用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生為左成績排名唔開心
go

小一生為左成績排名唔開心

今日派左成績表,我係滿意佢既排名(第十)亦都開心可以保持成績(上次第九);但我感覺到個女唔開心,係多次追問下,先知道,佢對排名係好在意。原來佢對自己真係要求好高,期望自己能夠入三甲。我應該點開解個女?

佢自己都比自己咁大壓力,你真係要睇緊d
希望每天開心渡過 ;-)

仲有好多好多次機會考好d吖~~呢個喺我女俾我既答案。

首先從心理覺度
要求高 或 好勝心
媽媽妳要懂得分別
因為要求高係一件好事,用方法去幫佢減壓
好勝心算係小小壞,要導他不要好勝
所以要教清楚才對症下藥
千萬不要見怪我的意見,因為我真的遇上了,這兩類型小朋友,反差都幾大。

Pizza1234    發表於 13-7-20 09:06

回覆:小一生為左成績排名唔開心

見過好多考開第一的同學跌咗落第二、三就喊到收唔到聲!歷練黎啫,考試考得多就會明白没什麼大不了。

回覆:小一生為左成績排名唔開心

我囡都会,在意一日咁多啦!
:;pppp:

CALVEN    發表於 13-7-10 10:06
妹妹豬 齊來做個好朋友)

好可能佢覺得爸媽對排名很在意

呢的小朋友太大壓力啦,要同小朋友講讀書係一個漫長既過程,吓吓第一好難架,最緊要學習態度。呢啲係我家長日對住班主任既面同仔講嘅,班主仼都認同,因為個次仔個成績第1跌到第6。

回覆:qop 的帖子

我女係對自己要求高。佢對於一d無信心既野,會唔出聲,佢唔會俾自己做錯,所以情願唔出聲。佢雖然對自己要求高,但又懶於溫習,我應該點幫佢。

回覆:MrBeast 的帖子

我都唔知點解佢咁在意,其實屋企人,都話佢叻,可以考到第十。我仲獎勵佢去食自助餐。

你就擔心小朋友太緊張自己成績!
我就擔心自己小朋友不緊張自己成績, 連自己合格唔合格, 考第幾都唔知!
你不如教我怎做?

朋友個仔班考第10,全級160人考15,老爸跟小孩說他開心是因為在考試其間很努力,就算考第尾都會高興,所以其小孩對分數排名壓力不大,只管努力把事做好!

我問我個仔對自己成績排名有何感想,讀小一的佢回答我,媽咪,我已經好滿足啦,仲有進步空間,如果考到第一,就沒有進步空間啦。。。

熙fi媽媽    發表於 13-9-10 17:47
jc2009    發表於 13-7-23 12:19
bb86  agree  發表於 13-7-11 09:40
gabriela0407  AGREE  發表於 13-7-11 01:57
gabriela0407  AGREE  發表於 13-7-11 01:57

引用:今日派左成績表,我係滿意佢既排名(第十)

原帖由 sumyau1012 於 13-07-10 發表
今日派左成績表,我係滿意佢既排名(第十)亦都開心可以保持成績(上次第九);但我感覺到個女唔開心,係多 ...
緊張係好事,點都好過懶懶閒!

醒目開學勳章

我仔都好在意自己成績,

我閑時成日發表"漫長人生有好多測驗考試,成績唔係最重要,最重要有無盡力,仲要勝不驕,敗不壘...."

希望佢有聽入腦

王國會長

sumyau1012 發表於 13-7-10 09:48
我都唔知點解佢咁在意,其實屋企人,都話佢叻,可以考到第十。我仲獎勵佢去食自助餐。

...
會唔會屋企人經常提起名次?
同囡講仲有大把考試機會.

sumyau1012 發表於 13-7-10 09:48

...
可能你已做緊,如樓上mentioned, 獎勵個過程而不是result.
有時小孩是可很敏感的,你的表情聲綫會出賣你,又或者是你的親朋戚友,他們對於名次的態度是控制不到的。

我見過有啲家長自細就隨便讚小朋友第一,咁就………

sumyau1012 發表於 13-7-10 09:43
我女係對自己要求高。佢對於一d無信心既野,會唔出聲,佢唔會俾自己做錯,所以情願唔出聲。佢雖然對自己要 ...

妳試下就著佢要求高的心態,比點說話佢聽,因為懶所以......再睇下反應先作安排。

其實讀得好/不好,都難敵一個懶字,所以要捉得緊啲。
就好似一個大廚師咁,佢懶唔代表佢會餓死自己,但成不了大廚還要懶,真係會餓死一世。

回覆:MrBeast 的帖子

可能啦。在考試前溫書,我都有講過,如果無努力得到第一我都唔會開心,但如果努力認真,就算考得唔好,我都會開心,因為我欣賞對事情認真。但就係溫書又懶,要迫佢溫書,但又對成績有要求先唔知點。可能佢覺得自己付出左,我唔覺。