用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV interview 內容
go

KV interview 內容

今年要報幼稚園, 想請問可否分享KV 的interview 內容同流程? 好讓我對小朋友有充足的準備。謝謝

回覆:KV interview 內容

男女分派進入...
小朋友同1位家長平坐面向2位老師,離間中有多枱同時進行面試...
1名老師考小朋友,另一名老師與家長閑談..
老師問家長,也個湊?平時同小朋友有咩活動?點解想入Kv,有冇識人讀過或讀緊...
考小朋友首先問名、age,然後動物形狀木板,要放回去正確位置...
有些積木要小朋友疊..
完成後再要求唱一首歌,唱完看圖問野,一大幅場景圖問入面d野是什麽,正進行什麽活動..
最後完成了送貼紙,小朋友要講多謝,走時要拍埋凳仔...

出去前有另一老師送行,老師再問一次小朋友叫咩名,幾多嵗。最後再送小朋友一粒瑞士糖.,又要講多謝..
完成,全程15分鐘左右

有冇jm可分享一下今年的流程同內容?

siufong 已經很厲害了,前年我老公同大仔in既時候係完全無暇睇到或聽到同枱另一位老師問個仔D乜野,除左唱歌。其他同siufong 既一樣。

好難呀!幾月KV面試?

回覆:SharonMommy 的帖子

年年都係10月初報名,11月初interview

流程好暢順...好快手..
我當日好困難地一心二用偷聽老師考緊阿囡d乜...又要頭頭是道地回應interviewer問題....
in完拎左貼紙拍好凳仔,要有禮地拜拜。
我走時鬆一囗氣,到門囗完全鬆懈了...
原來那送客老師再問一次名和age..
派糖後專登睇你小朋友反應,有冇say thank you先走...再見到個老師在表上mark分!
後來得知這環節也是一個美鍵,如面試評分達標的才會比“送客老師“問多一次,不達標的就咁送糖唔再問小朋友野....
換句話說,最後走時有比人問多次的入選機會大d...
當然,有被問的也不一定取錄。
我囡當日有比人問,也有正確回答,講多謝和拜拜,最後仍然得waiting..

Thanks all of your information

老師想猜試小朋友獨立性,也猜試家長對小朋友信任程度。只要專心回答老師問題,也放手比小朋友自己回答問題就可以了。家長如答緊問題突然瞄隔離一秒老師也看得很清楚。

想問KV是大約什麼時候intrrview?

請問INTERVIEW是用英文或是中文IN?
謝謝!
存感恩的心

中文。

晞晞爸b  thank you.  發表於 13-7-11 14:03

上次老師有要求仔仔唱歌,但我仔仔沒有唱。走的時候沒有人問他幾多歲和名字,只係有職員叫仔仔在枱上拿粒糖就完成了!

我都係一個職員就咁比粒糖(or小禮物?) 冇問野

引用:上次老師有要求仔仔唱歌,但我仔仔沒有唱。

原帖由 yokeeland 於 13-07-11 發表
上次老師有要求仔仔唱歌,但我仔仔沒有唱。走的時候沒有人問他幾多歲和名字,只係有職員叫仔仔在枱上拿粒糖 ...
我仔仔唔識唱歌咁係咪唔應該考呢間?

引用:Quote:原帖由+yokeeland+於+13-07-11+發表

我囡囡初初都唔肯唱,不過老師好有耐性同埋俾我陪佢唱,所以最後都肯開金口唱到兩句!!我都已經覺得佢叻女架la!! 要係陌生人面前無啦啦唱歌俾着大人都會怕羞啦!!

回復 tempooo 的帖子

我仔仔雖然冇唱歌,但最終都獲學校取錄,學校應該係全盤考慮

kv 以乜標準收人無人知,有識乜都唔做嘅細b收咗,亦有識做哂所有task 嘅大b 唔收,唔試唔知時運高

請問如果小朋友母語係英文,中文暫時識好少,係咪冇得諗報 KV?  Thanks!