用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
樓主: kencecinata
go

Band 1 A 派 Band 2A [複製鏈接]

家長填表有問題, 個囝囝成績咁好, 自行第二間揀2A? 我地只係老師問全班同學自行心目中揀邊1間/2間, 用紙仔寫低俾老師睇, 老師大多接受進取一些.

kencecinata 發表於 13-7-10 17:51
視乎間學校點做啦, 有D學校會見家長比意見, 我囡囡間學校無逐個家長見, 只係由班主任派紙仔, 叫家長填好比 ...
你女女間學校都幾好喎,我大仔個間甲部無乜理我地點揀,乙部就有填紙仔等老師 comment。

回復 kencecinata 的帖子

你朋友都有些責任, 自行選兩間中學, 一定要兩間都一樣咁喜歡, 有差異都不要選兩間。

回覆:Band 1 A 派 Band 2A

確是典型無上EK 、坊間免費講座又唔去聽、報紙會出的升中秘笈又唔留意去睇、的例子……,不過,通常呢類家長又會識去叩門咖喎,咁佢有無去叩門?叩到未?

王國會長

引用:有朋友個囝囝全級第一或二名,+結果派第4志

原帖由 kencecinata 於 13-07-10 發表
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...
band 1 頭自行時選band 2校真的有點失策

醒目開學勳章

fion6406 發表於 13-7-10 18:33
確是典型無上EK 、坊間免費講座又唔去聽、報紙會出的升中秘笈又唔留意去睇、的例子……,不過,通常呢類家 ...

agree...只要有留意過,又或有留心聽過講座既一定會知
而我女學校除咗講座特別強調之外,都會要佢哋先寫紙仔比班主任過目
阿女個班大部份係b1生,其中有1個自行選了B3學校,原因係近屋企喎....
另1個選了B2中,又係無聽清楚自行時選校注意地方,而家先後悔....

orangebb  呢個"近屋企"係我地80年代揀校策略, 估唔到30幾年後, 依然有家長會咁做 !  發表於 13-7-10 19:27

fion6406 發表於 13-7-10 18:33
確是典型無上EK 、坊間免費講座又唔去聽、報紙會出的升中秘笈又唔留意去睇、的例子……,不過,通常呢類家 ...

我真係好同意你呢個講法, 真係平時乜都唔知, 乜都唔理, 就咁送咗個band 1小朋友去band 2 學校, 絕對係家長責任 !!!

我女有個同學就係咁, 乙部大抽獎堅持只填四間, 老師叫佢改, 佢話媽媽話只喜歡呢4間, 其他完全睇唔上眼......真係比佢吹到爆 !!!  仲話之前佢大仔都係咁填, 都派到第1志願, (真係無知到............唔識講.............) 而呢個家長, 又唔係唔識字, 都可以講咁無知嘅說話, 做佢仔女, 真係...............

每一間小學都會有升中派位講座,家長自己唔去了解下個遊戲規則, 而家派成咁,唔可以怪學校的, 自行選2間學校, 老師未必知每一個同學既選擇.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

shystc 發表於 13-7-10 19:14
agree...只要有留意過,又或有留心聽過講座既一定會知
而我女學校除咗講座特別強調之外,都會要佢哋先寫紙仔 ...
我聽過有個朋友, 佢小朋友band 1 尾, 選band3, 因為唔想小朋友讀得辛苦, 真係比佢吹脹, 遇著呢d父母, 埋沒晒小朋友d天份

引用:Quote:lalalam27+發表於+13-7-10+16:41+請

回復 kencecinata 的帖子

我沒有記錯, 自行是沒有通過小學學校,自己交表格到自己所選的學校,所以小學是全不知情,可能家長貪方便所以選這間

回覆:kencecinata 的帖子

我仔個好朋友(沙田區),係band one尾,佢好進取自行呂明才同林裘謀,大抽獎第一呂,第二林,第三至第六係鄭榮之,林漢光,聖心,郭得勝呢4間band one尾,第7係聖若瑟,結果派第7志願呀,佢去叩門,因屬band one尾成績好難叩返band one學校呀。所以真係吾可以太進取!

係呢個時候都無謂怪老師定家長,努力啲去扣門啦!

自行就揀B2,實入啦!難得有個B1學生肯揀
講真,好多老師都會提點家長點揀最好,但是否必然呢?人地又唔係佢父母,走漏眼亦唔奇,講真,自己的子女前途怎可假手於人,依賴別人?
始終家長要負最大責任

其實b2頭的學校也不壞。最重要是孩子本身,相信此家長都不大管束孩子。靠自己而能有此成績的人就算入了b2又如何呢?最緊要不是b3就得啦!

引用:我仔個好朋友(沙田區),係band+one尾,佢

原帖由 tracy668899 於 13-07-10 發表
我仔個好朋友(沙田區),係band one尾,佢好進取自行呂明才同林裘謀,大抽獎第一呂,第二林,第三至第六係 ...
其實咁填無問題呀!只要sure 是band 1 生就得!
派第七志願同派第三/四志願,都係心理上吾好過之麻。

回復 bk_mommy 的帖子

請問,你填統一表時, 是不是甲部只填一間, 其餘2格空出, 而乙部就盡填.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

d2343130 發表於 13-7-10 21:12
回復 bk_mommy 的帖子

請問,你填統一表時, 是不是甲部只填一間, 其餘2格空出, 而乙部就盡填.
我甲部填左兩間. 第一我心儀的,第二係band 1a (入到當中六合彩). 乙部就填了15間 , (因為覺得再填下去, 與隨便派一間給我都不一樣)  第一志願同甲部一樣, 第二同第三都唔係甲部第二果間.
老師都有問我, 點解甲部唔填多一間, 但如果派到乙部第二同第三志願都不開心的話, 再唔好填啦.

引用:我仔個好朋友(沙田區),係band+one尾,佢

原帖由 tracy668899 於 13-07-10 發表
我仔個好朋友(沙田區),係band one尾,佢好進取自行呂明才同林裘謀,大抽獎第一呂,第二林,第三至第六係 ...
其實進取冇錯,只可以話佢運氣差。人地屯門考十幾既都去到華仁啦!不過今年沙田區派得嘛嘛地。

引用:Quote:原帖由+tracy668899+於+13-07-10+發

原帖由 carmenlee2202 於 13-07-10 發表
其實進取冇錯,只可以話佢運氣差。人地屯門考十幾既都去到華仁啦!不過今年沙田區派得嘛嘛地。

...
可以詳細啲講嗎謝謝

‹ 上一主題|下一主題