用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
樓主: 洋蔥頭媽咪
go

(求救)中四選科

Yes, 我就係最怕文科料要去讀理科, 係handle 吾道, 我個女係真心鍾意讀中史, 所以將來好醜都自己攞黎

回復 Marians 的帖子

Marians, 你女選 "051"??
我女都係掂左[size=15.200002670288086px],

1st choice

吾知架, 讀上去先至算啦, 最緊要考得好, 過到大學門檻至算

回覆:jemm 的帖子

學校一路比我資phy科都係開22個,或者真係我理解錯,但就真係唔止計果科成绩黎揀,呀仔成績表寫住佢全级排28.資料一定冇錯,所以唔明佢點計,入唔倒已是事實。而家加讀M2.希望冇揀錯啦!

洋蔥頭媽咪 發表於 13-7-12 18:43
學校一路比我資phy科都係開22個,或者真係我理解錯,但就真係唔止計果科成绩黎揀,呀仔成績表寫住佢全级排2 ...
根據你的資料提供,雖然你囝囝phy全級排名28,但中西史成績差,學校應是讓總分最高的優先揀科,所以就算phy加到40個位也輪不到你囝囝吧?成績表應有總排名吧?
Discuz!

事到如此, 兒子唔想轉校, 都無法。他修Eco, Bafs & ICT, 組合重"商"多過"理"和"工程", 但"商"衹要Maths / M1/M2 好, 又可以 ignore Eco & Bafs, "理" 也是如是。但冇須灰心, DSE core subjects 重於一切, 尤其是 English & Maths plus M1/M2, (HKU, 科大, 浸大自理學院將 M1/M2 count 1 科), 只要 4 core subjects 有好成績,雖然入 "工程" 有難度, 但 "商", "理", Architecture, "法", "Soc Science" 爭住收你。兼且孩子志趣是會變的, 像我兒子是理科人, 但萬料不到他決定選 Phy, Chem, M2 & 「History」, 真是理中有文, 他說 History 可以給予他較宏觀去睇問題, 我尊重他的決定, 世事無絕對, 話唔定 「History」是他將來入大學的救命科, 放手由他去决定。
亦話唔定M2對你兒子入大學有決定性的作用, Good Luck.

回覆:Marians 的帖子

恭喜哂!見你個女好似我個女呀!中三phy chem bio 全fail !佢升中六啦,讀緊中史,中國文學和eng lit!

引用:吾知架,+讀上去先至算啦,+最緊要考得好,+過

原帖由 Marians 於 13-07-12 發表
吾知架, 讀上去先至算啦, 最緊要考得好, 過到大學門檻至算
恭喜哂!見你個女好似我個女呀!中三phy chem bio 全fail !佢升中六啦,讀緊中史,中國文學和eng lit!

當年成績俾phy chem bio 拖低哂,好彩鍾情文科無人争。

PS 我阿女現在讀得好開心,有心理準備要勁背嘢啦,哈哈。

引用:學校一路比我資phy科都係開22個,或者真係

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-07-12 發表
學校一路比我資phy科都係開22個,或者真係我理解錯,但就真係唔止計果科成绩黎揀,呀仔成績表寫住佢全级排2 ...
其實會吾會搵些直資學校比較下呢?
阿仔真係唔介意三年讀一些吾喜歡的科?

回覆:Marco-ma 的帖子

多謝大家建議,我仔唔係唔喜歡而家呢幾科,佢對ict興趣都多,econ成績亦算top.只係單靠呢d科目又冇m2日後出路唔多.而家有番m2呢科希望真係幫倒佢。
想請問各位知否 econ 同 bafs 有咩唔同?如果唔要bafs 只留econ 有咩影响?如果影响唔大打算讀完一年就唔要bafs.始終應付八科辛苦好多。

我都吾識, 不過亞女有試上一堂 BAFS 教 cash book, 和stocks是什麼, 我亦查看過dse past paper, 考 入ledger, balance sheet, 好似我地的book keeping, 若你做account, 你會知, long question 有其他野, 我就吾識, 而最重要佢會cut syllabus, too long, 所以將會無甘辛苦

