用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林裘謀及培英
go

沙田林裘謀及培英 [複製鏈接]

那一間比較好呢?

1    0    0    0

回覆:沙田林裘謀及培英

培英

jennyjenny 發表於 13-7-10 09:10
培英

Yes, I like this school.

我聽人講培英好谷, 校長話中意俾多啲嘢俾學生做

我有朋友嗰囡完全沒有娛樂
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

培 英~

LKM is better I think

引用:我聽人講培英好谷,+校長話中意俾多啲嘢俾學

原帖由 grace_xian 於 13-07-10 發表

我有朋友嗰囡完全沒有娛樂 ...
咁讀培英是不是很辛苦呢?

winniekws 發表於 13-7-10 11:33
咁讀培英是不是很辛苦呢?
我諗好個人化, 想當初朋友囡囡也是好好成績入到, 不過真的讀得好辛苦,

但如果小朋友能力足夠也無乜問題

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

睇你想要咩,水平就係培英高d

grace_xian 發表於 13-7-10 09:19

我有朋友嗰囡完全沒有娛樂 ...

Grace_Xian:

沙培既情況比較特別:S1, S2/3會實行中英數分組教學(高中都有,好似係中英通識?),唔同既老師會有唔同既功課量,就算係同班,唔同組合既同學功課量都相距甚遠,加上同學對功課認真程度又唔同,所以不能一概而論。

我囡讀S1,佢好多時返屋企就瞓,瞓到七八點至起床做功課,連食飯梳洗同玩,通常十一點前就瞓到。有時好攰(佢踏入咗青春期好似要瞓好多?唔好意思!我信命,佢少年運由「帝旺」轉到忌入少年運既「衰」,所以精神同身體都幾明顯轉差),食完下午茶返屋企,假如冇乜功課既話,會瞓到第二朝四五點或五六點,視乎功課而定。

教我囡既數學老師,係容許學生如果明,可以響課堂上做功課,功課亦唔多,一般在白天已完成。佢中文既阿Sir要教高中考試班,之前都唔多功課,後來至俾多咗練習同作文佢地做。英文,老師自設既工作紙都多,但每日都係一兩頁,不難做。至於其他學科,真係唔見有太多常規功課??

我囡懶,平常不溫習,試前來不及溫,測考成績不怎麼樣,所以比較輕鬆。但聽同班家長,佢地既子女確有晚晚九十點仲趕緊功課既。佢地有d可能係好認真咁做,有d可能係幾唔專心咁做(我囡班上既whats app,一晚閒閒地兩三百個訊息,都唔知d同學點解咁得閒用電話寫字傾偈),不大清楚。亦有同學成日寫小說或文章,放上沙培網上,可見,忙於做功課既未必係多數。

沙培係有好多野做,但d野相對黎講冇咁死板,阿囡又好樂於投入時間去完成。例如,沙培各科都有個人同小組既匯報presentation既功課,因為要響人前報告,阿囡唔想衰,事前搜集資料同做PPT,往往花好多時間。又例如小組寫劇本或寫小說咁,因為有對比心理,見隔鄰組寫三千字(規定係最少寫四百),自己都寫二千啦,結果,鄰組四千交貨,佢地都成三千,就算一人寫一部分,幾個來回,都幾花時間吓。寫完,仲要互評,我囡試過抄其他組果篇成四千字既小說、成段成段咁放在google翻譯上看中文,結果仲難明,惟有睇番英文黎評。

其實,小組功課都幾花時間。有次揀歌填詞,同組人不斷唔滿意阿囡揀既歌,阿囡又唔介意,不斷搵,連行路都諗點填詞……呢d咪製造咗個幾好既英文語境囉,所以雖然上到中學,我囡唔再成日翻佢既各種公主系列英文小說,轉睇中文書,但英文成績都係未致退步咗好多。

不過,我都懷疑,我囡比較得閒,係因為佢比較懶,唔係好溫書既關係?升上中學咁多科,每科若課前預習課後溫習,都應該好花時間。阿囡當初棄葵青區揀入培英,就係唔想太谷。阿囡參觀時見到一個小學師兄,話初中非常"他條",又易攞好成績,佢先至好想入黎。入黎後,都覺其實冇師兄口中咁得閒,但因果d匯報功課都係阿囡鍾意做既,所以都冇咩投訴。

其實,花幾多時間去做功課,真係好睇一個個人。佢有個小學同學,原本已在級十名內,自行入到葵青既安柱,但發覺追唔上(意思可能係唔能夠像小學般入級十名),決定每日花八九個鐘黎KO學業,結果係仲做得到!!(以上係阿囡既小學老師轉述呢位同學回母校分享既發言)但之前我都撞到另一位入咗安柱小朋友既家長(以前大概級廿名內),家長卻話除初段較多功課外,中段已OK,在安柱課後果個零鐘溫習時段後,已搞掂七七八八既功課,回家就較輕鬆了……真係好睇每個學生既底子、做功課既集中度,同對自己既要求。

我在家長聚會分享女兒在學感受時,都提過原來沙培冇我地當初想像咁輕鬆,校長聽到,確實有講過如果而家太輕鬆,日後會後悔之類既話……我都相信一分耕耘,一分收穫,阿囡技不如人,都係因為佢多數時間都hea。但沙培既教法似乎已較一般學校活,而且小組教學,仲用最好既老師教補底班……我收貨囉!

grace_xian    發表於 13-7-10 12:22

csy_ma 發表於 13-7-10 11:54
Grace_Xian:

沙培既情況比較特別:S1, S2/3會實行中英數分組教學(高中都有,好似係中英通識?),唔同 ...

多謝你的一番說話可令到其他媽咪可以更了解沙培,

我上面都有提到讀得辛苦同唔辛苦真係好個人化, 真係讀到架,就唔覺得辛苦,

我朋友囡囡應讀中四了, 所以學業較重掛

csy_ma  謝謝分享!我地揀中學時,都幾著重功課量多唔多,但搵過咁多間band1英中,冇一間既高中生會話課業不重的……那大概是香港教育制度既死症??  發表於 13-7-10 12:18

引用:那一間比較好呢? +

原帖由 winniekws 於 13-07-10 發表
那一間比較好呢?
謝謝你們!

‹ 上一主題|下一主題