用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

回復 Marco-ma 的帖子

見你講解好似好有難度(在我來講), 我女入到這科, 希望佢堅持到啦, THANK YOU.

多謝Marco-ma 的教路, 我會同亞女講下。亞女無野叻, 就勝在肯背書, 記性好, 一味死讀, 所以同phy, chem, bio 無緣。不過一山還有一山高, 有好幾次測驗考試85-90分, 我心諗咁正既, 實中史料top ten, 點知都係全級2x名, 有人可拿98, 99 分, 真吾講得少.

至於Eng lit, 她喜歡睇書, 中英文都like, 所以想試下, 全form 得一班讀 Eng lit,她覺得好特別.

jemm 發表於 13-7-12 20:04
事到如此, 兒子唔想轉校, 都無法。他修Eco, Bafs & ICT, 組合重"商"多過"理"和"工程", 但"商"衹要Maths / M ...

想請教你或大家,如前文所講我兒子原本楝Bio,Chem,Geo,但學校派咗Phy, Bio, ICT 比佢,但他不高興而主動跟老師要求把phy改轉修Geo,老師商量後又肯比佢轉,昨天他才告知我們,我當然不理解他及責怪他沒有跟我們商量,怎料他說是我讀又唔係你哋讀,我話男仔讀phy出路廣闊些,很多工程科目都要有修Phy又加上他Phy全班排第6名而Geo都只排16,但他說沒有興趣讀Phy有興趣讀Geo, 其實他Chem全班排第3,Phy第6,Bio第5,所以明顯地理科強文科弱,但Chem全收平均分高的學生,因醫科要修chem,他說排名在他前一位那同學都入到,但他稱現在有佢想讀的Bio及Geo已很滿足
想請問大家修讀Bio,Geog及ICT有何出路?

whooammii  Bio同Geog兩科我都有讀過(史前會考...) 兩科有關係架, 例如ecosystem (生態系統), sustainable development (可持續發展)等, 我估計你仔仔鍾意自然環境-related stuff,  發表於 13-7-19 13:38
Bluegene  Phy, Bio, ICT 或 Bio, Geog and ICT 都有D怪。 Bio for 醫科或相關科目. Geog for 社會科學或地球科學.  ICT  for 工程或電腦。 三科聯糸不大,有D雜  發表於 13-7-14 11:58
lex  其實bio同geog係幾適合一齊讀(無論係答題方式以至係考核範圍都有類近之處),提醒返佢因為無phy要考好D就ok啦  發表於 13-7-14 11:12
ElizaW  social studies, geog, computer studies, 物理治療etc  發表於 13-7-14 10:16

Marians 發表於 13-7-12 11:36
yukyuk,

St Mary's 有初選, 在3月底開始揀, 做完2nd 統測再揀, 今次考完final, 派科, 如果不滿可再appeal, ...
Marians,
初選的目的是否調節所開學科,學科是否因應有多少人選來開設?即是多人選便會開二班.

知不知今年有沒有Econ,BAFS及ICT的組合?

ha8mo 發表於 13-7-13 18:32
令千金入左邊間?
小女就讀於St Mary's

回復 kls12 的帖子

[size=15.200002670288086px]今年有Econ,BAFS及ICT的組合可選擇

kis12

學校無好詳細解釋初選的目的, 只是係家長會到講要我地揀出心目中的6科, 好等學校評估下學生的興趣心水, 我個人覺得學校要估算人手安排, 每年總有老師retire, or quit.

至於每科開幾多班,學校憑經驗都估到, 只是人手不足VA and IT 都是22人一班。

你的小朋友Form 幾?

kls12  Form 1 this year  發表於 13-7-15 23:16

ha8mo 發表於 13-7-15 11:28
我見迦密有個powerpoint好似都講到D野俾家長同學生考慮,大家可以望望
當然,佢地係用Band 1頂的角度睇
Thanks for your introduction.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:(求救)中四選科

修讀combine science會遇到什麼問題呢?

