用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)   [複製鏈接]

我個仔都係BAND 1生, 佢地班最低限度有3個同學都派咗去呢間聖若瑟, 我個仔同另一個同學都係派第15至願.

引用:Quote:原帖由+candytl+於+13-07-12+發表khm

原帖由 khmama 於 13-07-12 發表
如果根據今年數據,自行離場嘅%同往年相約,但冇人會知當中的分佈,假設分佈係平均的話,之前估計band1生參 ...
多咗外區Band 1生入沙田,是否會把沙田原Band 1 尾的學生,「凳」咗去Band 2?

Khmama:是否應將林漢光擺在甲一,而乙一再擺林漢光!

引用:Quote:原帖由+e12340+於+13-07-12+發表Hi,K

原帖由 khmama 於 13-07-12 發表
佢自行二同甲二走去填林漢光,明顯唔識遊戲規則,好大機會甲三係聖若瑟!

...
Khmama

唔好意思想問下沙田崇真是否B1a?

回覆:khmama 的帖子

我想問沙田那間b2好。

回覆:LailaiChan 的帖子

請問郭得勝是band幾?

火柴人媽媽 發表於 13-7-12 19:23
請問郭得勝是band幾?

郭得勝b1C

SiuLai05 發表於 13-7-12 18:21
我想問沙田那間b2好。

聖若瑟
梁文燕
胡中
基督

引用:回復+kiu1112+的帖子 Band+3,+叩門未?+

原帖由 kchan1997 於 13-07-12 發表
回復 kiu1112 的帖子

Band 3, 叩門未?
叩沙田band2好多都無,只有培基同邱金元即收,我們勸她寧願去五育,應該都收。但她現竟去了north point穌淅

回復 khmama 的帖子

1. 沙祟, 2. 林裘謀 3. 聖心  4. 郭德勝 5. 沙循  6. 基督   自行一間沙祟, 結果係第6基督 甲1 沙祟, 無填甲2,3 肯定係B1組別

回復 kiu1112 的帖子

係呀, 五育都好過台山, 點解唔試吓....?

但以BAND 1計, 入北角蘇浙, 有點可惜!!

照計如培基即收, 不介意俾$$的話, 應好過咁多間, 但我自己不太喜歡培基,
因我住果頭附近, 該校學生給我的感覺, 不太好, 要俾$$讀, 不太值得!

回覆:沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)

第二志願培英

回復 khmama 的帖子

個位會員的朋友係1.沙呂, 2.林 (係林裘謀, 不是林漢光), 跟住3-6都係共餘果4間B1尾, 即係鄭榮之, 林漢光, 聖心, 郭德勝,
佢個朋友最後派佐第7聖若瑟, 如果再加埋我朋友份表一齊推算, 就算大家真的再填埋其餘的B1英中, 其實都無咩學校可以中到B1, 因為我另有朋友第一志願放曾記, 培英, 沙祟都唔中, 呢3個就其中有2個佐第2志願林漢光, 1個中佐第2志願沙循, 至於蘇浙有人放第3唔中, 派佐第4林漢光, 如果加埋所有推算, 真係剩番沙官同聖羅撤, 無理由呢2間放咁後都抽到, 所以最合理的解釋, 係好似你咁講, 今年多佐好多人轉入沙田區抽獎, 已經開始唔夠分   

回復 e12340 的帖子

其實沙田區有d band 1尾的中學, 只要你肯揀第一志願的話, 真係必入(當然你要肯定自己係b1組別), 好似林漢光, 聖心, 郭德勝, 鄭榮之, 其他的大熱學校真係睇你好唔好彩抽到

回復 e12340 的帖子

佢第2唔係林漢光, 係林裘謀, 而佢3-6係林漢光, 聖心, 郭德聖, 鄭榮之, 最後抽到第7聖若瑟, 呢度我先覺得奇, 放4間b1尾唔中, 咁d位去哂邊? 再放落去都係b1a嘅學校, 更加無可能抽到, 所以今年沙田真係好多人殺佐入黎, 而d人又好穩陣咁揀佐d 林漢光, 聖心, 郭德勝呢d做第2, 3 志願, 變佐以為好多位博命果d真係派哂b2頭,  

cindychu 發表於 13-7-12 03:54
這裡是分享大家的派位結果, 你這樣質疑有何用? 你當知多樣嘢囉! 為什麼要說別人的學校作大呢! 那你倒不如說發言人作大, 人家分享是自行收了, 就給你說成是虛榮強調, 可以肯定告訴你, 我也是這間小學的, 也是親耳聽到, 你也不用再跟我爭拗了, 我亦不會再作解釋,
如有得罪, 請多多見諒!

其實一早知不是家長聽錯,只想厚道些不直接指出有學校不說'事實',為自己臉上貼金。既然有人不領情只好照事實講。你之前的回應已一早講左是來自同一小學,所以才會獲得相同的錯誤資訊。

我從無質疑任何人分享的派位結果,只是想將有部分家長自以為是"事實"的客觀真相分享出來。

之前已有家長給了妳了最中肯的答案,所以我都不用再回應妳的問題。我蒲BK6-7年,有兩個子女都玩過升中派位遊戲,住了沙田10多年對區內中小學也略知一二。

但對於閣下果句: [你當知多樣嘢囉!]的不求甚解卻自以為是的態度,令人無奈兼反感。

其實派位的戲

Flower

其實派位遊戲規則是同事教我,如屬b1,可以b1a->b1b->b1c->b2a一路落,但邊緣人又唔好太博,b1c開始落。如全部放前面放晒b1,好多不熱門的b1都被人選晒,好彩就入到,否則會跌到好後。試過跌到十幾。我便照著此方法去做,都入到第一志願。

Flower

這裡是分享大家的派位結果, 你這樣質疑有何用? 你當知多樣嘢囉! 為什麼要 ...

sumheima  問題好像不是妳選擇信5信小學,而是已有家長異口同聲講無可能知道。  發表於 13-7-13 02:33

回復 cindychu 的帖子

講真,如果不是虛榮,為何要強調是自行還是大抽獎呢?

我只是路人甲乙,沒有什麼内幕資料與消息,貴小學做事手法實在值得商榷。

The truth is out there. 真相只有吳克儉才知道吧!

orangebb  哈.....其實真相好多人都知, 問題係, 人都係選擇性地相信自己所想相信的, 然後就當成事實!  發表於 13-7-13 09:10
‹ 上一主題|下一主題