用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
樓主: kencecinata
go

Band 1 A 派 Band 2A [複製鏈接]

引用:Quote:kencecinata+發表於+13-7-10+16:32+

原帖由 www 於 13-07-10 發表
如果是Band 1 生,自行當然揀兩間Band 1。
點解自行會揀Band 2A?
咪係囉!根本Band one生,又點會想入Band two學校呢!自行點填呀

回復 littlelam88 的帖子

在乙部大抽獎,只要是band 1,無論頭、中、尾,個機會一樣,睇你個隨機 no.分先後,所以到最後都係要加啲運氣至得,明白未?今年七成派第一志願,佢都唔中,咁只可以話佢運氣差囉。

回覆:Band 1 A 派 Band 2A

我個囡間學校係會問我地自行諗住揀邊間,都會有提意見架,不過可能唔同學校有唔同做法。
我個朋友同班主任都講,响自行分配學位時,應該揀你入到邊間都唔會後悔嘅學校,如果唔係,就最好只係揀間最鐘意嘅。
至於進取嘅意思,只可以响自行度做,但又唔可以太過分,即係band 2b可以揀band 2a,而band 2a 可以揀band 1c咁。去到大抽獎就要面對現實囉。

引用:我仔個好朋友(沙田區),係band+one尾,佢

原帖由 tracy668899 於 13-07-10 發表
我仔個好朋友(沙田區),係band one尾,佢好進取自行呂明才同林裘謀,大抽獎第一呂,第二林,第三至第六係 ...
你朋友唔係因為太進取而派得差,沙田有十三間英中,第三已經係band1尾,點算進取?佢嘅失敗除咗欠運,亦因為執鷄唔夠徹底,我敢講即使佢將聖若瑟放第十四,7-13放埋曾記,培英,沙崇,沙官,蘇淅,沙呂,聖羅撒,最差都仍然係入聖若瑟,但係唔填就錯過咗機會,因為冇人知呢啲學校係咪真係冇位,分分鐘派到入去。

唉,自行收生階段,必須揀兩間入到都不會後悔的學校,這是這階段的遊戲規則呀!

引用:Quote:原帖由+tracy668899+於+13-07-10+發

原帖由 khmama 於 13-07-10 發表
你朋友唔係因為太進取而派得差,沙田有十三間英中,第三已經係band1尾,點算進取?佢嘅失敗除咗欠運,亦因 ...
Khmama: 都係你分析得最啱!朋友仔今日去左叩門,佢叩左林漢光,鄭榮之,林裘謀,蘇浙,(佢話呂明才都有喎,但係佢係band one尾,有得in嗎?奇怪)

歐陽菲菲 發表於 13-7-10 21:44
咪係囉!根本Band one生,又點會想入Band two學校呢!自行點填呀

我亦唔明點解一個 Band one 生在大抽獎乙三就放 Band two 學校?!幫手「造市」乎?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

bk_mommy 發表於 13-7-10 16:39
自行同甲部不嬲要鍾意先好填, 我自行同甲部都係只填一間, 吾洗一定填哂格

ME TOO
hello hello ~~

我地荃灣區得4間英中, 又可以點揀呢? 而BAND 1 既小學生又咁多, 真係好慘! 沙田有成13間, 你地都可以分散投資, 我地真係......

回復 moniquechoy 的帖子

我仔今次派第八志願,區內五大英中全軍盡墨(聖言、觀瑪、觀官、順天、蒙民偉)
,可想而知個隨機編號有幾差!!!幸好呢區有好多他區的英中可選,結果都碌到間 KL3 網得幾
個位的 B1 英中。  

引用:回復+moniquechoy+的帖子 我仔今次派第八

原帖由 奥脫福 於 13-07-10 發表

我仔今次派第八志願,區內五大英中全軍盡墨(聖言、觀瑪、觀官、順天、蒙民偉)
未必是運氣差喎!
咁官塘區本區的band 1位根本吾夠,最hit 的放第二根本無位俾你。最後去咗第八跨區英文喎,運氣應該好好先真!

引用:回復+moniquechoy+的帖子 我仔今次派第八

原帖由 奥脫福 於 13-07-10 發表

可以講下六七八填咩嗎?

我朋友兒子是band 2 都派第八跨區的聖文德,得五個位,我覺得都好好彩,起碼無碌落band 3!

Marco-ma 發表於 13-7-11 00:30
可以講下六七八填咩嗎?

我朋友兒子是band 2 都派第八跨區的聖文德,得五個位,我覺得都好好彩,起碼無碌 ...

