用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)
樓主: cindychu
go

沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)  

引用:Quote:原帖由+快樂+於+13-07-13+發表點解ba

原帖由 kiu1112 於 13-07-14 發表
佢填表都有問題,但吾聽人講,老師又話無問題。第一沙崇,二聖羅撒,三沙循。所以……

...
唉…下年到我,好驚,好煩!!

cindychu 發表於 13-7-14 08:39
hi 請問你培英叩門ok嗎? 我聽說只有4個?
沒有消息,不過集合了很多BK JM意見林漢光也不錯,只是比較喜歡培英,所以盡力一試!!

回復 ho528man 的帖子

培英面試昨天已出結果了,我識有個同學都衰咗,佢話得4個叩門位咋!其實你派林漢光很好了,那同學是b1生派咗b2才叩門,趕到去崇真已經話無位!

yuetmama  崇真根本冇得叩門,佢直接喺自行waiting list 到揀人上  發表於 13-7-18 14:42

回覆:三角朱古力 的帖子

我知道你女兒成績很好,B1a學生採取這個排第是正路,家長沒有決定錯誤,只是輸了運氣!林漢光是不錯的英中,希望她會喜歡未來的中學生活。Btw你們有沒有嘗試扣門?

回復 happyfeet_520 的帖子

我覺得楊葛好過覺光,楊葛b2中有開一班英文班,老師過呢間近幾年上緊,覺光b2尾較冷

回覆:沙田升中派位分享 ( 無論喜與哀)

我仔派咗去潮州,叩咗幾間冇回音
心灰

回覆:快樂 的帖子

出年都到我,見到今年呢個派位結果都好擔心!

b2入到 b1c既少數人,可能佢地學校估 b2a,但今年小學實際多左 b1生,所以都入到 b1c

我覺得大家不要太進取, 填表抽獎不可以貪心, 阿女學校大部份派得好, 只係有幾個派得唔好, 完全因為亂咁填表, 將d多人選的英中放在前

回復 kitbebe 的帖子

不是冒犯,只是好的學校自然多人揀,若果不放在前面,那有機會入呢?

kitbebe  我當然知道, 不過也要承受風險!!  發表於 13-7-18 23:53

我16號同仔仔去培英考PS1。問過話還有位。

smallfoothk  今日是冇  發表於 13-7-18 11:29
smallfoothk  今日是冇  發表於 13-7-18 11:29

培英仲有位?点解今年派位咁亂?朋友囡囡是B1但派咗去B2學!唔明白?

Kln Tong district, last year 第一志願黄笏南, 入左跨區第二志願聖羅撒,隨机 no is really really important. Some of her classmates result is much poor than her but they go to 黄笏南

點解沙田區不是太多人提及郭得勝,是否成績麻麻地, 我就是跨區到沙田博,現象開始煩交通問題

沙田好多學校都近 mtr,好方便,我仔日日坐一個鐘 mtr返學都冇問題,就算放學要遲放都 ok, 仲夠時間做晒功課,仲有時間打機,10點訓

沙田區太多非常好的學校,所以唔會有太多區內 band1生考慮一間普通英中郭得勝,上年我就係睇中左佢,對我仔比較大機會成功,我完全唔信運,所以我一定要係自行攪掂,入到一間我接受的學校 (我個人對學校要求好高,非學術)

又一證明中學校長已經夾好, 同區叩門唔收了.
最慘係我地呢班B1派咗去B2, 連最後機會都無埋.

LailaiChan 發表於 13-7-18 16:49
點解沙田區不是太多人提及郭得勝,是否成績麻麻地, 我就是跨區到沙田博,現象開始煩交通問題 ...

公開試成績

本校同學於第二屆「香港中學文憑試」成績優異,令人振奮。整體合格率為 98.4%,優良率(4等或以上)則為 55.5%。本校共有19科文憑試科目,當中12科有50%或以上同學獲4等或以上成績,7科有70%或以上同學獲4等或以上成績。超過五成同學在中、英、數、通識四科核心科目平均取得4等或以上成績。

「香港中學文憑試」考生表現

本校

全港

符合報讀港大要求
(5科4等或以上成績)

49%

18.4%

考獲大學入學基本要求
(中、英、數、通識及其中一選修科考獲33222或以上)

74%

34.7%

bobo2001 發表於 13-7-13 08:57
其實睇左咁多分享(不單這個題目), 發現今年沙田區BAND ONE 中學可能係自行時已經收左好多區外生, 以致大抽 ...

有咩間題,我識很多家長十幾個小朋友係九龍讀小學,中學都會揀沙田。包括我自己都會。小學時都失意於大抽獎,唯有俾錢讀好呢。中學再重戰沙田。