用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培正中學 F1 2013-2014 家長交流區
樓主: SUSANNA
go

培正中學 F1 2013-2014 家長交流區  

醒目開學勳章

大家知唔知26/7編班個result, 係網上睇唔睇到?

定係一定要返學校睇呢?

醒目開學勳章

想問埋大家係咪全張書單買哂, 叫學校照執?

我上星期已經係學校交左表, 但返屋企再望真d, 有d 字典其實可以唔買, 都成幾百蚊, 唔知到攞書果日, 可唔可以拎返出來唔買

回覆:培正中學 F1 2013-2014 家長交流區

老師話字典家裡有就不用買

pizzahut 發表於 13-7-19 16:55
想問埋大家係咪全張書單買哂, 叫學校照執?

我上星期已經係學校交左表, 但返屋企再望真d, 有d 字典其實可以 ...

您試下取書日同書店職員講,應該可以!我無訂2,5,10.

回覆:Taimum 的帖子

請問升中三家長,書單上科學你地買中文版定英文版?

我阿仔剛升中一,幫唔到您!Sorry!

引用:請問升中三家長,書單上科學你地買中文版定

原帖由 ksw 於 13-07-20 發表
請問升中三家長,書單上科學你地買中文版定英文版?
科學已分phy,  chem,  bio., 只有bio 要揀中英文,其餘兩科為英文,bio 阿女揀了英文

星期五  10:00回校睇編班,唔知補底和精英班會唔會都知呢?

回覆:培正中學 F1 2013-2014 家長交流區

我女1C班

回復 Taimum 的帖子

聽講有同學在前日已收到學校電話通知要上"增潤課程", 而拔尖就開學先通知有關同學.

醒目開學勳章

SUSANNA 發表於 13-7-26 09:21
回復 Taimum 的帖子

聽講有同學在前日已收到學校電話通知要上"增潤課程", 而拔尖就開學先通知有關同學.
前日?
請問係打比學生定係打比家長?

不過我地好似無填過阿仔個手電號碼........

回復 pizzahut 的帖子

咩細不清潔, 只知有人收到電話了.

回復 SUSANNA 的帖子

乱我阿仔1D呀!昨晚有家長whatsapp比我,有家長收到學校通知8月回校補課!

直接打比家長!

知吾知多吾多人返"增潤班"呀?

醒目開學勳章

我身邊無人要返增潤班.

醒目開學勳章

想問下大家:

原本坐開校車嘅小朋友, 你地9 月打算點樣安排佢返/放學?

教佢坐交通工具, 自己返學放學?

定係搵到有保母車?

我知佢遲早要自己返學, 不過而家都係初中生, 仲要啱啱開始, 所以好煩惱.

p.s. 希望大家唔好當我怪獸家長

我女小六開始坐巴士返放學了, 如我無記錯, 你小朋友係男仔, 更可放心比佢坐巴士或MTR LA

SUSANNA 發表於 13-8-1 15:55

我女小六開始坐巴士返放學了, 如我無記錯, 你小朋友係男仔, 更可放心比佢坐巴士或MT ...

培中距離地鈇都幾遠,油麻地或旺角都有排行!我聽過小學有家長自己找私人校車!

我今日帶阿仔檢查牙齒,見到有阿仔D好朋友,但派唔返培中,自己個心好唔舒服跟佢家長傾左一陣計!