用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)   [複製鏈接]

littleflowers 發表於 13-7-10 18:25
你個囡嗰班咁得意嘅?全部自行揀嘅同大抽獎揀嘅都唔同?所以知道全班都係自行入?

...

一係家長聽錯,一係小學作大。無一間小學會知自己學生的派位是自行/統人派入某中學,仲要講明有30人自行入第一志願....直情好像擁有香港教育局的內部資料,令人難以置信。
唉,得罪講句:除非肯定你統一無填過果間中學,只有自行收生時曾申請。否則入到心儀中學已值得高興,無論小學或家長仲駛唔駛咁虛榮強調是自行入...

感謝主,仔仔表弟叩入呂中。

正能量  好叻呀!佢小學成績是否超勁???  發表於 13-7-11 23:29

回復 tracy668899 的帖子

如果按照沙田區的B1策略, 填哂B1先再填B2, 咁以你朋友份表睇, 頭6間都唔中, 咁再填 曾記, 培英, 沙循, 聖羅撤, 祟真, 沙官, 蘇浙呢7間, 無理由會中呀? 真係唔明點解, 所以我真係唔明點解呢4間B1尾放咁前都抽唔到, 如果佢真係B2生, 又無理由第7志願都抽到聖若瑟

回復 2隻臭豬 的帖子

我相信佢係band one生, 不過隨機no. 真係好差~

引用:回復+tracy668899+的帖子 如果按照沙田區

原帖由 2隻臭豬 於 13-07-11 發表

如果按照沙田區的B1策略, 填哂B1先再填B2, 咁以你朋友份表睇, 頭6間都唔中, 咁再 ...
好簡單,呢四間band1尾學校係好多人首三志願選擇,一早比人搶晒,所以後面肯填番熱門band1頭同中嘅英中搏下,分分鐘執到筍貨。

我都信, 但我意思係根據KHMAMA的填表方法填哂B1先再填B2, 咁因為沙田區係夠位的, 所以填哂13間英中係必入是但一間, 如果真係其餘果7間英中都填埋落去, 果7間放咁後都無理由會中, 另外果4間B1尾放咁前都唔中,  所以我唔明呢度點解

回復 khmama 的帖子

我都有咁諗過, 但我有認識的朋友當中, 已經有一個係放曾記, 祟真, 沙培第一志願唔中, 另一個係放沙循第5唔中, 蘇浙第4唔中, 咁所剩無幾之下, 得番聖羅撤同沙官2間筍野, P.S 我的朋友最後都係派佐第7志願的B2頭學校

引用:回復+khmama+的帖子 我都有咁諗過,+但我有

原帖由 2隻臭豬 於 13-07-11 發表
回復 khmama 的帖子

我都有咁諗過, 但我有認識的朋友當中, 已經有一個係放曾記, 祟真, 沙培第一志願唔中,  ...
睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多,難怪取消咗好多借去他區嘅位,你朋友嘅隨機號碼差,band1位無啦啦唔夠分,都算黑仔。不過沙田幾間band2頭都唔差,真係叩唔到都讀得過嘅.

littleflowers 發表於 13-7-10 18:25
你個囡嗰班咁得意嘅?全部自行揀嘅同大抽獎揀嘅都唔同?所以知道全班都係自行入?

...

khmama 發表於 13-7-11 23:45
睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多,難怪取消咗好多借去他區嘅位,你朋友嘅隨機號碼差,band1位無啦 ...

的確唔夠分, 比派位前超乎想像咁多, 我間也有些明明是band1, 跌咗入band2, 就是自行唔得, 隨機號碼差

cindychu 發表於 13-7-12 02:47
學校是有學生自行入還是大抽獎的資料, 也有學生的全港排名
中學先有新生自己定抽獎入,rank order只係俾報咗自行的學校,大抽獎入的教育局唔俾rank order

tracy668899 發表於 13-7-10 20:03
我仔個好朋友(沙田區),係band one尾,佢好進取自行呂明才同林裘謀,大抽獎第一呂,第二林,第三至第六係 ...

