帖子

我揀方案一,唔成功就去叩十二網幾間女校吧!

引用:我揀方案一,唔成功就去叩十二網幾間女校吧

原帖由 karen55407 於 13-07-12 發表
我揀方案一,唔成功就去叩十二網幾間女校吧!
我本人都傾向協恩!因20分抽穖會一定大過所謂111叩門!

好多謝大家的意見!

你先要睇吓今年協恩收25分同20分嘅比例。當協恩有50個位for自行,30%比世襲,the rest先由25分開始收,跟住20分。如20分嘅人多過位,就要返教局抽籤。對於名校,嗰5分宗教大把人有,唔馨香的。

有D天主教學校可能會接受聖公會洗禮, 樓主去check 下

咁我想問下,咁係咪即係無宗教就唔好諗有宗教的學校?好似我女咩都無得15分,咁甲一搵間有宗教就衰梗,搵間無宗教都叫搏下,但如果搏唔到,好嘞,大抽獎又衰埋,到扣門時又話你唔係111(雖然111都無用,但唔係111是否仲衰?),或你唔係同宗教,咁係咪即係無宗教就咩都唔好諗?

‹ 上一主題|下一主題