Marco ma

我想八下Eng Lit難吾難讀, 在我年代, 成績無甘上下吾駛諗, 我見佢而家吾止要讀書and poetry, 還要看電影, 吾同晒了

引用:Marco+ma我想八下Eng+Lit難吾難讀,+在我年

原帖由 Marians 於 13-07-13 發表
Marco ma

我想八下Eng Lit難吾難讀, 在我年代, 成績無甘上下吾駛諗, 我見佢而家吾止要讀書and poetry, 還 ...
其實我都吾係好知eng lit 教咩喎,
因阿女中一至中三都讀過的,
所以揀呢科時佢無疑惑過。

點知中四五竟然請咗位好後生的miss來教,阿女成日呻,我先get 到要讀好多詩,
詩的用字用詞都幾深,要分析下詩的修辭技巧,詩意之類,係要睇電影的,總括是英文底要好,仲要吾怕悶的人先啱讀囉。

引用:Marco+ma我想八下Eng+Lit難吾難讀,+在我年

原帖由 Marians 於 13-07-13 發表
Marco ma

我想八下Eng Lit難吾難讀, 在我年代, 成績無甘上下吾駛諗, 我見佢而家吾止要讀書and poetry, 還 ...
另外,想講下你囡囡鍾情的中史科,
其實個syb 都超長,好多學校都趕吾切教的,(情況吾會好過basf)  補課情況都好普遍。

仲有呢科一定要勁背嘢,記性好有著數。

最後仲要勁寫字,寫足兩小時的中文字真係辛苦 (寫英文無咁辛苦架!) 我個女成日呻: 俾部電腦我打得吾得呀,改嘢又煩!

不過呻完哂,佢都仍然好鍾意呢科。
希望你個女都會。

洋蔥頭媽咪 發表於 13-7-12 22:17
多謝大家建議,我仔唔係唔喜歡而家呢幾科,佢對ict興趣都多,econ成績亦算top.只係單靠呢d科目又冇m2日後出 ...

BAFS可說是最實用的一科,其他科目已忘記得一乾二淨.不過,有人話入了U才讀都未遲,讀些有把握的科目先,亦有道理.

回覆:(求救)中四選科

BAFS 的 syllabus超長,我最初以為教局有冇搞錯,但有朋友當年參與課程會議,教局原本少三份一,是校長及科主任認為要加多些,教局擔心教不完,但他們認為沒有問題。

今次教局是食死貓,所以今次教育界沒有落井下石。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:(求救)中四選科

我見呀仔最後公怖選科结果中大部份 Appeal 都係同我仔獲派科目近似,個個都係冇左科phy 局住要人讀bafs.亦只有1個同學申請成功,唉! 我真係覺得呢間學校誤人子弟,害左d细路.
呢次事件亦令我學多左,奉勸各位選中學家長真係要考慮學校開辨中四學科才好讓子女就讀。

引用:我見呀仔最後公怖選科结果中大部份+Appeal+

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 13-07-13 發表
我見呀仔最後公怖選科结果中大部份 Appeal 都係同我仔獲派科目近似,個個都係冇左科phy 局住要人讀bafs.亦 ...
但可惜大部份人升中選校時,都未意識到呢個問題,又或者只睇資料,見有十科八科揀,有文有理就收貨囉!

係我地呢幾年經歷過高中選科,
先知內俚乾坤。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+13-07-13+發表

原帖由 Marco-ma 於 13-07-13 發表
但可惜大部份人升中選校時,都未意識到呢個問題,又或者只睇資料,見有十科八科揀,有文有理就收貨囉!

係 ...
我女剛升中,我是想了解多些選科的問题,但我可以做甚麽?小女未知甚麽是文、理,更不知甚麽是商科.

引用:Quote:原帖由+Marco-ma+於+13-07-13+發表但

原帖由 kls12 於 13-07-13 發表
我女剛升中,我是想了解多些選科的問题,但我可以做甚麽?小女未知甚麽是文、理,更不知甚麽是商科.

...
哈哈,你已經上咗船,就只有希望不是賊船啦 !
其實無咩好做架,睇下呢兩三年阿女的志向向文多定理多囉。
學校每年實有中三選科講座,試下有無得博大霧入去聽下。
最後辦法就係去問高年級家長囉,真係間間學校都有吾同玩法。
不過剛玩完升中,放鬆下先啦