兩個可能 : 1. 其實係b2生或者是今年太多b1生入侵沙田, 第7志願開始填b2學校,  lucky number好, 所以入咗
                 2. 或者是b1生, 不過今年太多b1生入侵沙田, b1位唔夠分, 自行入唔到, 到大抽獎 lucky number好後,
                     所填的b1學校無位, 趺咗入b2學校

awowo 發表於 13-7-12 03:13
中學先有新生自己定抽獎入,rank order只係俾報咗自行的學校,大抽獎入的教育局唔俾rank order ...

bb_2001 發表於 13-7-10 22:28
我個仔是自行跨區入咗沙田讀中學,第一自行選沙田,第二自行選留本區,買個安心。

今次派位話我知,要在自 ...

請問入咗邊間?

1 19:19
一係家長聽錯,一係小學作大。無一間小學會知自己學生的派位是自行/統人派入某中學,仲要講明有30人自行入

cindychu 發表於 13-7-12 03:54
這裡是分享大家的派位結果, 你這樣質疑有何用? 你當知多樣嘢囉! 為什麼要說別人的學校作大呢! 那你倒不如 ...

我無意得罪,只是想講出事實,我是某中學負責SSPA(自行及統一派位),新中一生係自行入定派位入,只有個間中學知,小學一定唔知!好簡單,小一派位都唔會講番比幼稚園知啦! 有些幼稚園每年公佈的升小情況,都是學校問番家長統計!

hongkeikei  Yes  發表於 13-7-13 00:25
orangebb  你所講同我我一直所知嘅一樣 !  發表於 13-7-12 09:14
almondlatte  講得好!  發表於 13-7-12 05:06

還有,全港排名(rank order),只是for中學自行用!小學一定無! 中學都唔會有派位生的rank order !
如果小學有自己學生全港排名,一早就會分到B1 or B2小學!!!
EDB唔會刻意放料造成標籤效應!所以各banding %只是發放給中學internal 用!

cindychu  請問小學只有自己學生的排名 沒有人家的排名怎樣分banding?  發表於 13-7-12 10:35
orangebb  exactly !  發表於 13-7-12 09:25

hongkeikei 發表於 13-7-11 19:19
一係家長聽錯,一係小學作大。無一間小學會知自己學生的派位是自行/統人派入某中學,仲要講明有30人自行入第 ...

我記得我地舊年小學開家長會, 校長/副校, 都講同一番說話, 就係小學係唔知小朋友係自行入定抽獎入, 唯一可以做就係估, 先撇除只填自行, 無填大抽獎個批, 另一批, 自行有填, 甲乙有填就真係無得估, 甲部幾少位, 要中都可以中........

另外你呢個"自行論", 說得很中肯, 我身邊確實有好多家長都係咁, 明明自行有填, 甲乙部有填, 都可以實牙實齒話係自己係自行收嘅, 到問佢點知, 又衣衣哦哦輕輕拉過, 其實人同此心, 話自己自行入, 會開心D瓜!

hongkeikei  AGREE  發表於 13-7-13 00:25

khmama 發表於 13-7-11 23:45
睇嚟今年入沙田揾食嘅band1生超乎想像咁多,難怪取消咗好多借去他區嘅位,你朋友嘅隨機號碼差,band1位無啦 ...

khmama, 請問聲, 如果咁情況, 咁出年係咪要重新定過沙田策略呢? 唔可以再先排所有band 1 學校呢?

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-11+23:45+睇嚟今

原帖由 orangebb 於 13-07-12 發表
khmama, 請問聲, 如果咁情況, 咁出年係咪要重新定過沙田策略呢? 唔可以再先排所有band 1 學校呢? ...
策略唔會變,今年沙田區比外來生攻陷咗,只係表示有啲b2收多咗b1生,有機會升呢。

orangebb  明白, 謝謝回覆 !  發表於 13-7-12 09:33
‹ 上一主題|下一主題