用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習社vs私人補習
go

補習社vs私人補習

我女兒新學年升小五, 從未試過補習, 小四成績中上, 但因為要預備升中試, 所以打算小五開始補習, 以確保在band 1的範圍內, 在學校附近有一個補習社, 專門補她學校學生, 一星期兩天, 考試有past paper, 請問以我女兒的情況, 應該補習社或是私人補習合適呢?

引用:我女兒新學年升小五,+從未試過補習,+小四成

原帖由 MayAh 於 13-07-11 發表
我女兒新學年升小五, 從未試過補習, 小四成績中上, 但因為要預備升中試, 所以打算小五開始補習, 以確保在ba ...
有能力就私補,補習社良莠不齊。補得唔好唔緊要,最多轉第二間。最怕係遇上那些色狼導師,偶有發生性侵犯事件。

回覆:sukitelfold 的帖子

問吓其他同學 comments, 補得好有學校相類似嘅 papers 操。如果口碑麻麻就私補。

一定係私補, 【因材施教】, 不會浪費時間。 補習社係平, 一對十個八個不同學校, 不同程度, 仲辛苦過教一班3十幾人, 所以補習老師唔會主動教。

因為間補習社只收我個女間學校,唔可以在補習社做功課,只係著重溫習默書、小測、考試,每級有1班,好似都有20人一班。口碑應該唔錯。
但如果搵倒好補習老師,我Prefer私人補習, 因為可以習中自己小朋友弱加以溫習。

其實(社)又好(私)又好,最緊要遇上好(老師)

dbskelvin0  yes!!!  發表於 13-8-20 18:15
hoiyeungmum  Good point  發表於 13-8-5 07:00
MariaTsui  AGREE  發表於 13-7-31 17:40

我都同意,始終補習社個老師對幾個學生,有時時間急直接講個答案比小朋友聽,間接害死佢,私補老師最緊要同你小朋友夾,唔係個老師本身幾勁都無用,個小朋友都唔聽教~!

我都係怕補習社太多同學,掛住傾計,心散晒重衰!
咁有無好的補習老師介紹?我住何文田。

我小女也是升小五, 咁有無好的補習老師或補習社介紹?我住荃灣。

回覆:MayAh 的帖子

成績中上的學生其實仍有好多改善同做得更好的地方,不要太貪心即時分數的增加(因為平日成績已可能有不錯的分數),但長遠打好底,一定係私人補習較針對性同全面,經濟許可的,找一位有教學經驗的全職補習老師幫你跟一跟,搵出需要改善的地方,可能你的小朋友做坊間的補充練習並不太困難的時候,就等老師發板將課程或進度調適到深一點,早些為升中作出準備

順便一提,某些好學校(你說你住何文田),就例如拔萃、瑪利諾、喇沙、培正之類,一定有某些補習社專為這些學生操past paper之類,這與私人補習是兩回事,很多這類學生兩種補習同時間進行,並沒有抵觸的

回覆:補習社vs私人補習

真心請教,小女都上小五了,如暑期上私補,應該報D咩?係米報定小五課文內……
? 吾該唒。

回覆:yenwong965 的帖子

如果私補是長期的,暑假要先番舊賬,唔識的要起底,備課可以,但不用太心急,你諗下以前只係跟學校學都成績唔差,咁即係佢有幾好嘅能力,暑假反而可多花時間在作文、重組句子、閱讀理解、oral presentation(中英也需要)之類平日從不關心,亦唔係即時有效果的問題上,到了開學時就盡搏溫習考試範圍

MayAh 發表於 13-7-12 08:34
我都係怕補習社太多同學,掛住傾計,心散晒重衰!
咁有無好的補習老師介紹?我住何文田。 ...

因材施教, 我贊成私補。

何文田有很多大學生幫人上門補習, 記著, 一分一分貨, 收$80 / $90 一個鐘的大部份唔得, 叻的老師, 有經驗的, 有高學歷的, 懂得表達, 氣氛和諧的, 一般都要  $150 + 一個鐘。

回覆:補習社vs私人補習

Thxall

引用:Quote:MayAh+發表於+13-7-12+08:34+我都係

原帖由 Lily2003 於 13-07-15 發表

何文田有很多大學生幫人上門補習, 記著, 一分一分貨, 收$80 / $90 一個鐘的大部 ...
Agree

Lily2003 發表於 13-7-15 20:53

何文田有很多大學生幫人上門補習, 記著, 一分一分貨, 收$80 / $90 一個鐘的大部 ...

無錯,呢d錢無得慳,而家我個女既miss都要二百幾個半鐘,以前補過既大學生好多當暑假工或兼職,遲d有全職補補下又唔補!個時搞到我幾煩

回復 edpo 的帖子

咁都比你講中,專補阿囡學校間補習社我已報名八月的暑期班,會試試先,私人補習就再默識一下合適的老師。
其實應否補習呢個問題我同老公都考慮咗好耐,其實阿囡雖然唔算好叻,但總算能佢自己攪掂,但係升中試好多同學都有補習和發力,如果不進就則退,所以唔安心,怕會一失手就跌落brand 2,所以才作補習呢個決定!

經驗之談…