用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 (求救)中四選科
go

(求救)中四選科 [複製鏈接]

中四選科,我仔學校百幾人但全校只得 22 個可讀phy ,我仔意向想將來修Engin.但今天公佈结果冇份讀 phy.去左 Econ 同電腦,唔知點算!   有冇高人可以指點吓??? 如果讀 Econ 同電腦大學仲有咩科可選?明明係理科材料制度攪到唔文,唔理,都唔知點算?讀緊b1學校轉校分分鐘跌落b2-b3. 有冇人可以以d意見?

11    0    0    0

1)電腦即係Information and Communication Technology(ICT?)?因為近年大學採用學院制收生,單係呢科ICT已經足夠幫令公子晉身為半個理科生,足以係部份大學入讀工程學位
不過要留意HKU同CUHK既工程學院另有要求,ICT+ECON就未能入讀

2)現階段可以考慮以下幾點:
a)工程範疇五花八門,令公子有無一個小小既眉目呢?如果係同電,機械相關,咁physics就真係不可或缺
b)係唔係非入HKU/CUHK不可?
c)只靠ICT,無其他science(特別係physics),亦無maths extended modules(M1/2)係工學院就讀將係一個極為艱鉅既任務...

回覆:lex 的帖子

多謝你回覆,我囝對ICT極有興趣,不過好似冇左phy 真係大學冇乜科好選擇,佢phy成绩都唔錯架
唔通要轉落b2-b3 中學 ?

或者問下combine science(phy+chem) 仲有冇位, 果d比較少人揀

洋蔥頭媽咪 發表於 13-7-10 11:01
中四選科,我仔學校百幾人但全校只得 22 個可讀phy ,我仔意向想將來修Engin.但今天公佈结果冇份讀 phy.去 ...

點解得27 位咁少, 一班都唔夠 ?

我聽過有朋友寫信返學校, 誠懇地要求替子女轉科, 最後成功咗的......

試下 ?

回覆:(求救)中四選科

Phy 22 . Chem 33 .勁少位,全校百幾人,佢學校話要配合文中有理、理中有文窩。
我打電話返學校留左言都未覆我。

回覆:Marco-ma 的帖子

好的,我會盡力試。 Thanks !

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

好奇怪, Band 1英中得 Phy 22 . Chem 33 個位咁少 ? 我呀仔英中有五班,
Phy 開 2 班 (40 人 + 36 人), Chem  開 3 班 (40 + 36 + 36), Bio 開 2 班 (40 + 36).
如你呀仔 Phy 成績唔差, 最好親自去見校長, 了解情况, 據理力爭, 可否在 Phy 班加人。

回覆:jemm 的帖子

想知道如有phy和combine(chem&bio),但沒有m1/m2,想修engineering,會否較難被取錄?影響大嗎?

lex  影響非常有限,上年幾間大學工學院都有無讀過M1/2既新生,不過據聞佢地第一年讀得比較....痛苦  發表於 13-7-10 23:16

奇怪,點解唔可以讀全理或全文。要文中有理、理中有文做咩鬼呢?

讀好中英數通識,咪係文中有理、理中有文囉。

Alphonse    發表於 13-7-18 10:38
Marco-ma  所以依家揀升中, 唔止留意校風/升大學成績, 仲要望下中三升中四呢一關.....d 太死板的學校真係又累死學生....  發表於 13-7-11 13:57
Marco-ma  AGREED !  發表於 13-7-11 13:55

回覆:jemm 的帖子

我仔學校沒有combine sin. Phy位又少,已寫信同學校反映,但老師話都有部份家長有要求,所以改唔改倒都未知!上前初選我仔都有phy.今次结果就冇份,好希望佢學校肯加多幾個位,因對小兒影響都幾大。

心情太 down , 睇錯左小小 , 原來囝學校 phy 22 個位 , chem 62 個 . 我囝選  core +3 , 派左 ECON , BAFS 同 ICT .   但我覺得 phy 位真係太少 .  

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

這關乎阿仔的將來, 你不要被動等回覆, 要主動直接約見校長,
約不到要在校門等他/她, 一天, 兩天 ................ 鍥而不捨, 痛陳
利害, 據理力爭, 死纏爛打, 看看結果如何。一間好的中學, 理應
回應家長合理的素求。守株待兔, 成功的機會幾乎零。Good Luck.

hw1115   不過唔係個個家長都做到.  發表於 13-7-11 12:00

回復 ha8mo 的帖子

佢地A, B 兩班至可選 3 科 ,佢派 B 班只可選 phy 沒有 chem , A 班+B 班只收 22 個讀 phy , 選 chem 就只可 讀 2 科 , 而且學校未必比轉 .

回復 jemm 的帖子

我已經同老師講到想喊 , 我話害左個小朋友, 但老師話佢明白 , 但因學校制度 , 唉 !

回復 YouWakaka 的帖子

我不是專家, 但 Eng 有 M1/M2, 一定有幫助, 兼且有不少 U 的學系如HKU, 科大和浸大的理學院會 count M1/M2 為 1 科, 而將來趨勢 M1/M2會越來越受各大學的重視。其他家長可否有D update information 和好的意見, 我都想知。
‹ 上一主題|下一主題