醒目開學勳章

引用:多謝Marco-ma+的教路,+我會同亞女講下。亞

原帖由 Marians 於 13-07-14 發表
多謝Marco-ma 的教路, 我會同亞女講下。亞女無野叻, 就勝在肯背書, 記性好, 一味死讀, 所以同phy, chem, bi ...
我女之前心大心細掠eng lit or bio

佢分析過,讀 eng lit好處
1。對英文有幫助
2。佢暫時校內英文成績ok, 老師十分鼓勵佢讀
3。 不駛做校本(呢個係佢講,我無研究過係不係)
4。上學期佢eng lit成績好過bio
5。佢鍾意poem同看書,我上網都幫佢買過poem

最後佢揀bio,因為
1。佢看過上年dse bio同eng lit paper, 佢覺得eng lit好深,反而bio不是深
2。下禾期bio成績上返黎同eng lit差不多
3。dse會考一篇unseen poem

最最重要的是

佢話eng lit好難在市面搵到參考書或者exercise, 而bio好多,就算真係讀不掂都好容易搵到補習,但eng lit難搵

以上係佢分析,我不知岩不岩,但我尊重佢最後決定,因為個人而言,我係想佢讀eng lit的,因為佢擺到明不鍾意bio, 開學時,一考bio就鬧神鬧鬼,相反考eng lit時好輕鬆,同老師都suggest佢讀,佢又無諗過做物理/言語治療師,但最後都是讀bio

醒目開學勳章

Marco-ma 發表於 13-7-12 20:41
恭喜哂!見你個女好似我個女呀!中三phy chem bio 全fail !佢升中六啦,讀緊中史,中國文學和eng lit!

...

Marco-ma ,

我女升中三,佢中文成績幾好,phy chem bio 都合格,佢想修讀中國文學,中史,想請教文學難讀嗎?

回覆:(求救)中四選科

死啦, 個仔宜家先升中二,真係冇諗過一間 band 1中學得咁少理科位,宜家開始要問定學校到時揀科隨左跟全級名次揀先外,仲有冇咩組合限制先得

我女揀左生物化學經濟,我都唔識,
佢本身數學好好,因為大病一場冇考試,所以入不到m2
唯一憾事,
想問大家佢讀中中,唔知將來考DSE係用英文考或中文考?
同埋佢揀的科目對佢將來有咩工可做?
因為本身想揀,生物化學地理(佢地理成績好好)但又話讀地理出路小
佢都想自修M2
我家有對雙子公主

引用:Quote:Marco-ma+發表於+13-7-12+20:41+恭喜

原帖由 yklee 於 13-07-16 發表
Marco-ma ,

我女升中三,佢中文成績幾好,phy chem bio 都合格,佢想修讀中國文學,中史,想請教文學難讀嗎?
文學同中史都幾考答題技巧(或者其實DSE好多科都係) 阿女好多時溫哂背晒答哂,但都拎吾到高分囉。佢仍在努力鑽研點去答題。

另外樓上有位家長提出是對的 :
坊間很少雞精書或補習班的給呢幾科文科的,可能market 太細!

中史開始有d 參考書出咗,但阿女寧願再買另一出版社的中史教科書當參考書。我從未想過可以刨多套教科書當雞精書的。

另外,阿女上咗一年中文補習班,吾係因為佢中文差,而係佢話呢位星級阿sir 教中文,滲透哂中國文學的料入去教,阿女當補兩科,好抵喎!

阿女仍在努力摸索中,但佢估計就算點努力,呢幾個選修只會是4 or 5 囉,擇星可能要靠中英文,咁同其他理科生來計,可能蝕底d,不過呢幾科係佢真心鍾意的,所以我好支持佢架!

引用:我女揀左生物化學經濟,我都唔識,佢本身數學

原帖由 kitty 於 13-07-16 發表
我女揀左生物化學經濟,我都唔識,
佢本身數學好好,因為大病一場冇考試,所以入不到m2
唯一憾事,
地理點解會出路少?
讀地理唔會做地理學家
讀物理都未必做物理學家
係基礎知識, 唔好當可以實用於工作

kitty  係呀,我同女都唔識,而家揀左經濟  發表於 13-7-17 22:55

醒目開學勳章

Marco-ma 發表於 13-7-16 21:11
文學同中史都幾考答題技巧(或者其實DSE好多科都係) 阿女好多時溫哂背晒答哂,但都拎吾到高分囉。佢仍在努力 ...

我個女係鍾意讀中史,文學,佢應該多數會選文科,我都以佢興趣為先,祗是對答題吾中point拿吾到高分,佢都要學答題技巧.
‹ 上一主題|下一主題