用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網的家長們 :-)
go

請教40網的家長們 :-)  

第一志願人人也選大熱的小學,如協和、荔天、瑪利諾神父、愛德等。。

但我最想了解你們第二至十會奌選?因為吾係人人也好彩派到第一志願,40网內有那些學校會幾好,又無咁多人爭,可以奌排好呢? 是否如聖安德烈、聖多馬、旅港。。。還有什麽?

回覆:bagman 的帖子

我參考咗Thomas Dad嘅意見,第一棟荔天,二,三揀次熱學校- 嘉靈同大坑東宣道,中荔天

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2296945

回覆:bagman 的帖子

第二可以揀啲唔太熱門但學校升中派位都好嘅小學,例如聖安德烈,善導,嘉靈。千其唔好揀晒啲熱門嘅喺前面

聖多瑪同旅港開平今年好多人第一志願都派唔到,如果放第二,應該無咩機會,第二志願一定要選一件大機會入到的,咁你可以有比較好的學校在手,再去叩門,個心都定D,如果前面全部填熱門的,結果就只會派去五邑 四邑 白田呢D了

我經過兩年的觀察,包括開放日和心儀學校的網站,今年會再去這些小學睇多次,我個囡今年九月選校,我有宗教分,共二十分,所以就會排位:第一(聖安德烈),第二(聖多馬)、第三(大坑東宣道,我係舊生)....之後排位未決定到!其實聖紀文成績都好,但校長老師都說會讀得辛苦!

聖安德烈學位比較多,放第一應該機會很大的,因為今年好多人放第二都入到

我首先選d唔使搭車果 d,好彩我住果度2間都唔錯,最後派左第2志願宣道..
我頭5既排位分別係愛德,宣道,聖安德烈,基福,聖多馬...荔天果 d 勁熱門既排左7之後....你可以用黎參考下....goodluck!!

回覆:請教40網的家長們 :-)

想請問五邑好不好學校?因没人談論,想了解下,thx

what about shamshuipo government primary school? is it good? why?

其實抽吾到第一志願的,多數會跌到去第幾志願呢?

其他家長可否分享下,你地第二及打後志願選了什麽?結果派到什麽?

1:恊和[聽我仔老師話系全港排緊頭50內既小學]
2:開平[因為重視英文科同老師好]
3:愛德[實力之選,升中派位拍得住荔天同聖紀文]
4:嘉靈[睇番今年小一選校攻略,同埋對比呢二年自行報既人數。嘉靈好像比安德受歡迎的。]
5:聖安德烈

協和排50?咁勁咩!

愛德吾係區內一線咩?放第三志願會不會浪費?

咁你最后派了第幾志願那一間呢?

回覆:請教40網的家長們 :-)

我今年選1荔天2開平3聖安得烈,最後抽中十五志願

IloveCS 發表於 13-7-12 11:49

2開平很可能抽不中...

IloveCS 發表於 13-7-12 11:49
今年開平放第一都有人抽唔到,如果你第二填聖安德烈,就應該會抽唔到荔天都入到聖安德烈,因為聽講好多人今年都抽中第二志願聖安德烈

野人好索子  我就係填第二聖安德烈入唔到,入左排13的深官!!!!!!>.<  發表於 13-7-15 11:57

我都聽聞開平同愛德放第一都未必抽到, 另外, 聖多馬d位好少, 所以如心儀聖多馬, 應該放頭位!!!

momome唔好亂作害死人
1:恊和,肯定唔係頭50小學
2:開平(今年有朋友第一選佢都入唔到,第二志願廢左)
3:愛德(升中派位我個人覺得好過荔天同聖紀文,我今年第一志願選佢都衰左,你第三先揀佢又廢左個機會)
4:嘉靈5:聖安德烈(呢兩間頭三志願唔揀佢都係衰緊,你第四五志願先揀佢,又廢埋)

照佢咁填,應該可以順利入五邑。

引用:Quote:IloveCS+發表於+13-7-12+11:49+我今

原帖由 MACKYTSANG 於 13-07-12 發表
今年開平放第一都有人抽唔到,如果你第二填聖安德烈,就應該會抽唔到荔天都入到聖安德烈,因為聽講好多人今 ...
我第二揀聖安德烈都抽唔中

我就第一協和,第二善導,第三嘉靈,結果派左善導,但最終叩門回協和

得15分,今年已派位計
如果第一荔天,第二可以聖安得烈或開平,第三一定填善導
入善導叩荔天make sense因為荔天係善導前身

如果鐘意開平,自行15分照抽,又無宗教又無舊生
機會率係大D,最抵抽,但好多頭線只能1-1-1先interview或筆試
如果叩門form要交自行表同排位表嗰D即要求1-1-1

其實點排都好睇小朋友能力可以叩到邊間,我心儀茘天,三歲半就操游水,
因為荔天好睇泳隊校隊,k3已經游50m, 所以叩門應該無問題,最後抽中