用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只有15分,點佈署自行?
go

只有15分,點佈署自行? [複製鏈接]

仔仔只有15分,住34網。自行階段心儀學校有:新油天,九官,陳瑞琪喇沙,紅馬。點佈署勝算大些?另仔仔中英文都好,愛閲讀,學習能力不俗,但性格自我,不喜沉悶,凡事都有自己意見,究竟以上邊閒學校適合?敬請賜教!!
   2    0    0    0

回覆:只有15分,點佈署自行?

34校網好多人爭,15分自行想入陳瑞琪,官立果d好難,本人係一個例子,我自行選陳瑞琪,結果失敗,统一派左去領島,所以你真係要三思,你最好考家私校/直資做後備!

回復 pollytsang102 的帖子

我都會考直資。/私小做後備。但有免費教育唔用就浪費。你有再去叩門?34網好的學校真是不多,好的又極搶手,跨區也是要冒好大風險,煩惱!!

15分。

15 分梗係揀冇宗教o既學校睇下有冇運氣抽唔抽得中啦~

15分⋯同0分基本上無分別,15分入唔到理想津校,相信你沒有宗教分,就算你填表111,教會名校叩門都好難入,除非小朋友超班⋯
唯有報考私校或直資,但如直資收左就無第二階段攪珠,如考不到理想直資,看看第二階段大抽獎運氣1;如已有私校Backup,不紡破釜沈舟,將最喜愛津校放第一位,衰左咪讀私校;但如咁唔好彩,連私校都無,就要保守一些,唔好將熱門津校放第一位,萬一抽唔到,隨時派左六七位或者你無選個D,可以考慮區內第三至五熱門個D,你放落第一位,因為不太多人爭,較易抽中,如果無私校Backup,你仲要放熱門學校落第一位,真係等於賭波買冷門,好難中。以上只是個人觀感,請自行詳細分析,祝好運

引用:15+分梗係揀冇宗教o既學校睇下有冇運氣抽唔

簽名被屏蔽

15分搵D本區較好而又無宗教既學校, 都有得抽下. E.G. 官立, 保良局果D.
~easybring~

15分應該可以唔駛諗,除非聖匠呢類。

我有朋友是小學老師,因佢唔鍾意自己任教的小學所以佢個仔當時都係得15分去自行揀學校,佢選擇左誇區揀2線小學,因為中學派位係跟小學校網,所以佢揀一區多band 1中學的區埋手,而家個仔都三年班,仲係劍擊校隊,讀得好開心。我覺得15分可以參考下。

回覆:Mmmy 的帖子

只有15分,真的要極小心選擇,盡量避開那些很受歡迎的學校。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:happy_lavender 的帖子

好一D嘅宗教有20分都要抽,好一D嘅官津,大把25分,20分嘅世襲生。所以,15分係自行階段入比較好的學校,機會是接近零。

golfer504 發表於 13-7-13 11:28
好一D嘅宗教有20分都要抽,好一D嘅官津,大把25分,20分嘅世襲生。所以,15分係自行階段入比較好的學校,機 ...

每年都有人15分抽到名官校及冇津教的津校, 雖然數目不會佔太多, 但也不至於 "機會是接近零" ..

15分真係純粹靠運氣,如不考慮搬的話,現階段好好培訓兒子考直資私小方為上策。

引用:回復+pollytsang102+的帖子 我都會考直資

原帖由 Mmmy 於 13-07-12 發表
回復 pollytsang102 的帖子

我都會考直資。/私小做後備。但有免費教育唔用就浪費。你有再去叩門?34網好的 ...
我冇叩門,因為有私校在手

引用:15分⋯同0分基本上無分別,15分入唔到理想

原帖由 Bosco爸爸 於 13-07-12 發表
15分⋯同0分基本上無分別,15分入唔到理想津校,相信你沒有宗教分,就算你填表111,教會名校叩門都好難入, ...
完全認同

‹ 上一主題|下一主題