用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見 ...
樓主: flowerboy01
go

請問華英旅港開平你地選邊間呢?比D意見  

引用:回復+hayamama+的帖子 你小朋友讀將軍澳區

原帖由 jcctiu 於 13-07-11 發表
回復 hayamama 的帖子

你小朋友讀將軍澳區的小學,其實你是用將軍澳的校網還是九龍城校網報中學? 因為如果 ...
西貢區唔會有培正,華英,旅港呢啲學校填。抽獎係一個既講運亦講心理嘅遊戲,當個個填丘佐榮第一諗住保守啲入梗嘅時候,那邊廂旅港少咗人揀,抽完第一輪仲有位剩。當人人以為旅港唔填第一入唔到,只要肯執鷄就入得到,世事係無絕對嘅。

如果是九龍城區,這個派位真是有指標性作用,今年我還勸人第二志願不耍揀旅港,看來出年要叫人進取一點了.

引用:如果是九龍城區,這個派位真是有指標性作用,

原帖由 jcctiu 於 13-07-11 發表
如果是九龍城區,這個派位真是有指標性作用,今年我還勸人第二志願不耍揀旅港,看來出年要叫人進取一點了.
...
年年唔同,千祈唔好亂來。

redkoni  哈哈  發表於 13-7-11 23:50

咁實情旅港好定係華英好呢?

年年不同了o

但排位華英高旅港十幾名Wor

flowerboy01 發表於 13-7-12 00:16
咁實情旅港好定係華英好呢?
華英生啲,旅港活啲,各有各好,應該睇小朋友適合邊種風格。華英和迦密都較旅港熱門,如果照過往情況,華英和迦密都應該放在第一志願,旅港最多放第二。不過,今年似乎都有幾多老師或者家長唔知點解將黃笏南、丘佐榮、銀禧推咗上嚟第二、三志願,打亂埋後面的Band2生。我暫時估啫,仲未搵到足夠資料支持。
1   2   3   6  8

回復 jcctiu 的帖子

jcctiu,
我自己住開九龍城, 後來搬到將軍澳, 但心理上點都覺得九龍城區好學校多d 好d。我地亦考慮埋d band 1 好學校嘅位置及上學時的交通, 最後選擇了上智,籃田聖保祿及培正做甲部3首選; 因為將軍澳有MTR 及巴士到。至於乙部,我決定用外家地址去報九龍城區 (我名下的), 原以為有巴士及van 仔去到土瓜灣, 但收到選校表才發現, 很多心儀的中學都要駁多一程車返學!  於是又考慮孟母三遷; 但九龍城的屋苑升了好多, 好貴! 負擔不來....   
所以請大家不要見笑, 我的選校排序真的差勁及欠sense...

Jackieson  93K, 天光道行上去  發表於 13-7-12 11:22

我個女自行IN迦密及旅港, 旅港還可2ND IN, 統一派位, 甲部第一迦密, 乙部迦密, 旅港, 丘左榮, 結果派入了旅港開平...

ha8mo  迦密個心曠神怡無敵海景,諗起都覺得正  發表於 13-7-12 12:16
Jackieson  甲部第一迦密 -- 甲部是否只填一間?  發表於 13-7-12 11:21
hayamama  自己住開何文田都知迦密, 丘左榮,華英,最好, 奈何將軍澳沒車到, 轉兩轉車比較晒嘥時間, 所以無法之下先咁選擇。  發表於 13-7-12 11:09
~只要有夢想,凡事可成真~

甲部只填迦密, 因為一心一意向迦密方向去, 奈何唔成功

Jackieson  ic  發表於 13-7-12 15:44
~只要有夢想,凡事可成真~

如果乙部放旅港第五都得, 理論上"正"band1生放旅港前個第五志願的都應該收哂??

回覆:請問華英旅港開平你地選邊間呢

有同學是band one 中,乙部第一是華英,旅港,陳喇,但唔知點解去左鄧鏡波,但他成功叩門丘中,而華英waiting第一,相信不久又有好消息。
以上的case, 真係唔明。
只說老師太保守,咁太放band two學校,而佢亞媽肯定無上EK 攞料。

迦密 vs 銀禧唔知大家點睇?!

chun媽  肯定迦密  發表於 13-7-12 20:10
HappyEE  SURE迦密  發表於 13-7-12 15:34
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:chun媽 的帖子

其實我仔去年嘅情況好類似, 而且甲乙部都擺開平做第一志願, 結果派左十幾志願。於是開始叩門工程。
到而家我都唔明當年派位嘅羅輯係點?

引用:其實我仔去年嘅情況好類似,+而且甲乙部都擺

原帖由 reginayu 於 13-07-12 發表
其實我仔去年嘅情況好類似, 而且甲乙部都擺開平做第一志願, 結果派左十幾志願。於是開始叩門工程。
到而家 ...
可唔可以寫出你嘅排位?

chun媽 發表於 13-7-12 14:43
有同學是band one 中,乙部第一是華英,旅港,陳喇,但唔知點解去左鄧鏡波,但他成功叩門丘中,而華英waiti ...

係今年定舊年?
如是今年就奇怪, 樓主乙部第五中旅港, 那同學排第二冇理由唔中,  除非佢唔係band 1.

chun媽  係今年  發表於 13-7-12 20:10

引用:Quote:chun媽+發表於+13-7-12+14:43+有同學

原帖由 candytl 於 13-07-12 發表
係今年定舊年?
如是今年就奇怪, 樓主乙部第五中旅港, 那同學排第二冇理由唔中,  除非佢唔係band 1.
...
又可能自行第二志願或甲部揀咗鄧鏡波?

chun媽  唔係呀  發表於 13-7-12 20:03

khmama 發表於 13-7-12 16:20
又可能自行第二志願或甲部揀咗鄧鏡波?
如果band 1中的同學我估唔會於自行放鄧鏡波。睇返這位同學的排法第三已經放陳瑞祺,正常如係band 1同學應該唔會咁快放陳瑞祺,係都放晒丘佐榮、銀禧先。就算真係放陳瑞祺都唔緊要,咁就會好大機會派陳瑞祺,應該唔會派到鄧鏡波。但如果係band 2同學的話,如果放陳瑞祺第一都應該重會有機會,但這位同學又放在第三志願。所以好大機會係band 1尾2頭的同學而自己唔知實則是band 2。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:原帖由+reginayu+於+13-07-12+發表其

原帖由 khmama 於 13-07-12 發表
可唔可以寫出你嘅排位?
我去年自行第一開平, 可惜千禧加龍年效應, 只得首次面試機會。
大抽獎甲乙部第一都揀開平, 第二銀禧, 第三已經係陳樹渠啦沙。其實十分保守。結果派左十幾志願。
考得差過我仔嘅,反而派到正常band 1中學。

回覆:reginayu 的帖子

唔好意思, 係陳瑞琪啦沙。