用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見 ...
樓主: flowerboy01
go

請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見  

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-12+16:20+又可能

原帖由 ohnono 於 13-07-12 發表
如果band 1中的同學我估唔會於自行放鄧鏡波。睇返這位同學的排法第三已經放陳瑞祺,正常如係band 1同學應該 ...
好好既分析

引用:Quote:原帖由+khmama+於+13-07-12+發表可唔

原帖由 reginayu 於 13-07-12 發表
我去年自行第一開平, 可惜千禧加龍年效應, 只得首次面試機會。
大抽獎甲乙部第一都揀開平, 第二銀禧, 第三 ...
咁要睇埋你4-1x志願係乜,同埋派咗邊間,先可以解釋到。

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-12+16:20+又可能

原帖由 ohnono 於 13-07-12 發表
如果band 1中的同學我估唔會於自行放鄧鏡波。睇返這位同學的排法第三已經放陳瑞祺,正常如係band 1同學應該 ...
呢個假設要建基於鄧鏡波放到第四志願或以後都仲有位派。我覺得呢個可能性只係五十五十,所以懷疑會唔會又多個唔識選校嘅家長。

其實有沒有家長朋友們可以講下華英有幾好呢?

khmama 發表於 13-7-12 17:20
呢個假設要建基於鄧鏡波放到第四志願或以後都仲有位派。我覺得呢個可能性只係五十五十,所以懷疑會唔會又多 ...
今年九龍城男同學應該有這個好處,如果band 2男同學,除了自行因減了升中人口後,出現倍數效應,我覺得變得較容易成功了。餘下的band 2男同學第一志願搏陳瑞祺,始終是男校,沒有女同學的競爭,已有優勢。搏多間何官或胡兆熾,我諗剩下的男生已冇咁一截。再搏多個鄧鏡波,鄧鏡波出名多位又淨收男同學,因此又冇咁一大截。好大機會到第三輪之後連鄧鏡波都仍然有位剩下給第四輪去抽。情況有點像今年的旅港一樣,第四志願都可派得到!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-12 18:03
今年九龍城男同學應該有這個好處,如果band 2男同學,除了自行因減了升中人口後,出現倍數效應,我覺得變得較容易成功了。餘下的band 2男同學第一志願搏陳瑞祺,始終是男校,沒有女同學的競爭,已有優勢。搏多間何官或胡兆熾,我諗剩下的男生已冇咁一截。再搏多個鄧鏡波,鄧鏡波出名多位又淨收男同學,因此又冇咁一大截。好大機會到第三輪之後連鄧鏡波都仍然有位剩下給第四輪去抽。情況有點像今年的旅港一樣,第四志願都可派得到!
今年有九龍城校網Band2生,第2志願抽不到胡兆熾,第3志願抽不到鄧鏡波,我不相信是由於Band1位唔夠,咁你話Band1生究竟點填表?
1   2   3   6  8

redkoni 發表於 13-7-12 18:43
今年有九龍城校網Band2生,第2志願抽不到胡兆熾,第3志願抽不到鄧鏡波,我不相信是由於Band1位唔夠,咁你話 ...

我事後孔明架窄。
有三個可能性,

1.自行時已經成功在,冇得玩大抽獎。
2.甲部抽獎已經成功。
3.估錯band。

估錯band係九龍城和油尖旺區內最容易發生的情形。較早時我已經不停提醒區內的家長小心學校太進取,尤其是九龍城區內某d小學特別進取的,當年小兒升中時已經發覺有這種情形。今年就不在話下,老師唔搏,家長都會搏。所以估錯band係最大可能。以往錯band多數集中在band 1尾band 2頭這類邊緣的同學的情況,今年擴展到去其他位置,而且多左發生在band 1中、band 2中的位置。
:verycold: :verycold: :verycold:

redkoni 發表於 13-7-12 18:43
今年有九龍城校網Band2生,第2志願抽不到胡兆熾,第3志願抽不到鄧鏡波,我不相信是由於Band1位唔夠,咁你話 ...

我諗最關鍵的問題的不是怎樣去填表,填表的方法和選校次序我諗這裡已經大把專家。我想講既係當我地知道有咁既情形就要好小心去處理,處理既並唔係選校而係先攪清楚自己的banding。
因為位多過學生而攪亂了banding跟學校的正常配對的問題而發展至好唔正常的階段,老師可以將band 2學生,就是因為上年相同名次的學生派了去band 1學校而推算為band 1,又因為之後還有band 2同學派band 1學校而將這同學推算前d,判斷為band 1中,band 3學生推算為band 2學生的情形已出現!