全是跨區英中(保一、華英等),我無要到本區呂郭。

PS:你朋友有無選聖約瑟英文中學?九號早上我見好多學生來叩門!

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-7-11+00:44+編輯

原帖由 奥脫福 於 13-07-11 發表
但其實這些得兩三個位的他區英中比起你本區的band 1尾英中更好,塞翁失馬焉知非福呀!

Marco-ma 發表於 13-7-11 00:26
未必是運氣差喎!
咁官塘區本區的band 1位根本吾夠,最hit 的放第二根本無位俾你。最後去咗第八跨區英文喎,運氣應該好好先真!
可以講運氣差,又可以講運氣好,咁樣排法,頭兩個志願唔中便應該飛咗去蒙民偉之後,觀瑪排第二巳經開始患得患失,這個以中學排名咁嘅排法真係經典,咁都執到雞啲運氣又返番來!
1   2   3   6  8

d2343130 發表於 13-7-10 21:12
回復 bk_mommy 的帖子

請問,你填統一表時, 是不是甲部只填一間, 其餘2格空出, 而乙部就盡填.

對, 但乙部填吾盡呀, 因為 30 間喎, 填到 11 時, 已係 band 2A, 填哂 30 間,
咁要填埋 band 3 先夠數, 我填到 15 到  (因為囡囡係 band 1 生嚟的)

自行時揀左兩間, 但 in 完一間 1A 時發覺真係好鍾意,
所以另一間 1A 無去 in 啦 (因為 in 既日子在後啲), 同埋自行時交左佢係第一志願

到填甲部時, 將自行 in 果間再填第一志願,  第二同第三志願留空白

到 乙部時, 反而吾將心儀的填第一志願, 因為誇區既, 全區得兩個位, 只填第二志願,
因為本區第一志願果間, 填第二志願無意思的, 第一志願時一定比人搶哂。但係乙部時, 如果揀誇區既中學, 就算超熱既中學, 反而吾洗放第一志願都有機會入, 因為位實在太少,
本區個個同學都吾會放佢係第一志願, 你啱 banding 就可以放係第二到十志願都仲得,
但小心會失去攪本區多位學校的機會。

太多人搶的本區學校 (即 1A, 2A,3A) 吾洗填落第二志願架啦,白填的

自行收生就吾同, 因為學校係吾知你填係第一志願定第二志願, 收你就收你架啦~
聽講就算你交左志願表(自行), 無去 in (學校有設 interview), 都可能比學校收左架,
因為你在自行收生時交左表比中學, 該中學有權同教育局攞你兩次呈分試的成績次第睇,
如果中學知你成績好好, 你吾嚟 in 都會收你的。
有啲中學直頭無 interview, 你交表後, 佢地同教育局攞同學的成績次第, 收哂名列前茅既~

填自行收生同甲部時, 你 down 自己 grade, 就一定入啦

d2343130  謝謝你的解答.  發表於 13-7-11 16:08

iffman 發表於 13-7-10 22:18
唉,自行收生階段,必須揀兩間入到都不會後悔的學校,這是這階段的遊戲規則呀! ...

甲部三個志願都係呀, 填左就無得大抽獎番本區的位 (學校放比本區位會多過誇區位好多的)

甲部雖然位吾多, 但都係有機會中的, down grade 就中梗啦

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+13-7-11+00:44+編輯

原帖由 奥脫福 於 13-07-11 發表
係呀,佢第一志願是就是聖若瑟。
跟住就係基考羅陳梁季X 寧二五邑呢幾間放第二都蚊水的band2 , 再然後是王湘華(將軍澳)和聖文德(黃大仙), 結果派第八的聖文德。
我吾覺得佢運氣差架,第一聖若瑟勁多人填,吾得吾出奇,跟住二至六無位俾到你,王湘華在將軍澳可能又較為多人揀,結果就落咗去第八,聖文德吾會差過佢填的二至六喎,咁佢的運氣應該算好好才對。

PS 佢第一時間去咗聖若瑟叩門了,但吾樂觀啦!

引用:Quote:fion6406+發表於+13-7-10+18:33+確是

原帖由 orangebb 於 13-07-10 發表
我真係好同意你呢個講法, 真係平時乜都唔知, 乜都唔理, 就咁送咗個band 1小朋友去band 2 學校, 絕對係家長 ...
結果點?會唔會咁入了b3

回覆:安格斯媽媽 的帖子

去咗band 2中。

‹ 上一主題|下一主題