用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 A 派 Band 2A
go

Band 1 A 派 Band 2A

有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是策略問題. 貼出來讓下屆家長小心. 這朋友自行第一志願是BAND 1 B, 第二志願是BAND 2A. 結果應該是自行階段給BAND 2A學取錄了, 根本沒有參加大抽獎.  但我又不明白, 為什麼老師沒有提醒我朋友.
所以, 來屆家長要注意.

kencecinata 發表於 13-7-10 16:32
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是策略問題. 貼出來讓下屆家長小心. 這朋友自行第一志願是BAND 1 B, 第二志願是BAND 2A. 結果應該是自行階段給BAND 2A學取錄了, 根本沒有參加大抽獎.  但我又不明白, 為什麼老師沒有提醒我朋友.  ...
如果是Band 1 生,自行當然揀兩間Band 1。
點解自行會揀Band 2A?

相信这是典型没有上EK和被老师害的例子。

Jackieson    發表於 13-7-11 10:40
chun媽  right  發表於 13-7-10 23:14

朋友的同學仔是BAND1生, 點都要讀BAND2校, 唔讀BAND1校.

可能家長唔太清楚遊戲規則,以為一問BAND 2A 保險D, 老師絶對有責任.

kencecinata 發表於 13-7-10 16:32
有朋友個囝囝全級第一或二名, 結果派第4志願, BAND 2A, 佢第一志願已經是BAND 1B, 不是太進取. 但分析後是 ...

自行同甲部不嬲要鍾意先好填, 我自行同甲部都係只填一間, 吾洗一定填哂格

因為填左間吾想讀既, 無意思吖

回覆:猴子爸 的帖子

Totally agree with you

請問你朋友係邊區和邊間小學?會唔會本身學校BANDING 低左啲呀?點解第二志願咁快選2A, 乜這區無乜BAND 1好選嗎?

介唔介意講出老師有冇任何見議呀?

係. 我都再分亨我囡囡的經驗. 我囡囡BAND 1中, 我心儀一間BAND 1B學校. 我自行填第一. 第二我都有填一間 1A, (收我咪去囉), 但我老師都話, 好少人會咁填, BAND 1B 行先, BAND 1A 行尾.
到甲部, 我又係BAND 1B第一, BAND 1A第二, 結果我囡囡入左心儀呢間.

如果是B1生自行一間B2A的學校,在邏輯上B1學校是會收B2學生相反B2學校亦會收B3學生;但B2學校又点會唔收B1生!

lalalam27 發表於 13-7-10 16:41
請問你朋友係邊區和邊間小學?會唔會本身學校BANDING 低左啲呀?點解第二志願咁快選2A, 乜這區無乜BAND 1 ...
佢係荃灣區, BANDING唔低架. 佢唔係統一階段第二志願,佢統一第四志願先填呢間BAND2A.  佢係自行第二志願填BAND 2A.

ha8mo 發表於 13-7-10 16:44
老師見到佢張表
即刻知道首3志願率又肯定高D
家陣啲學校老師乜咁陰謀論?

你朋友都很大意WOR

我見好多填完初稿後, 老師只有COMMENT 太進取. 好少見有COMMENT填高一級. 我葵青區, 好多BAND 1 學校, 我第四志願老師已叫我填BAND 2.

如果唔係咁, 政府點可以公報首三志願有 89% 呀

kencecinata 發表於 13-7-10 16:39
可能家長唔太清楚遊戲規則,以為一問BAND 2A 保險D, 老師絶對有責任.
學校/老師好似唔會知道學生自行點樣揀嫁喎。除非老師問學生而學生話比佢聽,又或者學生/家長問老師意見。

kcbeauty  我都係主動問老師意見!  發表於 13-7-10 20:30
amy625  agree  發表於 13-7-10 17:57

這朋友自行第一志願是BAND 1 B, 第二志願是BAND 2A. 結果應該是自行階段給BAND 2A學取錄了

好多年前,係黃埔嘅同事講一個笑話給我聽:話有一個媽媽,極鍾意打麻雀,和眾媽媽一樣,結也極重視學業,方法是一本作業又一本作業俾阿女做。阿女又生性,全級第一。唔是係唔係麻友推介,她選港島蘇淅為第一志愿。升中緊要重視啦,佢打電話問校長,校長話,蘇淅,好!

結果緊係派到,當佢歡天喜地時,有家長多口話係band5,即刻喊哂口。

當我地猛咁谷孩子時,教師、家長有冇做好本份呢?

ha8mo 發表於 13-7-10 16:44
老師見到佢張表
即刻知道首3志願率又肯定高D
講緊自行喎,老師一般係唔會知道學生/家長點揀,亦都無三個選擇咁多。

tommythumb 發表於 13-7-10 17:32
學校/老師好似唔會知道學生自行點樣揀嫁喎。除非老師問學生而學生話比佢聽,又或者學生/家長問老師意見。 ...
視乎間學校點做啦, 有D學校會見家長比意見, 我囡囡間學校無逐個家長見, 只係由班主任派紙仔, 叫家長填好比佢COMMENT. 當然, 家長可以唔比佢知, 但多數都會比佢睇下, 攞D意見.