ohnono 發表於 13-7-12 17:03

唔係呀,老師話佢係band one 中,有名次比他後二十名的同學都考到黃笏南,正因為他的case咁特別,我才拿出來傾,而他可叩門華英waiting 第一,肯定他的成績唔錯

ohnono 發表於 13-7-12 19:10
我諗最關鍵的問題的不是怎樣去填表,填表的方法和選校次序我諗這裡已經大把專家。我想講既係當我地知道有咁既情形就要好小心去處理,處理既並唔係選校而係先攪清楚自己的banding。
因為位多過學生而攪亂了banding跟學校的正常配對的問題而發展至好唔正常的階段,老師可以將band 2學生,就是因為上年相同名次的學生派了去band 1學校而推算為band 1,又因為之後還有band 2同學派band 1學校而將這同學推算前d,判斷為band 1中,band 3學生推算為band 2學生的情形已出現!
這位Band2生是估自己Band2頭,估錯都唔會差到落去Band3,資料可信性亦高,況且其填法亦算是安份守己,奈何連第三志願鄧鏡波都派不到。再看Chun媽囝囝和同學仔的情况,現在又真的有可能是他們同樣是屬Band1生,如是者,莫非九龍城校網今年唔夠Band1位?估錯Band年年都有,但只是邊緣人較受影響,而且估高估低都同樣可以出錯,互相抵消亦不奇,能夠衝擊到連九龍城校網都唔夠Band1位,亦有可能是租郵箱的生意大賣。哈哈

我都係估估吓,等有多啲cases先能夠睇到個真相。

HY412  租郵箱真係無從預計  發表於 13-7-13 10:25
chun媽  我校有七成band one 生,老師說去年都有一個case就是band one中生派去band 2學校,而他的選校策略是正常的,老師也不明白  發表於 13-7-12 23:28
1   2   3   6  8

想知係咪華英call 你話你係waiting 1 , 我都有叩華英, 條件都不弱, 但都無消息, 今日去左旅港注冊了。

chun媽  不,是仔仔的同學  發表於 13-7-12 22:08

回復 chun媽 的帖子

想知係咪華英call 你話你係waiting 1 , 我都有叩華英, 條件都不弱, 但都無消息, 今日去左旅港注冊了。

講開華英叩門的情況,其實唔可以用叩門來判斷同學的真正banding。到了叩門階段,中學唔會再有教局的banding或排名次序,只能參考學校的成績或甚至叩門舉行的筆試。只要同學在六年級有一張好的成績表,有時,真係比banding更重要。但成績表靚,未必就可代表banding高,有d學校同學可易拿取全A,但banding或名次不高。相反成績不太亮麗的,有出現B的,但又不能代表banding不高。試看看林護的叩門條件,其中一樣係只要是全級五名之內,那管只係街坊學校,有興趣的更係叩左先算啦,起碼都獲得一張叩門報名表!

我對派得唔好的同學身同感受,但我更加痛恨的就是這個升中遊戲,實在有太多陷阱,甚麼相差0.0幾分就名次可以相差好遠;成績好的banding又未必是一定好過或績差的同學;最要命而又足以令同band同學但派到天與地的結果就是你地獲得既隨機號碼。防不勝防!

chun媽  由於叩門時,難定banding,故就讀小學也是很關鍵的  發表於 13-7-12 22:14
chun媽  是,同學在呈分試中,往往十分激烈,每個名次平均分只差0點幾,  發表於 13-7-12 22:11

回復 ohnono 的帖子

對,  0.0幾真係冇分別, 就算中英數常平均99分同91分的學生水平都分別不大, 上到中學才見真章, 我仔有D同學小學呈分名次是3X -6X, 但初中後他們的成績已升至頭 20/175, 反而有小學呈分 Top 5 的同學跌至全級的中游。

看來今年九龍城區派位好亂, 記得前2 年, 阿仔的老師才抱怨 怎麼 丘左榮那麼難抽中, 成績又不算特別標青,

今年學校估計學生組別會有一定困難,因今年升中的同學成績是第一次用2012年的成績計算,此成績與2008年比較可以有很大的差別。

引用:今年學校估計學生組別會有一定困難,因今年

原帖由 twcho 於 13-07-13 發表
今年學校估計學生組別會有一定困難,因今年升中的同學成績是第一次用2011年的成績計算,此成績與2007年比較 ...
用2011年成績調整?可唔可以提供調link睇下?我嘅認知係用2008年同2010年調整呈分。

twcho  Sorry, 打錯年份,應該是2012比對2008。  發表於 13-7-13 11:43

引用:看來今年九龍城區派位好亂,+記得前2+年,+阿

原帖由 lucia6119 於 13-07-13 發表
看來今年九龍城區派位好亂, 記得前2 年, 阿仔的老師才抱怨 怎麼 丘左榮那麼難抽中, 成績又不算特別標青,  ...
其實九龍城唔係亂,係花多眼亂。丘佐榮難抽,係所有老師都選佢做最佳配角,三甲包底之必然選擇。

華英d學生底都吾錯, 到了考試就真係見真章, 好多學生都會自己安排時間溫習, 考出來每科都好平均^-^