用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 代人問,孩子有問題嗎?
go

代人問,孩子有問題嗎? [複製鏈接]

1,朋友孩子近三歲,但少有較完整句子,有一半是bb話。而且多是自言自語,說話多不是想同人溝通。2,異常膽小,怕陌生人,包括陌生小朋友。怕鑽牆聲,怕公衆場用咪宣佈聲,很多事不敢嘗試。3,到遊樂場玩興趣不大,多只集中玩一至兩樣,對其他完全冇興趣。唔多願郁。但去圖書館又末能坐定。

不是有好明顯問題,只是好似和同年好似有不同。其實朋友應該去評估下嗎?

0    0    0    0

回復 康晴比比 的帖子

應該!  

应该,早发现早应对是小孩和大人都是好的!

回覆:代人問,孩子有問題嗎?

儘快搵專業人事幫手!!

好明顯言語方面慢左啦,社交亦有問題,盡快評估,對症下藥才幫到個小朋友,否則浪費了黃金治療期

感覺統合方面都有問題,可做心理學家評估睇下係咪自閉症,否則做個感覺統合評估先,治療師也可比意見似唔似自閉症

多謝各位意見,但又不見他有什麼自我刺激行為,其實係咪有先有事呢?唉不過重點係他媽媽認為孩子只是慢熱膽小一點。

感覺統合有問題唔一定要有自我刺激,冇對外界環境咁敏感,咁難適應都係感統有問題的徵狀

可叫媽媽留意其他小朋友的表現, 正視問題才是最重要

其實感统有問題對日後的發展有什么影響呢?會惡化嗎?其實朋友都知孩子和別人不同,但她認為其他小朋友只是較活潑聰明已而。究竟只是性格定有問題真難介定!

單睇語言發展就知唔止比其他小朋友冇咁活潑咁簡單,找一本正常兒童發展指南比佢睇下啦,感覺統合有問題好多時會影響社交同學習,成績通常唔會太好。如果智能正常,大大下會識自己適應這世界,但如果智能有問題甚至自閉症,就唔會自己好,家長快d揾人check 下啦! 真係好怕見到家長逃避,浪費個小朋友黃金治療期,真係無辜!!

回覆:shuna 的帖子

真多謝你的意見。在語言方面我這朋友是比較較懶敎仔講話。小孩自言自語時又由佢,很少會搭腔引導佢對話。沒有足夠input孩子又怎好好說話。而且見小孩冇乜動機去試新事物覺得咁會阻礙佢學習。所以才有點為佢擔心。但去說人家的孩子有問題,確實有難度。

‹ 上一主題|下一主題